Tecavüz kültürü, üzerine konuşulması gereken önemli bir kavram. Çoğu ebeveyn çocuklarıyla bu tür konuları konuşmak için büyümelerini beklerken, bazı aileler ise çocuklarıyla bu konuyu erken çocukluk döneminde konuşmakta bir sakınca görmüyor.
Nihayetinde, ebeveynler çeşitli yöntemlerle çocuklarının toplum içerisinde tehlike arz eden davranışların farkında olabilmelerine yardımcı olabilirler. Aşağıda belirttiğimiz önemli noktaları günlük hayatınızın bir parçası haline getirdiğinizde, çocuklarınızın kendi duygularını ve tepkilerini anlayabilmesini ve onları kontrol edebilmesini öğretebilir ve ileride kendi çocuklarının da başkalarının duygularını ve düşüncelerini takdir edebilmesini sağlayabilirsiniz.
1. Çocuklarınıza her duygunun önemli olduğunu ve saygı gösterilmesi gerektiğini öğretin. Çocukların surat asmasına, hayal kırıklığına uğramasına ve ağlamasına izin verilmelidir. Şeker gibi hediyeler vadederek çocuğun duygularını aniden bastırdığınızda, onların bu tür duygularını kabul etmesini engelleriz ve çocuğun kendi doğal duygularından çekinmesine neden oluruz.
2. Hayır dediğinizde, ciddi olun ve sözünüzden dönmeyin. Tutarsız ebeveynlik çocuğun davranış problemlerini arttırabilir, aynı zamanda hayal kırıklığını kabullenmesi için gerekli olan kendini yatıştırma becerilerinin gelişmesini engeller. Çocuğunuzun da zaman zaman hayır demesine izin verin ve düşüncesinin arkasında durmasını sağlayın.
Küçük çocuğunuz kız kardeşi ile oyun oynamak istiyor, fakat kız kardeşi yalnız başına oyun oynamak istiyor olabilir. Bu gibi durumlarda, büyük çocuğunuza küçük kardeşi ile oynamasını söylerseniz; bu sürekli tekrarlandığında, büyük çocuk kendisini mutlu etmek yerine başkasını mutlu etmeye odaklandığı için kendi fikrini değiştirmesi ve kendi ihtiyaçlarını görmezden gelmesi gerektiğini düşünmeye başlayacaktır. Küçük çocuk ise, işlerin istediği gibi gitmediği durumlarla karşılaştığında ne yapması gerektiğini öğrenme fırsatını kaçırmış olur.
3. Çocuklarınızın fikrini değiştirmesine izin verin. Sözünüzün arkasında duramadığınızda, bunu çocuğunuzu eğitme konusunda bir fırsat olarak kullanın: “Herkes fikrini değiştirmekte özgürdür.”
Her şeyi hazırladığınızı, ödemenizi yaptığınızı, buz pateni pistine girdiğinizi ve çocuğunuzun birden “Ben paten kaymak istemiyorum.” dediğini düşünün. O anda gerçekten korkunç hissedeceksiniz. Şöyle düşünebiliriz: “Bütün vaktimi seni buraya getirmek için harcadım. Buraya gelmek için yalvardın. Patenlerinin parasını verdim. Buraya en son geldiğimizde çok eğlenmiştin.”
Fakat, bundan 10 yıl sonra, bir ebeveyn olarak, kızımızın herhangi bir cinsel aktivite ile ilgili fikrini değiştirdiği zaman erkek arkadaşının ona saygı duymasını isteyeceğiz. Bu yüzden, çocuğunuzun bir konuda fikrini değiştirmesi durumunda, içgüdülerine saygı duyun; duygu ve düşünceleri hakkında konuşması için çocuğunuzu teşvik edin.
4. Cinsel nesneleştirmeyi fark edin. İnsanları bedenlerinden dolayı utandırmayın. Reklamlar, kadının ya da erkeğin vücudunu nesneleştirdiğinde bunu fark edin. Çocuklarınızla bu gerçeği tartışın ve düşünmesini teşvik edin.
Ebeveynler çocuklarına seks, güç, kontrol ve zorlama gibi kavramları öğreterek onların hatalı ve zararlı davranışları tanıyıp kaçınmasını sağlayabilirler. Çocuklarınızın kendi bedenlerine, içgüdülerine ve duygularına saygı duymalarını öğretin. Aynı zamanda, onların başkalarına karşı da saygılı olmasına olanak tanıyın. Belki de bu önemli noktaları hayatımızın bir parçası haline getirdiğimizde, sağlıklı sınırların oluşmasını teşvik eden ve her türlü cinsel şiddete son veren bir kültür yaratmayı başarabiliriz.