Kimin Çorabı? Hangisi Eşi? (12 ay +): Bu oyunu bebeğinizin ay dönemine ve gelişimine göre, sadece bebeğinizin çoraplarıyla ya da tüm aile bireylerinin çoraplarıyla oynayabilirsiniz. 12-18 ay arası dönemde sadece bebeğinize ait olan, canlı renklerdeki 2-3 çift çorapla başlayıp, ilerleyen aylarda daha çok çorapla oynayabilirsiniz.

Meyve Arama (18 ay +): Bu oyun için 1 paket köftelik bulgura, bir de mevsimine göre meyvelere ihtiyaç var. Derince bir kaba  bir paket köftelik  bulguru boşaltıp içine mevsimine göre (çekirdeksiz) bebeğinizin yiyebildiği büyüklükte meyve parçaları atıyorsunuz. Bebeğiniz de minicik elleriyle karıştırıp bulduğu meyveleri afiyetle yiyor.

Karton Ev Boyama (18 ay +): İhtiyacınız olan şey büyük bir beyaz eşya kutusu (buzdolabı, çamaşır makinesi vb) ve kutunun üstünü kaplamak için beyaz dosya kâğıdı ya da resim kâğıdı, parmak boyası,yoksa çocuğunuzun yaşına göre kullanabileceği boyalar… Eğer imkânınız varsa, şimdilerde internette hazır karton ev satan web siteleri var, sipariş verebilirsiniz. Yalnız kullanacağınız  boyaların toksik madde içermemesine, kokusuz olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Carioca ve Crayola gibi markaların 12 ay+ kullanımına uygun çok güzel, zararsız, hiçbir kimyasal madde içermeyen, hatta herhangi bir lekelenme durumunda yıkandığı zaman çıkan ürünleri var. Kendiniz yapacağınız karton eve gelince, büyük bir beyaz eşya kutusunun üstünü beyaz kâğıtla kapladıktan sonra, ister üstünü çizerek, ister keserek ya da eklemeler yaparak kapı, pencere ve çatı yapıyorsunuz. Ve boyalarla birlikte çocuğunuza teslim ediyorsunuz. Gerisi miniklerin zevkine  kalıyor ve her gün bir bölümünü boyayarak kendi evlerine sahip oluyorlar. 🙂

Kum Havuzu (12 ay +) : Çook çokk çoook eğlenceli… Çocuklar deniz kenarında kumla oynarken adeta kendilerinden geçerler. Aynı ortamı yaratmak mümkün olmasa da evinizin balkonunda küçük bir kum havuzu yapabilirsiniz. Bazı oyuncakçılarda özel kum havuzları ve yıkanmış 10 kiloluk paket kumlar var. Deniz kıyısından alacağınız kum ve plastik bir leğenle de kum havuzu hazırlayabilirsiniz. Büyük bahçeli bir eviniz varsa, yaptırmayı düşünürseniz park bahçe ve anaokulları için mobilya ve oyuncak üreten firmalardan alabilirsiniz.

 

 

Oyun Hamuru (12 ay +): Oyun hamurları erken dönemlerde canlı renkleriyle bebeklerin ilgisini çeken ve el becerilerini geliştiren  güzel bir buluş. Hazır olarak alabileceğiniz gibi, evde kendiniz de yapabilirsiniz. Hazır oyun hamuru kullanacaksanız ve bebeğiniz 2 yaşın altındaysa Crayola marka almanızı öneririm. Hiçbir kimyasal madde içermiyor, yutulması durumunda herhangi bir zararı yok, aslında ağza alınmayacak kadar tuzlu bir tadı var. (Birkaç defa tadına bakmışlığım var 🙂 Zaten piyasada bulunan diğer markalar 2 yaş ve üzeri için. Aslında en güzeli evde kendi yapacağınız oyun hamuru.

Malzemeler: * 1 su bardağı un * 1 su bardağı su * 1/2 su bardağı tuz (çok tuzlu olsun ki bebeler yemeye kalkmasın) * 2 çorba kaşığı tartar kremi (Bir çeşit pasta malzemezi, Türkiye’de marketlerde satılmıyor. Butik pastacılarda ya da pasta malzemesi satan yerlerden belki bulabilirsiniz. Ben denemedim ama tartar kremi yerine aynı miktarda limon suyu ya da sirke kullanılabilirmiş.) * 2 çorba kaşığı sıvı yağ * Gıda boyası (Denemedim, tutar mı tutmaz mı bilmiyorum ama en doğal gıda boyası olarak aklıma nar suyu ve mor lahana suyu geliyor. 🙂 * 1 bardak suyun yarısı nar suyu olabilir mesela, denemek lazım tabii)

Kuru malzemelerin hepsi karıştırılır, su eklenir ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar tekrar karıştırılır. Gıda boyası ve yağ eklenerek orta ateşte hamur kabın kenarlarından ayrılır kıvama gelene kadar tekrar karıştırılır. Ardından soğumaya bırakılır. Ve oyun hamurunuz hazır.

Tebeşir ( 24 ay +): Bizim çocukluğumuzda, ilkokul döneminde tebeşir zor bulunan bir şey miydi pahalı mıydı hatırlamıyorum ama ben ve arkadaşlarım tebeşiri sınıftan aşırırdık. Okul bahçesine, sokağa seksek çizmek için gerekliydi çünkü. Tebeşirle  sokakta duvarları, yerleri boyamak bir şeyler çizmek gerçekten çok eğlenceli. Şimdilerde birçok parkın zemin kaplamasında kullanılan özel bir malzeme var, yumuşak ve üzerine tebeşirle bir şeyler çizmek için çok uygun. Sadece parklar değil etrafınızda birçok yer bulabilirsiniz tebeşirle sokaklarda resim yapmak için. Hem yıkandığı zaman, yağmur yağdığında kayboluyor. Kaybolmasına da gerek yok ayrıca, sokakları renklendirmek için çocukların yaptığı resimlerden daha güzel ne olabilir ki…