Bebek sahibi olmaya çalışmak inişleriyle ve çıkışlarıyla her çift için duygusal bir dönemdir.
Eşiniz ve siz bir an çok heyecanlı ve coşkulu olabilir, başka bir an geleceğe korkuyla bakan bir çifte dönüşebilirsiniz. Doğurganlık konusunda sorun yaşıyorsanız, kendinizi bu karmaşanın ve belirsizliğin içerisinde kaybolmuş hissedebilirsiniz.
Piyasada doğurganlığı artıran bazı ilaçlar olmasına rağmen bu yazıyı okuduğunuzda doğurganlığı doğal yöntemlerle nasıl artırabileceğiniz konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.
Doğal yöntemlerle doğurganlığınızı nasıl artırabilirsiniz?
1. Gerçek gıdalarla beslenin.
İşlenen gıdaların sağlığımız için iyi olmadığı bilgisi günden güne toplumun her kesimine yayılıyor. Birçok kişi, dengeli, besin değeri yüksek gıdalarla beslenmenin öneminin farkında.
Genel bir kural, büyükannenizin büyükannesinin büyükannesi gibi beslenin. Bu, genel sağlığınızın işleyişi için oldukça önemli; kesinlikle doğurganlığı ve üreme sağlığını artıracak bir ipucu. Zar zor hamile kalan bir arkadaşım vardı. İşlenmiş gıdaları hem kendi hem de eşinin hayatından çıkardı ve çok hızlı bir şekilde hamile kaldı.
Ayrıca, test yaptırarak gluten veya süt gibi gizli gıda alerjilerinden kaçının. Kulak tırmalayıcı bir sese tahammülsüzlük, ciltte tahriş, ishal veya kabızlık, baş ağrısı, hırıltılı solunum veya diğer bağışıklık reaksiyonları gibi belirtiler bir şeylere alerjiniz olduğunu gösterebilir. Doğurganlığı artırmak için tam yağlı gıdalar, tereyağı, avokado, fındık, hindistan cevizi yağı gibi besin değeri yüksek gıdalar tüketmek süt ürünlerine alerjisi olanlar için de önemli bir alternatiftir.
2. Stresi azaltın.
Stres çoğu insan için büyük bir sorun. Yoğun ve hızlı tempolu bir dünyada yaşıyoruz. Çoğumuz gergin hissediyoruz. Stres, zihnimiz, organlarımız ve ruhumuz için iyi bir şey değil ve sağlığımız üzerinde büyük bir hasara yol açabiliyor. Hayatınızda stres azaltıcı stratejileri uyguladığınızdan emin olun; unutmayın, stres doğurganlığınızı azaltan en önemli etkenlerden biri.
3. Döngülerinizi takip edin.
Adet döngüleriniz jinekolojik sağlığınız için bir yol göstericidir. Bebek sahibi olmak istiyorsanız, döngünüzü daha iyi bilmeniz gerekir.
İlk olarak, işe son adet tarihinizi işaretleyerek başlayabilirsiniz. Sonra özel bir termometre ile her sabah bazal vücut ısınızı izlemeye başlamalısınız. Bunu her gün yapmak için termometreyi komodinin üzerinde tutun. Yataktan kalkmadan önce ısınızı kontrol edin, yataktan kalktıktan sonra tuvalete gitmek veya herhangi bir şey yapmak termometreyi yanlış okumanıza neden olur.
Sıcaklık arttığında, yumurtlamanın belirtisi olan servikal mukus da artacaktır.
Düzenli, çok fazla ağrı veya rahatsızlık vermeyen bir adet dönemi üreme sağlığının iyi olduğunun göstergesidir. Eğer düzenli bir döngünüz yoksa, hormonlarınızla ilgili bir test yaptırabilirsiniz. Bir doktor ile çalışmak, dengesizlikleri ve düzensizlikleri gidermek doğurganlığınızı artırabilir.
4. Doğurganlığınızın en yüksek olduğu dönemde seks yapın.
Bunu söylemeye gerek yok, ama yumurtladığınızı düşündüğünüz zaman seks yapın!
Döngünüzü takip etmenizin diğer bir nedeni de budur.
