Kediler hakkında her şeyi bilmemizin mümkün olduğunu düşünmüyorum. Canım kedim her mevsim huy değiştirerek beni şaşırtmaya devam ediyor çünkü. Fakat gene de, sırf hayatlarını kolaylaştırabilesiniz diye kediler, haklarında bazı şeyleri öğrenmenize izin verebilirler. İşte bu türden izin verilmiş bilgiler, yani kedilerin onlar hakkında bilmenizi isteyecekleri her şey bir kitapta toplandı.

Kitabın adı “Kediler Hep Dört Ayak Üstüne mi Düşer?” (Hayykitap) Bir Dolap Kitap’tan tanıdığımız Banu Aksoy tasarladı, yazdı ve çizdi bu kitabı. Moli ve Olaf adını verdiği iki kafadar, Kedimiyo’nun rehberliğinde kedilerin dünyasında küçük bir gezintiye çıkıyorlar.

Şakacı, rahat, hassas bir dil, bir o kadar güzel çizimler, bir yolunu bulup bilgiyi eğlenceli hale getirmeye adanmış bir tasarım… Bu kitabı çocuklar için vazgeçilmez kılarken, büyükler için enfes bir kaçamağa dönüştüren bileşimin sırları böylece özetlenebilir.

Hikayeye gelince…

Her şey bir sabah Moli ve Olaf’ın küçük Kedimiyo’ya zorla süt içirmeye çalışmalarıyla başlar. İçlerinde bir kötülük yoktur, sadece kedilerin süt sevdiğini düşünmektedirler. Ama bu kedi Moli ve Olaf’ın sorgulamadan kabullendikleri bu önyargıya meydan okur gibidir. Şimdi size burada söylemeyeceğim gerçekler kısa sürede ortaya çıkar Kedimiyo’nun inadı sayesinde.

Bir önyargının ortadan kalkmasının verdiği rahatlık ve şevkle Moli ve Olaf kediler hakkında minik bir araştırma yapmaya karar verirler. Bir kedinin gündelik hayatında neler yaptığını, onun için nelerin önemli, nelerin önemsiz olduğunu, canının nasıl yanacağını ve kendini nasıl iyi hissedeceğini gözlemlemeye çalışırler. Yani Moli ve Olaf birer kedi gözlemcisine dönüşürler.

Kedimiyo’ya ilişkin gözlemleri onlara yeni kapılar açar. Araştırdıkça evrensel kedi dünyasının zenginlikleriyle de tanışırlar.

Bu tavsiye anne-babalara: Kedileri seviyorsanız bu kitabı okuyun. Çocukları seviyorsanız, kedileri sevmelerini sağlayın. Araştırma ve gözlem hazzını da bu kitabın bonusu sayın… Bu arada merakın, çocukları hep bilinen yoldan çıkartıp, yeni yollar açmaya nasıl yönlendirebileceğini düşünün…

Banu Aksoy kitabın sonunda interaktif bir bölüm de koymuş. Ailece kedi gözlem notlarınızı yazıp minik bir de albüm hazırlayabilirsiniz. Başka bir iki sürpriz daha var, ama söylemeyeceğim… Onları da kendiniz keşfedin…