Doğum çantası, bebek bekleyen kadınların hamilelik sürecinde önemli bir yere sahiptir. Fakat, dünyanın bazı yerlerinde sınırlı imkanları olan hastanelerde doğum yapacak kadınların gazlı bezden eldivene kadar her şeyi yanında getirmesi gerekiyor.

WaterAid adlı örgüt, su kıtlığının olduğu bölgelerde doğum yapan kadınların yaşadıkları zorluklara dikkat çekmek için geçtiğimiz günlerde dünyanın farklı yerlerinde yaşayan kadınlardan doğum çantalarını açmasını istedi. Açılan çantalarla birlikte, ülkelerin gelenekleri, batıl inançları ve ekonomik durumları da ortaya çıktı.

Cathelijne Geuze, 35 - 38 week pregnant with second child.

Cathelijne Geuze (İngiltere)

“Bebeğime ve kendime kıyafetler götürüyorum. Biraz abur cubur, e-kitap ve iPod’umu da yanıma aldım ama onları kullanabilecek kadar zamanım olacak mı, bilmiyorum. Su şişesini de unutmadım.

İlk doğumum çok uzun sürmüştü, hiçbir şey yemek istemiyordum, ama su şişesi çok yararlı oldu. Vücudumun susuz kalmasını engelledi. Çok abur cubur aldım, çünkü doğumdan sonra ilk hatırladığım şey, beyaz ekmek ve mısır gevreği içeren sıkıcı bir kahvaltıydı. Çantamdaki en özel şey ise, halamın el örgüsü battaniyesi.

1c7ba278f

Takako Ishikawa (Japonya)

– Bebeğim için kıyafetler

– Sigorta kartı, yatış onay formu, anne-çocuk sağlığı kayıt defteri

– Crop-top sütyenler (emzirme kolaylığı sağladığı için)

– Şampuan ve diş fırçası gibi günlük sıhhi ürünler

– Tuvalet kağıdı

“Kadınlar, doğumdan sonra yaklaşık bir ay içinde, su ile temas etmemelidir; kadınların yemek yapma ve bulaşık yıkama gibi su kullanılan ev işleri yerine, bebeğin bakımına odaklanması gerektiği anlamına gelir.

Doğumdan kısa bir süre sonra su kullanıldığı takdirde adetten kesilme belirtilerinin gittikçe kötüleşeceği söylenir. Güvenilir olup olmadığından emin değilim.”

e4f841e5c

Mestawet Legesse (Etiyopya)

“Üç çocuk doğurdum, doğum çantalarına ne konulması gerektiğini biliyorum. Bebeğimi sarabileceğim bir havlu getirdim. Başka bir şeye ihtiyacı yok.

Kendim için ise, mendil, iç çamaşırı, eşofman altı ve uzun bol bir elbise, bir çift çorap ve soda getirdim. Soda, mideyi harekete geçiriyor ve doğum yaklaşırken bana yardımcı oluyor.”

The contents of Chadla Suyhidy Morales Benjamio's suitcase at the Casa Materna. The house’s well is contaminated by the nearby septic tank and is not safe to drink but the girls use it for bathing and washing, which has caused her skin rash all over her body. Bilwi, Nicaragua, 2015.

Chadla Suyhidy Morales Benjamio (Nikaragua)

“Çarşaflarımı, havlumu ve doğumdan sonra kulaklarıma koymak için biraz pamuk aldım. Bir de saçımı bağlayabileceğim bir toka getirdim.

Bebeğimi yıkamam gerektiğini ve bebeklerin her gün yıkanmak zorunda olduğunu söylediler… Her şeyin iyi gittiğini düşünüyorum, ama su cildimi tahriş ediyor. Kaşıntıya ve alerjiye neden oluyor ve cildimde yara izleri bırakıyor, burada su bile içemiyorum.”

47116ddaf

Kemisa Hidaya (Uganda)

“Çocuğumun doğumu için, ebe bana yanımda getirmem gerekenlerin bir listesini verdi. Özel hastanelerde hamile kadınlar bunların hepsini almak zorunda değiller ama devlet hastanelerinde her şey sınırlı olduğu için bu listedeki her şeyi almanız gerekiyor.”

Yanımda getirmem gereken şeylerin listesi şöyleydi:

1. Doğum sırasında yatağa serilecek iki naylon çarşaf.

2. On çift eldiven ama ben sadece iki tane alabildim; çünkü param yoktu.

3. Doğum sırasında kullanılmak üzere bir çift yeni jilet

4. Doğum sırasında kanın temizlenmesi için bir pamuk rulosu

5. Doğum sonrası oda temizliği için sabun tozu

6. Dezenfektan bir şişe

7. Banyo ve idrar için kova.

8. Termos ve bardak.

9. Bir rulo tuvalet kağıdı.

10. Bebek bezleri

11. Hastanede kullanmak için yatak.

12. Acil durumlarda kullanılacak para.

dc046bd9c

Merina Milimo (Zambiya)

“Bebeğimiz için bebek battaniyesi, peçete, göbek kordonu için mandal, pamuk, kendime hijyenik ped ve bir tabak getirdim.

Büyüklerimden çocuğun saçsız doğmaması için hamilelik sırasında haşlanmış yumurta ya da patates yememek gerektiğini duymuştum.

Kemerli kıyafetler giymememi de tembihlemişlerdi, hamileliğim boyunca midemin üzerinde bir kemer olduğu takdirde doğum sırasında göbek kordonunun bebeğe dolanacağını ve doğumun zorlaşacağını söylemişlerdi.”

2d2fc8097

Tiff Rolf (Amerika)

“Hastaneye getirmemiz gereken tek zorunlu şey, bebeğimizi eve götürürken arabada kullanacağımız bir oto koltuğu.

Gerisi, hastanede kaldığım günleri daha rahat geçirebilmem için olan şeyler: Doğum planım, pijamam, parmak arası terlikler, atıştırmalıklar, anne sütü çayı (anne sütüne yardımcı olmak için), bebek için sevimli bir kıyafet.”

f5d11ea4f

Marie Lucette (Madagaskar)

“Birkaç hafta önce son kontrolüm sırasında, ebemiz satın almamız ve getirmemiz gerekenleri söyledi. Bir battaniye, pamuk, bebek bezleri, bebek için sıcak tutan pamuklu giysiler, terlik, termos, çarşaf ve pedler.

Ailem de bana destek oldu, ihtiyacımız olan her şeyi getirdiler. Pişirme kapları, odun, tabak, kaşık, pirinç ve sebze gibi gıdalar. Doğumdan sonra çorba için bir tavuk bile getirdiler. Tavuk çorbası doğumdan sonra hızlı bir şekilde iyileşebilmenizi sağlıyor ve anne sütü için de çok faydalı.

Köyümde hamilelik sırasında yapılmayacak şeylerle ilgili birçok gelenek, tabu var. Örneğin, hamile kadınlar ceplerinde zencefil taşımamalı. Kadınlar cebinde zencefil taşırsa, bebekleri altı parmaklı olabilirmiş. Hepsine saygılı olmaya çalıştım. Atalarım tarafından lanetlenmek ve bebeğime kötü bir şey olsun istemiyordum.”