Gebeliği yaz aylarına rastlayan anne adaylarında güneş ve hava sıcaklığına bağlı olarak bir takım sorunlar ortaya çıkabilir. Bu yüzden yaz aylarında gebelikle ilgili özellikle gebeliğin dönemine göre bazı öneriler sunulmalı ve gebenin yazı rahat geçirmesi sağlanmalıdır.

Yazın en başta sıcak ve nemin etkisi ile tansiyon oynamaları, el ve ayaklarda şişlikler, halsizlik, uykusuzluk, nefes darlığı, sıcak basmaları, avuç içi ve ayak tabanlarında yanmalar, alerjik problemler, bulantı ve kusmalardaki artış, besin zehirlenmeleri gibi şikâyetler ortaya çıkabilir.

Gebeliğin ilk üç ayı yaza gelen anne adaylarında bu dönemde görülen kokulara karşı hassasiyetin artması, yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, bulantı ve kusma yakınmaları aşırı sıcaklara bağlı olarak daha ağırlaşacaktır. Özellikle ilk aylarda kokulara karşı bir hassasiyet artışı olur, bu da bulantı ve kusmaları artırır. Önlem olarak mutfak kokuları ve ağır parfümlerden mümkün olduğunca uzak durun. Bu dönemi katı, kuru, yağsız gıdalarla geçirmeye çalışın. Sevdiğiniz yiyecekleri az az ve öğünlere bölerek tüketin. Sabahları galeta veya çubuk krakerleri yemeniz mide asidinizi biraz azaltarak sabah bulantılarınızın daha hafif olmasını sağlayacaktır. Bulantıların aşırı olması ve nerede ise hiç yiyemediğiniz durumlarda hekiminize baş vurmalısınız.

Yazın gebeliğin ikinci üç ayı diğer aylara göre daha rahat geçen dönemdir. Genel olarak aşırı sıcak hava psikolojik geriliminizi bir miktar artırabilir ve terleme ile sıvı kaybı bir sorun olarak karşınıza çıkabilir. Tansiyon değerlerinde oynamalar, ayaklarda şişlikler, kabızlık, uykusuzluk  diğer aylara göre daha az olmakla birlikte rahatsız edebilir.

Gebeliğin son üç ayı içinde ve yaz aylarındaysanız zaten bu aylarda zorlayan gebeliğe ait yakınmalar sizi oldukça rahatsız edici hale gelebilir. Gebeliğe bağlı alınan kilolar, el ve ayaklarda şişmeler, hareket kabiliyetini zorlar, sıcaklar ile birlikte nefes darlığı, çarpıntı, uykusuzluk, halsizlik gibi problemleri de beraberinde gelebilir.

Yaz aylarında gebelere öneriler:

Güneşten ve aşırı sıcaktan kendinizi koruyun. Aşırı sıcak ve ultraviyole ışınları  bebeğiniz için de zararlı etkilere oluşturabileceği için özellikle gündüz 1100-1500 saatleri arasında güneşlenmek önerilmez. Çok sıcak havalarda dışarı çıkmanız gerektiğinde, şapka kullanın ve yüzünüze çok koruma faktörlü kremler sürerek güneşten korunun. Gebelikte vücutta salınan bazı hormonlar güneş ışınlarına karşı cildin duyarlılığı artırarak özellikle yüz, karın ve memelerde kahverengi lekelenmelere neden olabilir. Ancak bunlar gebelik sonrası geçecektir.

Bol sıvı alın: Bulantı ve kusmalarınız çok fazla değil ve özellikle gebeliğinizin 3. ayınızı doldurmuşsanız bol miktarda su ve sulu gıda örn: Üzüm, karpuz, kavun, kiraz vb. tüketimine önem verin. Günde 2-3 litre (yaklaşık 10-15 bardak) sıvı alınması idrar yolu enfeksiyon riski azalması, kabızlığın önlenmesi gibi çok yarar sağlayacaktır. Maden suyu içine limonata veya meyve suyu karıştırarak iyi bir sıvı karışımı oluşturup içebilirsiniz. Hem idrar çıkışını artıran kola, kahve, çay gibi içeceklerden hem de su tutucu özelliği olan gazlı soda gibi içeceklerden çok miktarda alınmamalıdır.

Yüzün. Yaz aylarında olanak var ise en iyi spor yüzmedir. Yüzerek bütün adalelerinizi çalıştırabilirsiniz, psikolojik olarak rahatlar ve kendinizi zinde hissedersiniz. Tabii temiz, öncelikle denizi tercih edin sonra hijyen koşullarından emin olduğunuz havuzlar olabilir. 15-20 dakika gibi kısa süreli denize girip tekrar gölgelik alanları tercih edebilirsiniz.
Uzun süre ıslak mayo ile kalınmamalıdır. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için  yüksek koruma faktörlü yüz ve vücut kremleri kullanılabilir. Güneş gözlüğü, geniş kenarlı şapka ve şemsiye güneşten korunmakta yararlı olabilir.

