Copparo’da bir ilköğretim okulunda okuyan sekiz yaşındaki küçük Matteo, ev ödevi için sıfatlar üzerine çalışmalar yaparken yeni bir kelimenin de yaratıcısı oldu.

Ödev kağıdında hiç bilmediği bir kelimeyle karşılaşan Matteo’nun öğretmeni Margherita Aurora, öğrencisinin icat ettiği “petaloso” kelimesini çok beğendi ve Crusca Akademisi’ne gönderdi. Kelime, İtalyan dilinin korunması ve araştırılması amacıyla kurulmuş Floransa merkezli Crusca Akademisi tarafından onaylandı ve bir mektupla küçük çocuğa bildirildi.

Bugüne kadar İtalyancada bulunmayan “Petaloso”, dilbilgisel açıdan bakıldığında çiçek yaprağı anlamına gelen “Petalo” kelimesi ve kelimeye “dolu” anlamını katan “-oso” ekinin birleşmesiyle oluşuyor. Daha çok insanın kullanmasıyla yaygınlaşacak kelimenin sözlüklerde yer alması bekleniyor.

 

Il bambino Matteo Trovò, 8 anni, alunno delle classe terza delle scuole elementari 'Marchesi di Copparo' inventore del neologismo 'petaloso', con la maestra Margherita Aurora in una foto diffusa dalla 'Nuova Ferrara', 24 Febbraio 2016. ANSA/ ROSSETTI