IMDB linki: http://www.imdb.com/title/tt0181627/
IMDB puanı: 7.5
Silüet animasyonun paşası imiş Michel Ocelot. Uluslararası Animasyon Film Topluluğu ASIFA’nın 10 sene başkanlığını yürütmüş.
Kirikou ve Büyücü Kadın (1998) çok şık bir animasyon, benim 12 inç Koppa ile keyifle izledik. Daha başında insanı saran Afrika masalı havası var.
Bakın film nasıl bir diyalogla başlıyor:
Kirikou (annesinin karnından): Anne, beni dünyaya getir.
Anne: Annesinin rahminden konuşabilen bir çocuk kendi doğabilir.
Kirikou doğar, tıpış tıpış çıkar ve göbek bağını koparır.
Kirikou: Adım Kirikou. Anne, beni yıka.
Anne: Kendi doğan bir çocuk kendini yıkayabilir.
Böyle bir Oğuz Kağan efsanesi halinde dünyaya gelen Kirikou, çok akıllı ve çok cesurdur. Köyün başına sardırılmış bir bela ile ve müsebbibi olan kötü cadı Karaba ile mücadele etmesi gerekmektedir. Hem de daha 2 günlük bir bebekken. Karaba köyün tüm erkeklerini yemiştir. Ve fazlasını istemektedir. Kirikou cesaretle olayların üzerine gider. Filmin ilk bir dakikası burada var. İsteyen fazlasını da Youtube’dan görebilir. Ama kaliteli bir kopyadan izlemenizi isterim. Ziyan etmeyin. Filmin Türkçe dublajı yok. Orijinali Fransızca.
Kötü cadı Karaba özünde pek çok şeyi anlatıyor. Açgözlü, aldatan, mülkiyetçi ve bencil bir savaş tanrıçası o. Kirikou’nun üstün yanı ise hiçbir tılsımının olmayışı. O da bu gücünü binbir güçlükle yanına ulaştığı dedesinden öğreniyor. Çünkü o bir bebek ve güce ihtiyacı var. Ama dede ona, Karaba’nın çözemeyeceği hiçbir tılsımın olmadığını, Kirikou’nun muhtaç olduğu kudretin kendisinde olduğunu, esas gücünün sihir ve tılsımlarının olmamasından kaynaklandığını anlatıyor. Keza, büyücü bütün kötülüklerini karşısındakileri inandırarak yapmaktadır. Kirikou ise utanmazca her şeyi sormaktadır.
Filmi küçüklere öneremiyorum, korkabilirler. Ayrıca altyazılı izlemeleri gerek; müzikler filmde çok baskın, dublajının olmaması avantaj bile sayılabilir. 8-9 yaşından büyük çocuklarla rahatça izlenir. Olay Afrika’da cereyan ettiği için insanlar çıplak. Kirikou, filmin sonuna dek anadan üryan bir melek. Doğal bir kültürün tüm güzellikleri filmde var. Ama asıl güzel yanı, müziklerin Youssou N’Dour tarafından yapılmış olması. Kaçırmayın derim.
Unutmadan, yönetmen Björk’ün Earth Intruders’ına da klip çekmiş. Burada var.