Genel bir kural olarak, kadınlar genellikle bir sonraki adet döneminden 14 gün önce yumurtlarlar; sperm rahim içinde birkaç gün kalabilir. Bu nedenle, yumurtlama gününüze yakın günlerde birkaç kez seks yaparak yumurtanın döllenmesini sağlayabilirsiniz. Hala sorun yaşıyorsanız bir ovulasyon testi alabilirsiniz.
5. Balık yağı kullanın.
Çalışmalar, balık yağındaki omega-3 yağ asitlerinin sadece doğurganlığı artırmadığını, aynı zamanda gebelik sonrasında bebeğinizin gelişimini desteklediğini göstermiştir. Hamileyseniz haftada bir kere, hamile kalmaya çalışıyorsanız günde bir kere alın.
6. Kayganlaştırıcı kullanmaktan kaçının.
Nem olmadan ilişkiye girmekte zorlanıyorsanız, tükürük veya hindistan cevizi yardımıyla ilişkiyi bir kez daha deneyebilirsiniz.
7. Geceleri karanlıkta olmaya çalışın.
Lunaception? Hiç duymadınız, değil mi? Odanızdaki ışığın ayarlanması yardımıyla hormonların dengelenmesini sağlayıp doğurganlığınızı artırmak anlamına geliyor.
Saçma gelebilir. Fakat, binlerce yıl önce, kadınlar genellikle açık havada uyurlardı. Kadınlar bu yöntemi ay döngüleri ile senkronize olacak şekilde ve dolunayda yumurtlamak için uygulardı.
Yapay ışıkta, hormonal döngülerimiz karışık bir hale geldiği için bu sonucu almamız epey zor. Akşamları veya uyurken maruz kaldığımız ışığı kontrol ederek bu doğal döngüyü yeniden yaratabiliriz.
Bunu uygulamak için, dolunayın olduğu birkaç gece dışında tamamen karanlık bir ortamda uyumalıyız. Böyle gecelerde, doğal ay ışığı ya da bir gece lambası ile uyumayı unutmayın.
Geceleri çok fazla ışık “ana” hormonumuz olan melatoninin üretimini engelleyebilir. Hipotalamus bezi melatonin reseptörleri ile kaplıdır ve bazıları yumurtalıklarımızın da melatonin ile kaplı olduğu söylenir. Hipotalamus tansiyonu, vücut sıcaklığını ve en önemlisi de hormonal sistem de dahil olmak üzere vücudumuzun genel homeostazını düzenler. Hipotalamus yeterli melatonin almazsa, hormonal sistemimizi desteklemesi mümkün olmayacaktır.
Klinik araştırmalar da bunu destekler. Araştırmacılar ışıksız mekanda gerçekleşen bir uyku sırasında şu bulgulara ulaşmışlardır:
Yumurtlama döneminde mukus artışı
Düzensiz döngülerde düzelme
PMS belirtilerinde azalma
Progesteron düzeylerinde artış
Döngü boyunca lekelenmede azalma
Yumurtlamayan kadınların yumurtlamasını sağlama!
Düşük öyküsü olan kadınların gebe kalması
Geceleri kullanılan ışık ile ilgili bazı basit ipuçları:
Yatmadan önce elektronik aletleri en az 1 saat (tercihen iki saat) önce kapatın.
Parlak ışıkları kapatın.
Melatonin üretimini artırmak için özel gözlük kullanın.
8. Tiroid fonksiyonlarınızı kontrol edin.
Sağlıklı tiroid fonksiyonları doğurganlık için önemlidir. Hipertiroidiniz veya hipotiroidiniz varsa, büyük olasılıkla doğurganlık ile ilgili sorunlar, potansiyel düşüklerde artışlar ve hormonal dengesizlikler yaşayacaksınız.
Evde tiroidinizi kontrol etmek için sabah uyandığınızda bazal vücut ısınızı kontrol edebilirsiniz.
İdeal sabah sıcaklığı yaklaşık 36.5 ila 37 derece arasındadır. Bu sıcaklık sürekli düşükse hipotiroidiniz, sıcaklık yüksekse hipertiroidiniz olabilir.
Soya gibi bazı gıdalardan (tiroid ve doğurganlık için iyi değil!) kaçınmak ve sağlıklı karbonhidratlar yemek (kök sebzeler ve tahıllar gibi) tiroidinizi destekleyecek; böylece doğurganlığınız artacaktır.