Amerikan Pediyatri Akademisi (AAP)’nin yaptığı bir araştırma çocuklarda obezite ve televizyon izleme alışkanlığı arasında belirgin bir orantı olduğunu ortaya koyuyor.

Bunun en önemli nedeni ise uzun süre televizyon izleyen çocuklarda, hareket etme alışkanlığının giderek azalması ve reklamların yeme alışkanlığı üzerindeki olumsuz etkileri. Televizyonun özellikle ergen yaşlardaki çocuklar üzerindeki bir diğer olumsuz etkisi ise uykusuzluk problemi.
Televizyon izleyen çocuklar: Hem uykusuz hem obez!
Araştırmalar uzun süreli televizyon izleme alışkanlığına sahip çocukların giderek hareketsizleştiğini ve yüksek kalorili, fastfood tarzı yiyecek ve içeceklere daha fazla yöneldiklerini gösteriyor. Bu yönelim ise çocukların meyve ve sebze yeme alışkanlıklarının giderek azalmasına neden oluyor. Televizyonlarda çocuklara yönelik reklamı yapılan yiyecek içeceklerin ağırlıklı olarak çocuk sağlığı üzerinde olumsuz etkileri bulunan yağlı, tuzlu ve şekerli gıdalardan oluştuğuna dikkat çeken uzmanlar, çocuklara yönelik programlarda yayınlanan reklamların yüzde 80’inin bu tip yiyeceklere ait olduğunun altını çiziyor. Bu reklamlar ise çocukların yeme içme alışkanlıklarını büyük ölçüde yönlendiriyor.

Aynı araştırmada altı çizilen bir diğer konu ise özellikle ergenlik dönemindeki çocuklardaki uyku düzensizliği sorunu. Günde 3 saat televizyon izleyen çocuklarla 1 saat televizyon izleyen çocuklar arasında yapılan karşılaştırmalı bir araştırmada, 3 saat televizyon izleyen çocukların uykuya dalma konusunda diğer guruba oranla iki kat daha fazla zorlandıkları gözlendi. Yapılan bir çok araştırma, geç yatmanın ve  yetersiz uykunun çocuklarda obezitenin nedenleri arasında yer aldığını ortaya koyuyor.