Ali Ekber Yıldırım bildirdi.
İZMİR- Tüm Gıda Dış Ticaret Derneği (TÜGİDER), 29.11.2011 tarihli yazısı ile gıda amaçlı genetiği değiştirilmiş 3 soya çeşidinin her türlü gıda ve gıda takviyeleri ürünlerinde kullanılmak üzere ithalatına izin verilmesi için Biyogüvenlik Kurulu’na yaptığı başvuruyu geri çekti. Biyogüvenlik Kurulu 26 Mart 2012 tarihli 13. toplantısında TÜGİDER’in başvurusunu iptal ettiğini resmen açıkladı. TÜGİDER’in başvurusu kamuoyuna yansıyınca dernek yöneticileri GDO’lu ürünlere karşı olduklarını, ancak bulaşık oranlarının tespiti için başvuru yapmak zorunda kaldıklarını açıklamıştı.
Biyogüvenlik Kurulu, 26 Mart 2012 tarihli toplantısında TÜGİDER’in başvurusunun iptal edildiğine ilişkin karar şöyle: “Tüm Gıda Dış Ticaret Derneği’nin 29.11.2011 tarihinde 3 soya çeşidinin (MON 40-3-2, A2704-12 ve MON89788) gıda amaçlı kullanımına izin verilmesi yönündeki kabul edilen başvurusu adı geçen derneğin 14.03.2012 tarihinde yaptığı başvuruyu geri çekme talebi üzerine görüşülmüş ve başvurunun iptaline karar verilmiştir.”
Monsanto’nun ürettiği ve Avrupa’da yasaklanan genetiği değiştirilmiş MON810 mısır çeşidine Biyogüvenlik Kurulu’nun ithalat izni vermesine ilişkin tartışma ise sürüyor. DÜNYA’ya açıklama yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü ve Biyogüvenlik Kurulu Başkan Vekili Doç. Dr. Masum Burak, MON81 mısır çeşidinin Avrupa’da çevreye verdiği zarar nedeniyle üretiminin yasaklandığını, ancak tüketiminin serbest olduğunu söyledi. MON810 mısır çeşidinin Avrupa’da gıda ve yem amaçlı olarak ithalatıyla ilgili bir kısıtlama olmadığını belirten Burak, “Ülkemizde ise GDO’lu ürünlerin üretimi kanunen zaten yasak olup, Biyogüvenlik Kurulu’nca verilen izin, ürünün sadece yem amaçlı kullanılmak üzere her aşaması izlenilebilir kontrol edilebilir bir sistem çerçevesinde ithalatına yöneliktir. Bu nedenle verilen izin ile üretim yapılmayacağından çevreye zarar vermesi de mümkün değildir.” dedi.
Burak, Avrupa Birliği’nde 8 pamuk, 26 mısır, 2 mikroorganizma, 3 kolza, 1 patates, 1 şekerpancarı ve 6 soya geni olmak üzere toplam 47 GDO’ lu genin gıda ve yem amaçlı kullanımının serbest olduğunu sözlerine ekledi.
İşlenmiş soyanın yağı ihraç edilecek
Biyogüvenlik Kurulu’nun 23 Mart tarihli 13. toplantısında, Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği’nin “yem amaçlı ithalatına izin verilen GDO’lu 3 soya fasulyesi çeşidinin işlenmesi sonucu elde edilecek soya küspesi dışındaki yağın, hamyağ veya rafine olarak ihracatının yapılmasına izin verildi.