Son 100-150 yılda yaşam büyük ölçüde değişikliğe uğradı. Endüstri devrimiyle el emeği azaldı, fabrikalar ve araçlar arttı; teknolojik gelişmelerle gündelik yaşam hareketsizleşti. İnsanlar daha az yürümeye, daha az el emeğini kullanmaya, diğer bir ifade ile daha az aktif olmaya başladı. 19. Yüzyılda birçok iş fiziksel aktivite gerektirirken 20. Yüzyılda fiziksel aktivite bir boş zaman uğraşı halini aldı.

Hareketsizliğin ise oldukça ağır bedelleri var. Yılda 3,2 milyon insanın ölümünden sorumlu olan fiziksel inaktivite ya da bir başka deyişle hareketsizlik, DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) raporlarında ölüme neden olan risk faktörleri arasında 4. sırada yer alıyor. 150 yıl önce günde 30 bin adım atan insan, günümüzde 3 bin adım bile atmıyor.

Hareketsiz yaşamdan en çok etkilenen ise çocuklar. Genç yaşlarda aktif bir yaşam biçiminin benimsenmesi, ileri yaşlarda daha sağlıklı, daha keyifli ve kaliteli bir yaşam sürmede önemli bir yere sahip.

Bir yandan kemik ve kas kitlesinin sağlıklı olmasını, tip 2 şeker hastalığı ve kalp hastalıkları riskinin azaltılmasını, şişmanlığın önüne geçilmesini sağlarken,  diğer yandan çocukta anksiyete ve depresyon gibi ruhsal problemlerin belirtilerinin azaltılmasına yardımcı oluyor.

Fiziksel aktivite çocukların;
– Stresi azaltmalarını,
– Kendilerini daha iyi hissetmelerini,
– Öğrenmeye daha hazır olmalarını,
– Sağlıklı kemik ve kas kitlesine sahip olmalarını,
– Sağlıklı vücut ağırlığının korunmasını,
– Geceleri daha iyi uyumalarını,
– Denge ve esnekliklerini geliştirmelerini ve koordinasyonlarını artırmalarını sağlıyor.

GÜNDE EN AZ 1 SAAT AEROBİK AKTİVİTE
Dünya Sağlık Örgütü, çocukların kaliteli bir yaşam sürmeleri için her gün veya haftanın çoğu günü en az 60 dakika fiziksel aktivite yapmalarını öneriyor. Günlük en az 1 saat olarak ifade edilen bu sürenin büyük bir kısmını hızlı yürümek, paten kaymak, yürüyüşler yapmak, bisiklete binmek gibi orta şiddette aerobik aktivitelerin alması gerekiyor.

Orta şiddetteki aktivitelerin yanında, yakalamaca vb. gibi hızlı koşuları içeren aktif oyunlar, bisikleti daha yüksek hız veya eğimde kullanmak, ip atlamak, koşmak, futbol, basketbol, yüzme tenis gibi daha şiddetli aktivitelere de yer verilmeli.

HAFTADA EN AZ 3 GÜN KUVVET GELİŞTİRİCİ AKTİVİTELER
Çocuklarımız aerobik aktivitelerin yanı sıra, haftada en az 3 gün, kas ve kemik kuvvetini geliştiren vücut ağırlığı ile yapılan aktivitelerde bulunmalı. Kuvvet geliştirici aktivitelere örnek olarak oyun bahçesinde merdiven çıkmak, ip atlamak, ipe ve ağaca tırmanmak, barfikse asılarak durmak ve kendini çekmek, şınav, mekik veya direnç lastikleri ile yapılan egzersizleri verebiliriz.

Büyük kemiklerin bir miktar dirençle karşılaştığı aktiviteler kemik büyümesi ve kuvvetini artırır. Özellikle ip atlama ve diğer sıçramalar bu amaç için idealdir. Bu bakımdan basketbol, tenis, futbol gibi sporlar da, sıçrama, koşma ve ani durmaları içerdiğinden kemik gelişimine fırsat veren aktiviteler. Jimnastik, voleybol gibi sıçramaları içeren diğer spor dallarının da kemik gelişimi için benzer etkiyi yaratıyor.