Alman ilaç şirketi Grünenthal GmbH sakat doğumlara yol açan Thalidomide adlı ilâcı piyasaya sürmesinin üzerinden 50 yıl geçtikten sonra özür diledi.
1950’li ve 60’lı yıllarda dünya genelinde uzuvları olmadan veya kısa doğan bebeklere, bu duruma yol açan ilaçtan esinlenilerek “Thalidomide Çocukları” deniyor.
Anne adaylarının hamilelik döneminde sabah bulantılarına karşı kullandığı Thalidomide ilâcı yüzünden, tüm dünyada 10 binin üzerinde bebek kolsuz, bacaksız veya parmaksız doğmuştu.
Thalidomide, engelli doğumlarla ilişkisinin tespit edilmesinin ardından 1961’de piyasadan çekilmişti.
TRT Haber’de yer alan habere göre, ilâcın üreticisi Grünenthal GmbH 50 yıl sonra ilk defa resmen özür diledi. Şirket yetkilileri bu kadar yıl sessiz kalmalarını hata olarak nitelendirdi.
Kurbanlar için 33 milyon dolar ödenen İngiltere’de, hükümet 2 yıl önce anneleri Thalidomide kullandığı için sakat doğanlardan özür dilemişti.
Bu ilâcın kurbanlarından, kol ve bacakları olmadan dünyaya gelen 50 yaşındaki Avustralyalı bir kadın da Avustralya’da bir dağıtım şirketini geçen ay milyonlarca dolar tazminata mahkum ettirdi.
Bunun azmin başarısı olduğunu söyleyen kadın ilâç sanayinde en büyük felâketlerden biri olan olayın unutulmaması ve benzerlerinin meydana gelmemesi gerektiğini belirtti.
Kaynak: ntvmsnbc