Hemen her mevsimde olduğu gibi kış aylarındada en sık neden viral enfeksiyonlardır. Enfeksiyon etkeninin tedavisi yoktur; varsa gelişen komplikasyonlar tedavi edilir. Kış aylarında sıklıkla üst ve alt solunum yollarını etkileyen virüsler yaygın olarak görülür ve mevsimde birkaç kez salgın şeklinde görülebilir. Enfeksiyondan korunmanın ve salgınları önlemenin tek yolu hasta kişiyi izole etmektir. Ancak İstanbul gibi kalabalık ve çocuk nüfusun yoğun olduğu koşullarda izolasyon oldukça zordur. Şehirdeki yuvalar, okullar ve kapalı alan alışveriş merkezleri enfeksiyonun yayılması için en uygun alanlardır. Bu nedenle İstanbul kış aylarında viral enfeksiyonlardan olumsuz etkilenmektedir. Grip (İnfluenza) aşısı bizi sadece bir adet virusten koruyabilir: Sağlıklı çocuklara influenza aşılaması ise tartışılabilir bir uygulamadır.

Bu koşullarda kış aylarında viral enfeksiyonlardan korunmanın yolları bireysel çözümlerdir. Kapalı ve kalabalık alanların zorunlu değilse ziyaret edilmemesi, evlerimizin sık sık havalandırılması, günde 1-2 saat açık alanda kalma, el yıkamaya özen gösterilmesi; evde hasta bir kişi varsa ağız ve burnu kapayacak şekilde maske uygulaması ve evdeki çocuklardan olabildiğince uzak kalma yarar sağlayabilir. Özelikle 6 aydan küçük çocukların yaşadığı evlerde azami özen gösterilmeli gerekiyorsa ayrı bir oda ve ev kullanılmaldır. Küçük çocukarda enfeksiyon beslenmeyi ciddi şekilde engelleyebilir ve büyük çocuklara göre solunum yolları daha olumsuz etkilenebilir ve hastane tedavisi gerekebilir.

Çocuk ne kadar küçükse enfeksiyondan o kadar olumsuz etkilenecektir. Hastalık durumunda yapılması gereken iki önemli şey yeterli sıvı alımını sağlamak ve solunum yollarının açık kalması sağlamaktır. Bebeğiniz sık sık ve az beslenmeyi tercih edecektir. Oda ısınızın 20 derecenin altında, nemin yüzde 50-60 civarında kalması daha rahat nefes almasını sağlar, öksürük nöbetlerini azaltır ve muhtemel bir orta kulak enfeksiyonunu önleyebilir. Bunun dışında yapılması gereken çoğunlukla eşlik eden ateşin kontrol edilmesidir. Çocuk hekimiyle yakın temas ve alınan önlemlerle çoğunlukla aktif enfeksiyon 3-4 günde geçer; öksürük yakınması 7-10 günü bulabilir. Sık olmayarak gelişen komplikasyonlar ve bireysel faktörlerle ağır geçen enfeksiyonlar nadiren hastane tedavisi gerektirebilir.