Kurşun vücudumuzda hiçbir fonksiyonu olmayan tamamen zararlı bir metaldir. Doğada ve çeşitli eşya ile malzemelerde bulunan kurşun solunum yolu, sindirim sistemi veya deriden vücudumuza girebilir. Toksik dozlara çıkıldığında beyin başta olmak üzere tüm organlara zarar verebilir. Büyüme çağındaki çocuklarda bu zarar çok daha belirgindir. Kurşun zehirlenmesi öğrenme güçlüğü ve davranışsal bozukluklara neden olabilir. Uzun süreli toksik etkiler mide barsak sistemi bozukluklarına neden olur; boy kısalığı gelişebilir. Kansızlık sık görülen yan etkileri arasındadır.
Kurşun günlük yaşantımızda malzeme olarak kullanıldığı boyalarda, araba yakıtlarında, fabrika atıklarında, su borularında olabilir. Bu malzemelerin atıkları toz olarak havada ve yerde; denizde veya deniz içinde malzeme olarak atılmış halde olabilir. Üç yaş altı çocuklar keşfetme ve merak güdüsüyle her türlü objeyi ağızlarına götürmek ve çiğnemek isterler. Kurşun boyalı bir oyuncak, balıkçı oltasında kullanılan ağırlıklar, kurşun içeren boya kullanılmış duvardan kopan plaklar, kum havuzları bu metali sindirim yoluyla kolayla vücuda girmesine neden olur. Kurşun içeren yakıt kullanan araçların veya fabrikaların havaya saldığı kurşun kolaylıkla solunarak vücuda alınabilir. Erişkine göre zemine daha yakın çocukların kurşunu soluması daha kolaydır.
Doğal olarak kurşundan etkilenmemenin en kolay yolu onu yaşam alanlarımızdan uzak tutmaktır. Bu nedenle zorunlu olmadıkça kurşun içeren her türlü malzeme ve objenin kullanılması yasaklanmalıdır. Aksi takdirde zorunlu olarak kullandığımız kuşun içeren malzemeleri çocuklarımızın ilgi alanlarının dışında tutmalıyız.
Kurşun zehirlenmesi şüphesi olduğunda tanı koymanın tek yolu kanda serum seviyesi ölçümüdür. Toksik seviyeler saptandığında kurşunu vücuttan uzaklaştırıcı ilaçlar kullanılır. Ancak bu tedavinin kansızlık dışında oluşan hasarları düzeltemeyeceği ancak yeni hasar oluşumunu önleyebileceği bilinmelidir. Bu nedenle doğru olan yönetimlerin sağlayabileceği genel önlemleri almak ve anne babalarında önlemler konusunda bilinçli olmasını sağlamaktır.
Pil konusu biraz daha açılabilir mi acaba? Atık yani bitmiş pilde mi kurşun var? Tamam pil zararlı bir ürün biliyorum, ama kurşun yönünden bakacak olursak çalışır vaziyetteki pilde bulunmaz mı?