Ilık duş alın. Yatmadan önce uykusuzluk, sıcak basması, huzursuzluk gibi şikâyetlernize karşı alacağınız ılık duş çok yararlı olacaktır.

Sauna vb. sıcak su kaynaklarından uzak durun. Gebelikte kaplıca, hamam, sauna gibi yerlerin kullanılması önerilmez. Sıcak bebeğin gelişiminde bir takım sorunların ortaya çıkmasına ve bazen düşük veya erken doğumu tetikleyebilir. Bu nedenle plajda güneşlenmek de zararlıdır.

İlk aylardan itibaren düzenli egzersizi ihmal etmeyin. Son aylar içinde vücudunuz ilk gebelik öncesi döneminize göre ortalama olarak 15-20 kiloluk bir yük altına girecektir. Tüm bu ağırlık artışını beliniz, kalçanız, bacaklarınız ve eklemleriniz karşılamak durumundadır. Bu yüzden özellikle bu bölgelerin egzersizleri hem bu ağırlıkların daha rahat taşınabilmesi hem de doğumun daha rahat bir şekilde gerçekleşebilmesi için gereklidir. Bu egzersizler için özellikle gündüz güneşli ve sıcak alanları seçmeyin.

Yani, ilk aylardan itibaren düzenli olarak yapılan egzersizler ve yürüyüşler son aylarda sizi daha rahatlatacaktır.

Beslenmede dikkat edilecek özellikler:

Gebelik döneminde az az ve sık sık sıvı alınmalı ve yemek yenilmelidir. Böylece bir yandan sıvı açığı engellenir bir yandan da kan şeker düzeyi normal sınırlarda seyrederek hem hiperglisemi hem de hipoglisemi sonucu anne ve bebekte olabilecek zararlar engellenir.

Yaz aylarında bol bulunan meyve ve sebzelerden uygun ve bol şekilde tüketilmeli, kalsiyumdan zengin; süt, yoğurt, peynir, proteinden zengin; et, tavuk, balık, yumurta ile beslenilmelidir. Yazın simgesi dondurmaya gelince aşırı tüketmemeli çünkü kan şekerini yükseltme riski mevcuttur.

Hazmı zor kızartma, aşırı yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Yazın besin zehirlenme riski fazladır.

Bu riski azaltmak için;
– El temizliğine dikkat edilmelidir.
– Yiyecekler buzdolabında et ve sebzeler  birbirine temas etmeden uygun durumda saklanmalıdır.
– Pişirilmiş yiyecekler özellikle dış ortamda sıcak iken soğutulmamalıdır.
– Sebze ve meyveler ve çiğ yenilecek besinler su ile çok iyi yıkanarak temizlenmelidir.
– Yemek kaplarının ağızları kapalı tutularak bekletilmelidir.
– Et ve sebzelerin kesildiği bıçak ve tahtalar ayrı olmalıdır.
– Artmış yiyecekler buzdolabında bir günden fazla bekletilmemelidir.

Ayrıca akşamları aşırı kalorili ve ağır gıdalardan yerine daha hafif ve hazmı kolayları tercih edin ve yedikten sonra en az bir saat yatağınıza gitmeyin.

Nasıl giyinilmeli:

Ayaklarda oluşan kan göllenmesini düşünerek diz, kalça ve bel bölgesini sıkmayan yaz aylarında ihtiyaca göre ince katlar halinde giyinilmelidir. İnce ve pamuklu giysilerden ve ısıyı yansıtan açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir. Gebelikte vücut ısısının yükselmesi ve efor kapasitesinin azalması terlemeyi artırır. Pamuklu, cilde nefes aldıran kıyafet seçimi, anne adaylarını cilt mantarları ve genital mantardan koruyacaktır. Terlemeye bağlı ciltte oluşabilecek sorunları sık duş alma ve doktor önerisiyle kullanılan kremlerle gidermek mümkündür.

Ayrıca;
– Günün sonunda veya öğle yemeği sonrasında 30 – 60 dakika uzanın.
– Uyurken bacaklarınızı yukarıda tutun.
– Rahat ayakkabılar giyin, hatta mümkünse ayak numaranızdan yarım numara kadar büyük ayakkabılar kullanın.
– Öğle sıcağına maruz kalmayacak şekilde haftada 2 – 3 kez yürüyüş yapın.
– Eğer sıkıyorsa, yüzüklerinizi çıkartın. Bazı hamilelerin ellerinde aşırı şişme olabilmekte ve bu nedenle yüzüklerini kestirmek zorunda kalmaktadırlar.
– Özellikle belinizi sıkan kıyafetlerden uzak durun.
– Çok fazla ayakta durmayın.
– Diyetinizden tuzu azaltın ama tamamen çıkarmayın.
– İdrar söktürücü maddelerden uzak durun.
– Son olarak sivrisinek derdine karşı; prize takılan sivri sinek ilaçları kullanılabilir.

Sağlıklı gebelik ve annelik dileklerimizle…