ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından hazırlanan Ölüm ve Hastalık başlıklı rapor ile, Dünya Sağlık Örgütü tarafından hazırlanan Epidemiyolojik Raporu’na göre, 2011 yılında dünya üzerindeki çocukların yüzde 83’ü difteri, tetanos ve boğmacaya karşı aşılanabilirken, 22 milyon çocuğa aşı ulaştırılamadı.
Dünya Sağlık Örgütü’nün 40 yıl önce başlattığı Genişletilmiş Aşılama Programı aşı uygulamasının yaygınlaşmasına büyük bir katkıda bulundu. Programın başladığı 1974 yılında çocukların yalnızca yüzde 5’i difteri, tetanos ve boğmacaya karşı aşılanabiliyordu.
Bugün karma aşılara ulaşamayan çocukların yaklaşık yarısı Hindistan, Endonezya ve Nijerya’da yaşıyor. Çocuk nüfusunun yoğun olduğu bu ülkelerde uygulanan aşılama programları, aşı stokunun az olması ve kırsal kesimlere ulaşılamaması nedeniyle gecikiyor.
Dünya Sağlık Örgütü mevcut aşılara daha adil erişim sağlamak nedeniyle 2020’ye kadar uygulanacak bir Küresel Aşılama Eylem Planı hazırlıyor. Plana göre, yeni ve gelecek nesil aşılar için araştırmalara destek verilerek, aşılarla önlenebilecek hastalıkların kontrol altına alınması sağlanacak.