“Su Damlası” adlı ilk masal kitabından sonra Pınar Selek, yeni masal kitabı “Yeşil Kız”ı yazdı. Kitap iki masaldan oluşuyor: “Yeşil Kız” ve “Sihirli Kurbağa“. Haziran sonunda raflarda yerini alan kitapta, masallar siyah beyaz resimlerle anlatılıyor. “Yeşil Kız”da bir çocuk tarafından vurulan bir güvercini, yaşlı bir kadın sahipleniyor. Yaşlı kadın kuşların dilini öğreniyor; gökyüzündeki canlılar bunu fark ediyor, sonunda karşılıklı güven ve dayanışmayla sağlam bir dostluk ilmik ilmik örülüyor.
Ozonu Turnalar mı Deldi Gagalarıyla
Yazar: İlhan Yücel
Resimleyen: Claude Leon
Doğaya nasıl zarar verdiğimizi hiç düşündünüz mü? Kendi keyfimiz için kullandığımız arabalar, bilgisayarlar, hatta oyuncaklar doğaya ne kadar zarar veriyor? Bu kitapta çevre bilinci ve doğa sevgisi işleniyor; tanıtım yazısında şöyle deniyor: “Dünya’da beş milyar yıldır bütün canlılar uyum içinde yaşıyor… Dünya, ne yazık ki, misafirlerinden birinin hırsı yüzünden günden güne bozuluyor: Bizler, insanlar! Çıkarımız ve keyfimiz için doğanın düzenini bozmaya, hayvanlara ve bitkilere zarar vermeye umarsızca devam ediyoruz.”
Masallar ve Kurgu Masallar
Yazar: Gianni Rodari
Çeviren: Eren Cendey
Resimleyen: Sedat Girgin
“Destanlar ve Masallar” serisinden çıkan kitapta yazar Rodari, hem hayal dünyasına hem de gündelik hayata dair masallar anlatıyor. Kitapta altın saçlı kızın hikâyesi; bir çocuğun ağaç kovuğuna düşüp oradan geleceğe yaptığı yolculuğu; hırsızları kovalayan polisler ve sevmediği bir işte çalışan adamın öyküsü anlatılıyor. İnsana ve hayata dair öyküler anlatan Rodari masalları gerçek, gerçekleri de masallaştırıyor.
Gözyaşı Günü
Yazar: Julius Lester
Çeviren: Ayça Sabuncuoğlu
Resimleyen: Mustafa Delioğlu
Küçük bir çocukken, en yakın arkadaşınız ve sırdaşınız sizden koparılıp başkasına satılsaydı ne hissederdiniz? Kitabın kahramanlarından Emma, insanların köle olarak kullanıldığı zamanlarda yaşayan siyahi bir hizmetçi. Evin kızı Sarah ise annesinin özlemini Emma ile gideren küçük bir kız. İki arkadaşın arasındaki tek fark derilerinin rengi. Kitapta köle düzenine, ayrımcılığa, ötekileştirmeye karşı iki küçük çocuğun dostluğu işleniyor.
Benekli Faremi Gördünüz Mü?
Yazar: Feridun Oral
Bu kitapta masal içinde masal var: Pamuk tüylü, kara benekli yavru kedi Zeytin, büyükannesiyle dedesinin evinde masallar dinleyerek mutlu mırıltılarla uykuya dalar. Fakat birden, çok sevdiği benekli faresini kaybettiğini fark eder. Telaş içinde Kırmızı Şapkalı Kız’a, Fareli Köyün Kavalcısı’na, Pinokyo’ya; dinlediği masalların kahramanlarının hepsine koşarak yardım ister. Neyse ki hepsi rüyadır…
Yemeğe Kurt Gibi Saldırılır Mı?
Yazar: Alper Uygur
Resimleyen: Emine Bora
Alper Uygur, mizahi diliyle çocuklar için görgü kurallarını anlatıyor: Balkona pijamayla çıkılır mı? Telefonda ilk kim konuşur? Piknikte siyah ayakkabı giyilir mi? Kitaba seloteyp yapıştırılır mı? Paltoyla konser salonuna girilir mi? Kitapta oturup kalkma adabından internet kullanımına, çevreye duyarlı bir insan olmaktan sofra kurallarına pek çok başlıkta sayısız öneriler sunuluyor. Çocukların eğlenerek öğrenebilecekleri başucu niteliğindeki kitapta ilginç testler de bulunuyor.
