İklim değişikliğinin etkilerinin her geçen gün daha fazla hissedildiği ve Paris Zirvesi (COP21) nedeniyle dünyanın gündemine oturduğu bugünlerde, iklim meselesi üzerine yürütülen kampanyalardan biri de İklim Kuşakları.

İklim değişikliği sorununu ailelerin gündemine taşımayı amaçlayan kampanya yedi ülkede yürütülüyor.

Yemek sofrasında sohbet konusu: İklim Değişikliği

#İklimKuşaklarıyız ve #WeAreTheClimateGeneration etiketiyle Avrupa ve Türkiye kamuoyunda iklim değişikliğine yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla sürdürülen uluslararası kampanya, iklim değişikliği kavramını aile sohbetlerine sokmayı amaçlıyor.

Dünyanın son 50 yılında, iklim değişikliğine tanık olmuş 3 kuşağın bir arada olduğu fotoğraflardan oluşan kampanya kapsamında 7 fotoğrafçı, 7 ülkede, 7 aileyi (toplam 49 aile) fotoğrafladılar. Başlangıcı bu fotoğraf performansı ile yapılan #İklimKuşaklarıyız projesi, internet üzerinden katılımlarla büyüyor.

İklim Kuşakları gönüllülük üzerinden yürüyor

Almanya, Belçika, Danimarka, Fransa, İtalya, İngiltere ve Türkiye’den sosyal fayda iletişimi üzerine çalışan ajansların yürüttüğü proje, iklim değişikliği için farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Türkiye’den gönderilen ilk 7 ailenin fotoğraflarını Gürcan Öztürk çekti ve  kampanyanın yürütücülüğünü Myra Ajans üstlendi.

#İklimKuşaklarıyız kampanyasında, tüm süreçler gönüllülük esasıyla ve imece usulüyle yürütülüyor. Açık Radyo’da yayımlanan radyo programı Hemzemin’nin de iletişim destekçisi olduğu kampanya 2015 yılı sonuna kadar sürecek.

Amacını “Geleceğe sevgimizi ve tutkumuzu aktarabiliriz. Ama sorunlarımızı bırakmaya hakkımız yok. Gezegenimizin geleceğini korumak, çocuklarımızın geleceğini korumak demek!” olarak açıklayan #İklimKuşaklarıyız kampanyası iklim değişikliğini durdurabilecek son kuşak olduğumuza vurgu yapıyor.

Proje kapsamında çekilen ilk 49 fotoğraf, COP21-2015 Paris İklim Zirvesi boyunca Fransa, Belçika, İngiltere, Almanya, İtalya ve Danimarka’da sergileniyor.

Hedef, sokaktaki insana #İklimKuşaklarıyız dedirtmek

3 kuşağın bir arada fotoğraflanmasının nedeni, “ortalama 50 yılın bir ailede 3 farklı kuşağı içeriyor” olması. “Büyükannelerimiz, büyükbabalarımız, anne-babalarımız ve bizler aynı kuşağın, iklim kuşağının içindeyiz ve hep birlikte, bir dönemin çocuklarıyız.” sözleriyle bu durumun altı çizilmiş.

İnsanların bir aile olarak ve 3 kuşak bir arada fotoğraflandığı projedeki aileler, dünyadaki tüm insanları temsil ediyor.

Kampanya, yalnızca COP21-Paris İklim Zirvesi’nden haberdar olan insanlara değil, herkese ulaşmayı amaçlıyor. Projenin en güzel yanı ise çekilen 49 fotoğraftan ibaret olmaması. Herkes, kendi ailesiyle olan fotoğrafları, söylemek istediği söz ile birlikte wearetheclimategeneration.com adresinden paylaşabiliyor.

Yarının var olmasını isteyen herkesin, üç kuşak bir arada bir fotoğraf yükleyerek #İklimKuşaklarıyız’a ailecek katılması mümkün ve çok kolay.

Arkadaş grupları ya da bireysel fotoğraflarla da katılmak mümkün

3 kuşak bir arada değilse, ayrı şehirlerde yaşıyorsanız ya da aile büyükleri hayatta değilse bile kampanyaya katılmaktan geri durmanız gerekmiyor. Arkadaşlarınızla, sevgilinizle, kediniz ya da köpeğinizle birlikte, hatta sadece kendi fotoğrafınızı yükleyerek de bu dünyada yaşadığınızı ve ses verdiğinizi göstermeniz mümkün.

İklim Kuşaklarıyız Kampanyasına katılın, çağrımızı çoğaltın!

Harekete geçme zamanının geldiği ve hatta geçmek üzere olduğunu vurgulayan İklim Kuşakları projesi, “insanlığın kendiyle yüzleşeceği günlere doğru baş döndürücü bir hızla ilerlediğini” vurguluyor.

Projenin Türkiye ayağını yürüten Myra’nın çağrısı ise şöyle: “İklim değişikliği, artık hepimizin günlük meselelerinden biri. Siz de iklim meselesini isminizle yan yana anmaya başlamanın ilk adımı olarak İklim Kuşaklarıyız kampanyasına katılın, çağrımızı çoğaltın.”