AKP hükümetinin üzerinde çalıştığı çalışan kadına çocuk teşviki, şimdiden patronları korkuttu. Çalışan kadınların çok çocuk yapmasını teşvik etmek amacıyla hazırlanan taslak daha netleşmeden patronlar ‘yeni işçiler kadın olmasın’ talimatı vermeye başladı.

Konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, kadın çalışanların istihdam şartlarını kolaylaştırmak amacıyla hazırlandığı söylenen taslağın iş dünyasında endişe yarattığını belirterek, “ASO üyesi bir sanayicimiz düzenlemeden duyduğu kaygıyla bundan sonra fabrikasına kadın işçi almayacağını bana söyledi. Taslak bu haliyle yasalaşırsa, kadın işçi çalıştıran işletmelerin istihdam maliyetleri artacağından, yöneticilerine kadın yerine erkek işçi alınması talimatı vermiş” dedi. Özdebir, ismini açıklamadığı fabrikada 40’ı kadın olmak üzere toplam 200 kişinin çalıştığını vurguladı.

Aysel Alp’in haberine göre, kadın çalışanlara getirilecek bu desteklerin işçilik maliyetlerini ciddi oranda artıracağını belirten ASO Başkanı, kadın çalışanlara getirilecek yeni haklar nedeniyle işadamlarının kaygılanmakta haklı olduklarını ifade etti.

Özdebir, benzer tepkinin birçok işadamından gelebileceğine dikkat çekti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın öncülüğünde hazırlanan taslakta doğum yapan kadınlara uygulanan 16 haftalık analık izninin 24 haftaya kadar çıkarılması, yarım gün çalışarak ‘tam gün’ çalışmış gibi prim yatırılması, iş yerlerinde kreş açılması, , doğum yapan kadına işe dönüş garantisi gibi doğum teşvikleri yer alıyor.

Son dönemde döviz kurunda yaşanan belirsizliklere de değinen Özdebir, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın yıl sonunda doların 1,92 liraya ineceği yönündeki açıklamasını sanayicilerin inandırıcı bulmadığını, bu fiyattan kontrat yapmadığını dile getirdi.

Türkiye’de politikaların merkezinde hiçbir zaman üretimin olmadığını, Türkiye’yi hâlâ tüccarların idare ettiğini söyleyen Özdebir, “Siyasetçi oyu çok olan tarafı memnun etmek ister. Bu nedenle Türkiye’yi tüccarlar idare ediyor. İşadamlarımız giderek sanayicilikten uzaklaşıyor, gayrimenkule yöneliyor. Ülkemizin önde gelen sanayici aileler İstanbul’un kupon arazilerini aldılar; sermayemizi toprağa gömüyoruz. Ama nüfus 75 milyon; iş ihtiyacını perakende ile gayrimenkulle karşılayamayız. Gökdelenler dikip parayı toprağa gömüyoruz. İstihdam potansiyeli düşük olan enerji sektörü dışında üretim ve yatırım olmuyor” dedi.

soL