Türk Hava Kuvvetleri’ne ait F-16 savaş uçaklarının hava saldırısı ile Şırnak’ın Uludere İlçesi Roboski Köyü’nde 19’u çocuk yaşta 34 insanın öldürüldüğü Roboski Katliamı’nın ikinci yıldönümü yaklaşıyor.

“Adalet, adaletsizliğin olduğu yerden yükselir” sloganıyla bir araya gelen bir grup aktivist, acıları dinmeyen Roboski’de bir müze kurmak için girişimde bulunuyor. Şimdilik “Roboski Müzesi” olarak adlandırılan projenin tanıtıldığı ilk basın toplantısı Ankara’da Mülkiyeliler Birliği’nde gerçekleştirildi.

Roboskî Müzesi Girişimi adına açıklama yapan Çağrı Çakır, Roboskî’de 19′u çocuk 34 kişinin katledilmesiyle ilgili hala sorumluların yargılanmadığını belirtti. Çakır, “Bombalama emrini kimin verdiği hala açıklanmadı, kimse hakkında dava açılmadı” dedi.

Aileler başta olmak üzere halkın adalet beklentisine işaret eden Çakır, “Bu sadece sorumluların yargılanmasına indirgenebilecek bir mücadele de değil. Türkiye toplumunun tüm unsurları ile adil bir yapıya kavuşturulması mücadelesi bu” diye konuştu.

“Biz, barış içerisinde, adil ve kardeşçe yaşamının mümkün olduğu inancıyla bir araya gelen insanlarız. Çoğu çocuk 34 insanın yaşam haklarının, Roboskî’de ellerinden alınması ile sonuçlanan bu katliamın acısını vicdanlarımızda ve hafızalarımızda taşıyoruz” diyen Çakır, Roboskî Müzesi’nin amacını şöyle açıkladı: “Adaletsizliğin yaşandığı yerde, Roboskî’de adalet talebimizin simgesini, ocağını bir yapıyla yükseltmek istiyoruz. Bu yapı Roboskî’de yaşanan katliamın ardından adalet talebimizin, ‘bir daha asla’ derken ortaya koyduğumuz direncimizin simgesi olacak. Bu yapı, katliamın üstünün örtülmesi ve unutturulması kampanyalarına karşın unutmayacağımız ve unutturmayacağımız inadımızın somutlaştırabileceğimiz bir odak olacak. Türkiye’nin doğusu ile batısı arasında, bu katliamın acısını paylaşan insanlar arasında bir köprü olacak. Ortak adalet talebimizi yükselteceğimiz bir mekan, adalet isteyen herkesin altında toplanabileceği bir çatı olacak.”

Ailelerin, müze için mezarlığın hemen yanındaki araziyi hibe ettiğini belirten Çakır, projesinin inşaat işçiliğinden, sergilerine kadar her aşamasının kolektif bir ruh ve dayanışma ile hayata geçirileceğini ifade etti.

Çakır, müzenin “bir anma mekanı, bir ‘adalet sarayı’, bir kütüphane, bir ortak direniş ve yaşam alanı” olacağını söyledi.

Çakır, şöyle devam etti: “Elbirliği ile yükselecek bu çatı ile ilgili yürütülecek kampanya üç ayaktan oluşacak:

1- Yapının projesinin elde edilmesi; ortak katılım / yarışma

2- Yapının inşaatı için gerekli finansmanın sağlanması; destek kampanyası

3- Yapının inşa edilmesi; kolektif inşaat atölyesi”

Tasarım sürecine mimarların yanı sıra sanatçılar, aydınlar, tasarımcıların da katıldığı ve seçim sürecinde Roboskîli köylülerin etkin olduğu bir yarışma istediklerini belirten Çakır, yarışma konusunda TMMOB Mimarlar Odası’nın destek olduğunu kaydetti.

İkinci aşaması için ise katliamın ikinci yıl dönümü olan 28 Aralık’ta bir kampanya başlatılacağı bilgisini veren Çağrı Çakır, üçüncü aşama olan inşaatın da yine gönüllülerin katılımıyla yapılacağını söyledi.

Çakır, şöyle devam etti: “Amacımız, bu ülkenin mimarlarının, sanatçılarının tasarımlarıyla, yurttaşlarının küçük katkılarıyla ve gençlerinin alınterleriyle ve emekleriyle Roboskîlilerin adalet talebine sahip çıkacağı bir kampanya örgütlemek. Bu kampanyanın somut ürünü de 2014′un yaz ayları başında tamamlayacağımız ve ismini Roboskî’de hep birlikte koyacağımız, şimdilik ‘Roboskî Müzesi’ olarak adlandırdığımız yapı olacak. Derin acı ve öfke yaratan katliama rağmen, bir arada ve kardeşçe yaşayabilmenin mümkün olduğunu hatırlatmak için herkesin aklını ve yüreğini Roboskî’ye çevirmesini istiyoruz. Dileğimiz herkesin insanlık adına ve Roboskî için harekete geçmesi.”

haberozne.com