Mersin Limanı’nda bekletilen 3 Türk firmaya ait 23 bin ton ithal pirincin GDO’lu olduğunun tespit edilmesiyle başlayan pirinç tartışmasında GDO lobisi, dünyada böyle bir üretim olmadığı yolunda açıklamalarla kamuoyunu sakinleştirmeye çalışmıştı.
Greenpeace Akdeniz ise yaptığı araştırmayla 2006 yılından bu yana AB’de toplam 344 adet yasal olmayan genetiği değiştirilmiş pirinç vakası yaşandığını ortaya çıkardı.
Çevreci örgüt, bu rakamın AB’de ortalama haftada bir genetiği değiştirilmiş pirinç yakalanması anlamına geldiğini belirtti.
Greenpeace Akdeniz Tarım Kampanyası Sorumlusu Tarık Nejat Dinç, verileri Gıda ve Besin Hızlı Uyarı Sistemi’ni baz alarak çıkardıklarını söyledi. Sistem AB’de 2006 yılından bu yana yürürlükte olan bir merkezi uyarı mekanizması.
AB ülkelerinde bakanlıklara bağlı denetim birimlerinin gümrüklerde ve marketlerde yaptıkları denetimlerden çıkan sonuçlar bu sistem üzerinden paylaşılıyor. Ürünler hakkında paylaşılan bilgilere menşeileri de ekleniyor. Böylelikle herhangi bir ülkenin gümrük ya da pazarında kaçak ya da zararlı bir mal tespit edildiğinde tüm veriler sisteme kaydediliyor.
Bu sistem üzerinden inceleme yapan Dinç, son 7 yılda AB’da 344 genetiği değiştirilmiş pirinç vakası yaşandığını söyledi. Bu vakaların 150’inin ABD, 169’unun ise Çin kaynaklı olduğunu belirten Dinç, “Türkiye’nin de pirinç ithalatının ciddi bir kısmı ABD’den. Mersin’deki GDO’lu pirinç skandalındaki pirinçlerin büyük bir kısmı buradan getirilmişti. Skandal patlak verdiğinden bu yana ilgili bakanlar sürekli olarak dünyada GDO pirinç üretimi ve ticareti olmadığına dair açıklamalar yapıyor. Bu söylemler gerçeği yansıtmıyor” dedi.
Kaynak: Milliyet