İngiliz yayın organı Independent’ta, “Yok artık” dedirt erecek bir haberle karşılaştık. İddiaya göre internet bağlantılı iki oyuncak bebek, oyuncak firmalarının casusları olarak data toplamak adına çocukları ve ailelerini dinliyor!
Genesis Toys’un tartışmalara konu olan oyuncaklardan Cayla adlı bebeğin tanıtımlarında şu ifade kullanılıyor: “Cayla, gerçek zamanlı olarak sizi anlar ve yanıtlar. O sadece bir oyuncak bebek değil, gerçek bir arkadaştır.” Haberin devamında kullanılan ifade, durumu da özetler nitelikte: “Fakat bu oyuncak bebek, ailelerin memnun olduğundan biraz daha fazla gerçek olabilir.”
İngiltere’deki tüketiciyi koruma dernekleri ve bazı grupların ortaya attığı bu iddiaya konu olan oyuncakların ortak özelliği, wireless teknolojisi ve Bluetooth üzerinden çocukların sorularına gerçekçi yanıtlar vermeleri.
Örneğin, “The My Friend Cayla” adlı oyuncak, kendini kullanan çocuğa adını, aile bireylerinin adlarını, okulunu ve nerede yaşadığını soruyor. İddia o ki bu bilgiler oyuncak firması Genesis’e, oradan da partneri –teknoloji şirketi- Nuance Communications’a aktarılıyor. Ve günün sonunda, çocuklar üzerinden toplanan datalar, kullanılıyor.
Aynı tartışmanın konularından biri olan “I-Que Intelligent Robot” adlı oyuncağın, kullanılan akıllı telefonun kamerasına erişim istemesi de tartışmanın argümanlarından bir diğeri. Konunun çocuklar olması ve görüntüye erişim, beraberinde farklı kaygıları da getiriyor kuşkusuz.
Aslında bu tartışma yeni değil. Geçen yıl da Mattel’in “Hello Barbie” adlı oyuncak bebeğinde gizlenmiş bir mikrofonun olduğu ve bir buton ile aktifleştirilen bu mikrofon sayesinde çocukların beğenilerinin tespit edildiği tartışılmıştı.
Independent haberine göre henüz oyuncak firmasından bir açıklama yapılmamış olsa da partneri Nuance Communications’tan, bir blog post ile sözleşmelerine bağlı oldukları ve sözleşme dışında bir hareketleri olmadığına dair açıklama geldi.
İddiaların karşılığı var mıdır henüz netleşen bir durum yok; ama varsa da sürpriz olur mu kimseye?
Kaynak: independent.co.uk