Huffingtonpost yazarlarından Lindsay Mannering, Batı’da gebelik kıyafetlerinin gelişimini özetlemiş…

Birkaç yüzyıl öncesinde kadınlar “hamilelik modası” diye bir şeyden söz etmeyi akıllarından bile geçirmezlerdi. Önemli olan örtünmek ve özellikle Avrupa’da anneyi ve doğacak bebeği sıcak tutmaktı. Bugün anne adaylarının önündeki seçenekler bir miktar daha geniş. Özellikle çalışan anneler, bebekleriyle yapacakları bu uzun yolculuğa kendilerince çözümler bulabiliyorlar.

Onüçüncü yüzyılda yaşıyor olsaydınız, hamile kaldığınızda muhtemelen dolabınızda bulunan giysilere küçük ilaveler yaparak günü idare ediyor olurdunuz. Herşeyden önce hamilelik dünyanın en doğal süreçlerinden biir olarak görüldüğü için bugünkü kadar özel bir ihtimamla karşılanmıyordu. Ayrıca dikiş denilen şey de henüz o kadar yaygın değildi, dolayısıyla dolabınızdaki kumaşlara uygun bir şekilde sarınmak yeterliydi. Bugünün moda akımlarının ilk işaretleri ondördüncü yüzyılda görülmeye başlandı. Batılı kadınlar kimi kadınsı özelliklerini farketmeye koyulduktan hemen sonra. Aynı yüzyılda gebelik kıyafetlerinin gündelik olanlardan farklılaşması tesadüf olmasa gerek. Dikiş teknikleri yaygınlaşmış ve nihayet terzilik bir profesyonel meslek olarak belirmeye başlamıştı, kentli zengin kadınlar sayesinde.

1600-1750 yılları arasındaki 150 yıllık Barok dönemde İngiltere’de gebelik kıyafetlerine “Adrianne giysileri” deniyordu, esas olarak kıyafetler esnek kumaşlarla karın büyüdükçe genişleyebilecek şekilde tasarlanıyorlardı. Aynı dönemde kadınlar daha önce erkeklerin giydikleri paltoları da üstlerine geçirmeye başladılar ve çeşitli kumaşlardan yapılan paltolar gebelik kıyafetlerinin bir parçası olmaya başladı. 1714-1811 yılları arasındaki Georgian döneminde daha pratik gebelik kıyafetleri moda olmuştu. Kumaşlar hafiflemiş, Adrienne tarzı geri dönmüştü. Bununla birlikte doğum sonrası bebek emzirme dönemini kolaylaştıracak unsurlar da eklendi kıyafetlere…

Onaltıncı yüzyıl sonu Elizabeth dönemi İngiltere’sinden bir hamilelik kıyafeti…

Sömürge dönemi İngiltere’sinden bir hamilelik kıyafeti…

Georgia Dönemi’nden emzirme odaklı bir anne kıyafeti…

Yirminci yüzyılda kadınların daha çok çalışmasıyla birlikte gebelik kıyafetleri bir miktar daha yaygınlaşmaya başladı. En azından artık dikilmeleri gerekmiyor, hazır giyim mağazalarından da alınabiliyorlardı. Son zamanlarda ise pek çok firma özel gebelik kreasyonları üretmeye başladılar. Bunda tabii ünlülerin ve paparazzilerin çok büyük bir payı var.

1990’ların sonuna gelindiğinde medya bebek bekleyen ünlülere özel bir ilgi göstermeye başladı. 2000’lere gelindiğinde ise gebelik özellikle sergilenen bir vaka olmaya başladı. Bunda Katie Holmes ve Angelina Jolie gibi küresel ünlülerin payları çok büyük. 1998-2003 yılları arasında gebelik kıyafetlerinin piyasa değeri yüzde 10 artmış bulunuyordu. Ön plana çıkarılan değerlerse rahatlık ve şıklıktı.

Gwen Stefani gebelik kıyafetleriyle…

Angelina Jolie…

Kate Holmes…

Bana bütün bunlar arasında en rahat ve kullanışlı olanı Williamsburg modası gibi geldi…