Çocuklar için üretilen tüketim ve eğitim malzemeleri, bilgisayar oyunları ve oyuncaklar konusunda tanıtım ve eleştiri yazılarıyla milyonlarca ebeveynin takip ettiği GeekDad tüm zamanların en popüler 5 oyuncağını  yazmış…

Sopa

Tam bir klasik. Muhtemelen büyük-büyük-büyükbabanız da sopalarla oynamıştır. Ayrıca gün gelecek, şansı varsa sizin çocuğunuz da bu muhteşem oyuncağı keşfedecek. Sonsuz sayıda şekil ve ebatta edinebileceğiniz sopalar, bir çok oyunun merkezinde yer alabilecekleri gibi, kimi oyunlarda da yardımcı gereç olarak kullanılabilirler. Eğer istiyorsanız plastik ya da metal sopalar satın alabilirsiniz, ama en iyisi kurumuş bir ağaçtan kesilmiş doğal, ahşap sopalardır. Aslında çocuklar için doğal sopalar daha da güvenlidir. Kendi çocuklarımın onlarca sopaları var. Ama ne zaman yeni bir tane bulsalar saklamadan edemiyorlar.

Bir uyarı: Sopalar kimi oyunlar da kılıç olarak da kullanılabilirler. Oyuncak silahlardan hoşlanmıyorsanız büyük sopaları tercih etmeyin. Ama uzmanlara göre yaratıcı çocuklar, siz ne yaparsanız yapın bir yolunu bulup en eski oyun yöntemlerini bulup çıkartıyorlar kollektif bilinçdışından.

Nerede bulunur: Ağaçlıklı herhangi bir bölgeye gidin. Ağaçlara zarar vermeden bir sopa edinmek için etraftaki kuru dallara bakın.

Bir uyarı daha: Dikkat edin bir sopa kimi zaman birinin gözünü çıkartabilecek kadar etkili olabilir.

Kutu

En popüler oyuncaklar arasında kesinlikle yer alması gereken bir başkası da kutular. Gene sonsuz şekil ve ebatta kutular mevcuttur. Kutulardan kendinize mobilya, mutfak eşyası vs. yapabilirsiniz. Hatta isterse bir kutuya biraz şekil verip bir robot kostümüne de dönüştürebilirsiniz. Ve hatta bir kutu isterseniz kendinizi Star Wars setinde hissetmenize yardımcı olabilir. Elinize bir de sopa aldınız mı, sizden ala uzay savaşçısı olmaz. Bir kutuy bir sandala da dönüştürebilirsiniz, ama suda yüzdürmemenizi tavsiye ederim. Kimi oyunlarda kutuların bir zaman makinesine de dönüştüğü görülmüştür.

Kutu aslında pahalı bir oyuncak sayılabilir. Çünkü evinize genellikle bir alışveriş sonrasında gelir. Kutuya para ödemezsiniz belki ama içinde gelen şey pahalıdır. Ama tabii köşedeki bakkaldan “boş kutu var mı?” diye sorarak edineceğiniz enva-i çeşit kutu da işinizi görecektir. İkinci el kutular candır.

Eğer deliler gibi kutu oyunu istiyorsanız ve evde yoksa, kirli sepetini boşaltıp içini şöyle bir silerek plastik bir kutu edinmiş olabilirsiniz. Yeterince kutu biriktirir ve biraz kinetik öğrenirseniz kendinize kutulardan bir şehir de yapabilirsiniz.

Uyarı: Onlarla oynamadığınız zamanlarda yaşadığınız yeri işgal etme ihtimalleri bulunduğundan kutu koleksiyonu yapmamaya çalışın.

İp

Çocuklarım iple oynamaya bayılıyor. Ne zaman ellerine geçirseler türlü çeşit oyunlar çıkarıyorlar. Bazen bu yüzden battaniyeleri, kazakları parçalayacaklarını düşünmüyor değilim. Bebekler iplere istemsiz bir şekilde bağlanabilirler. O yüzden dikkat etmeli. İp bazen çok tehlikeli bir oyuncağa dönüşebileceği için, bu muhteşem oyuncak oynamak için bir miktar büyümeyi beklemek zorunda.