Aritmetik İyi Kuşlar Pekiyi
Yazar: Cemal Süreya
Hazırlayan: Necati Güngör
Resimleyen: Mustafa Delioğlu
Cemal Süreya’nın “Çocukça” dergisinde yazdığı 12 hikâyenin yer aldığı kitap, yaz için çok iyi bir seçim. Cemal Süreya “Çocuklar için Edebiyat” yazısında bu hikayeleri şöyle anlatıyor: “185. gün İki ay olmuş Çocukça dergisinden kovulalı. Oysa ben oradaki ‘Aritmetik İyi, Kuşlar Pekiyi’ başlıklı sütunumu çok seviyorum. On iki yazı yazmışım. Orhan Alkaya’nın isteği üzerine girdiğim bu işte, başta, bayağı zorlandım. Kolay değil, yedi sekiz yaş düzeyindeki çocuklara, onların öğrenci olmayan yanlarına seslenebilmek. İki yazı çok zor çıktı. Giderek ısınmış ve kendime göre bir yol bulmuştum. Çocukların her şeyi zaten anladığı düşüncesinden çıkış yaptım. Geliştirebilirdim de bunu. Kapılıp gitmek isterdim o yazılara.”
Arkaüstü- Uçsuz Bucaksız Yaşama
Yazar: Fazıl Hüsnü Dağlarca
Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın çocuklar için yazdığı kitaplar Yapı Kredi Yayınevi tarafından “Dağlarca Çocuklarda” dizisinde topladı. Yeni çıkanlar arasında bulunan bu kitap, Dağlarca’nın ilk çocuk romanı. Ozan çocukların hayal gücüyle örülmüş dizelerle bizi çocukların evrenine götürüyor. Kitaptaki dizelerden bir alıntı: “Şaşkınlığım artıyor sarı karanlıkta/ Yıldızlar ayak ucum, baş ucum şimdi/Sıcaklığı göğün/ İçimin sıcaklığına karışıyor/ Karışıyor sıcaklığı göğün/ İçimin çocukluğuna.”
Felaket Henry Gol! Gol! Gol!
Yazar: Francesca Simon
Resimleyen: Tony Ross
Avrupa Futbol Kupası maçlarının yapıldığı 2010 yazında “futbol ve çocuk” temalı bir kitap okumaya ne dersiniz? Kitapta yaramazlığın kitabını yazmış, Ekselansları Majeste Kral Felaket Henry’nin Ashton Athletic-Manchester United maçına gitmek için verdiği mücadelenin hikayesi anlatılıyor. Maça gitmek için anne ve babasının engelini bir türlü aşamayan Henry, bir gün Bayan Acuze sınıftan iki kişiye bu maç için bilet vereceğini söyleyince, bu şansı kaçırmamaya karar veriyor. Henry’nin tek yapması gereken, sınıfça oynanan maçın en iyi oyuncusu olmak. Felaket Henry, ezeli rakibi Huysuz Margaret karşısında üstün gelip maçın yıldızı olabilmek için mücadele ediyor.
Ben Bir Ressamım
Yazar: Tülin Kozikoğlu
Resimleyen: Banu Taylan
Yazar Tülin Kozikoğlu’nun “büyümeye” dair “büyük” sorunları işleyen renkli ve eğlenceli “Lili ve Yedi Çocuğu” serisinin yedinci kitabında Dali’nin maceraları anlatılıyor: Dali resim yapmayı çok sever. Bulduğu her yere resim yapar; duvarlara, camlara, annesinin eteğine… Yine böyle bir gün her yere çılgınca resim yaptıktan sonra, gözü aynaya takılır. Karşısında yemyeşil bir canavar görür.
Yamuk Okul Yıkılıyor
Yazar: Louis Sachar
Resimleyen: Adam McCauley
Okullar tatil, tembellik yapabilir, hatta biraz “saçmalayabilirsiniz!” Yamuk Okul’da saçmalığa tıka basa doyacaksın: “Bayan Mush meşhur Mantarlı Sürpriz’ini yapmış. Ron’a sorarsan, tadı sosisli sandviçle üzüm reçeli arası bir şeymiş. Tabağını sonuna kadar sıyırırsan, sınıf fotoğrafı çekilene kadar yeterince yeşerebilirsin… En saçma kıyafetini giy ve bikinili Maurecia’yla bileğine patates dövmesi yaptıran Calvin’in arasındaki yerini al. Peynir de ve gülümse!”
