10 yaşındaki Feng Shaoyi, twitter’in Çinli versiyonu Sine Weibo’da okul karşıtı bir manifesto yayınladı. “Kaydımı Silin” başlığını taşıyan manifestoda Shaoyi “Bütün hayalim sevdiğim kızla bir hayat geçirmek. Bunun için okulda öğretilen bütün o saçmalıklara ihtiyacım yok” dedi.

“Okul hayatı dersler, ev ödevleri, sınavlar ve sıralamalar demek. Bundan daha fazlasını sunabiliyor musunuz?” diye kafa tutan Shaoyi, manifestosunu 2012’nin Kasım ayında yayınladı. Bugüne kadar 7 bin yorum, 18 bin de takipçi edindi. Fakat bununla kalmadı, Shaoyi’nin manifestosu yayıldıkça Çin’in eğitim sistemi hakkındaki eleştiriler de gün yüzüne çıktı.

Öte yandan ne yazık ki, Shaoyi’nin lise öğrenimini tamamlamadan okul sisteminden çıkması mümkün değil Çin kanunlarına göre. Ayrıca, başarılı bir öğrenci olduğu için ne ailesi ne de öğretmenleri onun böyle bir talepte bulunmasına inanabilmiş görünmüyorlar. Pek çok akademik ödülü bulunan Shaoyi, yaşadığı kasabanın ulusal düzeyde gururu olarak biliniyor. Hatta bir de filmde oynamışlığı var. Kendi yaş grubunun da iki yıl önünden gidiyor.

Shaoyi’nin babası Feng Yingang, şimdilik oğlunu okulda kalmaya ikna etmiş görünüyor, ancak eğitim sistemine karşı eleştirilerinde haklı olduğunu da söylemeden edemiyor. Oğlunu okula şu cümlelerle ikna etmiş: “Okul o kadar da gereksiz değil. Başka çocuklarla tanışır, arkadaş edinirsin, ama bağımsız düşünmek gibisi yoktur.” Bu arada baba Yingang, oğlunu medya ilgisinden korumak için de elinden geleni yapıyor.

Shaoyi ve babası...

Shaoyi ve babası...

Oğlunun okuldan sıkılmasının en büyük nedeninin stres olduğunu söyleyen Yingang, “Sabah 6.00’da evden çıkıyor, okul akşam saat 18.00’de bitiyor. Oyun oynamak için ne hali ne de zamanı kalmıyor” diyor.

İnternetteki kimi gruplar da Çinli yetkilileri çocuklara karşı daha insaflı olmaya çağırıyorlar. Shaoyi, “Bir çok arkadaşım baskı altında. Bu konuya dikkat çekmem gerektiğini düşündüm” diyor eylemini açıklarken.

Müdürleri manifestosunu gördükten sonra Shaoyi’yi çağırıp şikayetlerini dinlemişler ve onun yaş grubu için bazı dersleri yeniden planlamayı kabul etmişler. Ancak Shaoyi’ye göre bu kadarı yeterli değil.

Yazdığı üç sayfalık manifestoda şunları söylüyor Shaoyi: “Canım gençlik yıllarımı sıkıcı bir okulda geçirmek istemiyorum. Hem bir bilim adamı olsam ne olacak ki? Alfred Nobel de bir bilim adamıydı ve icat ettiği bombayla dünyaya korku salmaktan başka bir şey yapmadı. Bana Albert Einstein diyeceksiniz. Onun da atom bombasında bir katkısı yok mu? Ya büyüdüğümde Adolf Hitler ya da Einstein gibi biri olur, insanlara acı çektirirsem. Şimdi istediğim tek şey var, bir sevgili bulmak ve dünyaya zarar vermeden yaşamak. Bütün bunları çok düşündüm. Benim gibi IQ’su yüksek birinin yapması gereken de buydu. İlerde dünyaya zarar vermek ve insanlığın felaketine neden olacak bir şeyler yapmaktansa evimde, sevgilimle mutlu mesut yaşamayı tercih ederim.”