Yaz mevsimi tüm hızıyla devam ederken çocuklar da okul projelerinden, karnelerden ve testlerin son kalıntılarından kurtulmaya zaman bulabiliyor ve asıl önemli olan noktanın üzerinde duruyor: eğlenmek.

Yaz sadece sıcak havalarla da sınırlı değil elbette. Çocuklar yaz mevsiminin onlara sunduğu yeni özgürlüklerin tadını da çıkarıyor. Öğretmenlerinin gözleri üstlerinde olmadan, özgürce kendi etkileşim alanlarını oluşturuyor; yeni sınırlar deniyor, kendine daha çok yetmeye başlıyor ve zamanı daha yaratıcı bir şekilde kullanıyor. Fakat, edindikleri bu özgürlük çoğu zaman başka sorunları da beraberinde getiriyor. Hiç kimse yaz mevsiminin getirdiği güzelliklerden başını kaldırıp da zorbalık ve çocuk cinsel istismarı konuları hakkında düşünmek istemiyor; lakin epey ciddi olan bu mesele hakkında dikkatli olmakta fayda var.

Peki, zorbalık ve cinsel istismar ile karşılaşmamak için neler yapılabilir?

1) Çocuğunuza vücudunun sınırlarını belirlemesini öğretin

Küçük çocuklarınızı yetişkinleri öpmesi veya sarılması konusunda zorlamayın. Çocuklarınızın kendi vücutları hakkında söz sahibi olmaları için çabalayın ve kendininkine olduğu kadar diğer insanların alanlarına ve vücutlarına da saygı göstermeleri gerektiğini söyleyin. Büyük çocuklara, hiç kimsenin o istemediği takdirde ona dokunamayacağını belirtin. Onlara hayır kelimesinin hayır anlamına geldiğini anlatın; kendini savunması için çocuğunuzu teşvik edin. Kimsenin onun özel bölgelerinin fotoğrafını çekemeyeceğini, dokunamayacağını, bakamayacağını ve buna hakkı olmadığını anlatın.

2) Çocuklarınıza içgüdülerinin ne kadar önemli olduğunu gösterin

Yaz mevsimi yeni insanlarla doludur. Neyse ki, çocuğunuzun özel bir silahı var: İçgüdü. Bilim adamları içgüdüyü tepki ve içgüdüsel karar verme yetenekleriyle “ikinci beyin” olarak tanımlarlar.

3) Zorbalara karşı çocuğunuzu güçlendirin

Çoğu çocuk zorbalık ile karşılaşır. Çocuğunuza zorbalığı bildirmesi gerektiğini söyleyin. Teknolojinin sağladığı avantajlardan yararlanıp interneti çocuğunuz için güvenli hale getirin. Çocuktaki zorba davranışları ve agresif tutumları hoş görmeyin; yanlış olan bu tutum üzerine konuşun.

4) İletişim kurun, iletişim kurun, iletişim kurun

Çocuğunuzun güvenliği için en önemli silah, çocuğunuzla iletişime açık olmaktır. Çocuklarınızla açık ve dürüst konuşmalar yapın. Açık uçlu sorular sorun (evet ya da hayır cevabından daha fazlasını gerektiren sorular sorun). Sorularını olabildiğince dürüst yanıtlayın. Birlikte vakit geçirin. Onu tehdit etseler dahi zorbalığı, şüpheli ve kötü bir davranışı size bildirmesini isteyin. Eğer çocuğunuz kötü bir şey yaptıysa bunu size belirtmesinde hiçbir sakınca olmadığını söyleyerek onun güvenini kazanmaya çalışın; böylece korkmadan sizinle iletişim kurabilecektir.

***

mothering.com