İpin en çok kullanıldığı işlev, nesneleri birbirlerine bağlamak. Kapı kollarını, çocukların el ve ayaklarını birbirlerine bağlayabilirsiniz iplerle. Bir ipi iki konserve kutusuyla birleştirmek suretiyle bir telefon elde edebilirsiniz. Tabii işi fazla ciddiye alırsanız, çocuklara sizin telefondan neden ses çıkmadığını anlatmak zorunda kalırsınız. İp olmadan kedi beşiği oynamak imkansızdır, kedi beşiği ise şu linkte de görebileceğiniz gibi evrensel bir eğlence kaynağıdır.

İp ayrıca kimi oyuncakların vazgeçilmez bir parçasıdır. İpsiz bir yo-yo ne kadar zavallı bir oyuncak olur düşünsenize. Ayrıca ip, atlamak, tırmanmak, yüksek bir yerlerden sallanmak ve ağaçlardan meyve düşürmek gibi bir sürü eğlenceli etkinliğin önemli bir parçasıdır.

Hemen her bakkaldan, marketten bir çeşit ip satın alabilirsiniz. Oyununa göre çeşitli nitelikte ve uzunlukta ipler gerekir elbette, bu yüzden ip yaratıcılık ve araştırmacılık isteyen bir oyuncaktır.

Uyarı: Bir parça ip, ne kadar çok şeyi birbirine bağlayabileceğini hayal bile edemezsiniz.

Mukavva rulo

Özellikle tuvalet kağıdı ve kağıt havlular bittikten sonra ortaya çıkan mükemmel oyuncaktır. Bazen tuvalet kağıdı ve kağıt havlunun zamansız bitme sebebidir. Pek çok ebatta mukavva rulolar bulunmakla birlikte evlerimize daha çok küçük ve orta boylu olanlar gelir. Eğer poster vs düşkünü iseniz arada bir büyük boylarıyla da karşılaşabilirsiniz. Çocuklarım bu tüpleri daha çok dürbün, teleskop gibi aletler yerine kullanıyorlar. Arada bir sopa yerine kullandıkları da oluyor. Seattle, San Francisco ve Sydney’de mukavva rulo dövüşleri bile yapılıyor. Şu linkte ise tek başınıza oynayabileceğiniz mukavva rulo oyunlarına bir örnek bulabilirsiniz.

Avantaj: Bedavadır, tehlikesizdir, yaratıcılığı teşvik eder…

Toprak

Çocukken en favori oyuncağım topraktı. Büyüdükçe öğretilen “temizlik” fikrine kapıldım ve ne yazık ki toprakla eskisi kadar oynayamıyorum artık. Ama kabul etmeliyiz ki toprak, dünya üzerindeki en eski oyuncaklardan biri. Zaman durdukça duracak gibi de görünüyor.

Bir kere toprakla oynamak herkes için iyidir diyerek başlayalım. Oynamak bir yana bazen yiyebilirsiniz de. Kimi araştırmalara göre toprak yiyen çocuklar, yemeyenlerden daha güçlü bağışıklık sistemine sahip. Üstünüzün başınızın bir miktar kirleneceği doğrudur, ama toprakla oynamanın yararları saymakla bitmez.

Neler mi yapabilirsiniz? Toprağı kazıp minik çukurlar oluşturabilir, çukurlardan çıkan toprakla da kendinize tepeler yapabilirsiniz. Çocuklarım ne zaman dışarı çıksalar toprakla oynuyorlar. Sopaları da bu konuda kendilerine yardımcı oluyor. Sopa ve toprak kullanarak sanat eseri niteliğinde oyunlar çıkartıyorlar bazen. Ayrıca oyuncak araba ve kamyon varsa, toprak üzerinde sürmek ya da nakliyatçılık oynamak için olmazsa olmaz bir malzeme. Biraz suyla karıştırarak elde edeceğiniz çamur ise tam bir yaratıcılık kaynağı.

Avantajı: Ucuz

Uyarı: Kirletir

Not: Özetlenerek çevrilmiştir…