Anmahutyan Ağpüri (Ölümsüzlüğün Kaynağı)
Yazar: Anahid Oşagan Vosgeriçyan
Kitap dili: Ermenice
Ünlü pedagog Anahid Oşagan Vosgeriçyan tarafından hazırlanan resimli öykü kitabı anadili Ermenice olan çocuklar için iyi bir yaz kitabı. Velilere ve öğrencilere anlaşılır kılmak için kitaba bir sözlük de eklenmiş. Kitabı resimlendiren Sergey Rupinyan; renklendiren ise Emine Bora. Anmahutyan Ağpürı, pedagog Vosgeriçyan’ın hazırladığı üç öykü kitabının sonuncusu.
Aravadzzağigı (Ayçıçeği)
Yazar: Sergey Vartanyan
Kitap dili: Ermenice
Kitap yazar Sergey Vartanyan’ın kaleme aldığı on üç öyküden oluşuyor.Jbid Berberyan tarafından resimlendirilen öykülerde çocukları çevreleyen araçlar, doğa ve hayvanlar anlatılıyor.
Yazar: Arusyak Koç
Kitap Dili: Ermenice
Eğitmen Arusyak Koç’un hazırladığı ve Emine Bora’nın çizdiği kitapta, beş ila altı yaşındaki çocuklara temel bilgiler öğretiliyor. Çocukların çok yönlü gelişimini desteklemek için anne ve baba rehberliğinde kullanılabilecek şekilde tasarlanan kitapta dört ana geometrik şekil daire, kare, üçgen, dikdörtgen tanıtılıyor; kenar, köşe, dik, eğri, düz, yuvarlak, uzun, kısa gibi kavramlar öğretiliyor; kalem kullanma, çizgi çizme, sayı sayma alışkanlıkları kazandırılıyor; sayı, renk, boyut gibi kavramlar tanıtılıyor, adlandırılıyor.
Newroz
Yazar: Mustafa Uzun
Kitap dili: Kürtçe
Kitap, 2007 yılında kaybettiğimiz ünlü Kürt yazarı Mehmet Uzun’un İsveç’te yaşayan kardeşi Mustafa Uzun tarafından yazıldı. Yazar Kürtçe ve çocukların anlayabileceği bir dilde, Newroz efsanesini anlatıyor. Kitapta siyah – beyaz çizimlerin yanında efsaneyi açıklayan kısa hikayelere yer veriliyor.
Of Of
Yazar: Şükran Çaçan
Kitap dili: Kürtçe
Diyarbakır’da yaşayan resim öğretmeni Şükran Çaçan’ın ilk kitabı. Yazar geleneksel bir hikayeyi çocuklara göre yeniden kaleme almış: “Üç kızına elbise almak üzere köyden, kent merkezine giden bir adam yolda sürekli ‘of of çeken’ bir kaplumbağa ile karşılaşır. Adamın üç kızı olduğunu öğrenen kaplumbağa, ‘Kızlarından birini buraya getirmezsen, geçemezsin’ diyor, adam çaresiz bir kızını kaplumbağaya getiriyor. Kaplumbağanın aslında bir prens olduğu ortaya çıkıyor.”
Qesra Spi (Beyaz Köşk)
Yazar: Murat Dildar
Kitap dili: Kürtçe
Şimdi bir üniversite öğrencisi olan yazar Murat Dildar’ın lise yıllarındayken yazdığı ilk kitabı. Kitapta anlatılan masaldan küçük bir özet: “Mavi dağın arkasında büyük bir ova varmış. Ovanın içinde bir ırmak akarmış; suyu o kadar berrak ve güzelmiş ki ırmağa Berrak Su adını vermişler. Kenarındaki köy ise buranın halkı, ırmak kenarında hep gezintiye çıktığı için Gezi Ülkesi diye bilinirmiş. Bir gece ırmağa dağlardan büyük bir kaya düşmüş ve suyu kesmiş. Köylüler kayayı kaldıramayanca kaplumbağa, tavşan, ayı ve geyikler yardıma koşmuş ama kaya yerinden oynamamış. Kayayı yerinden oynatmak için küçük ve cesur oğlan Dilgeşê dağ yollarında uzun ve zorlu bir yolculuğa çıkmış.”