Meyveler bebek beslenmesinde katı gıdaya geçişte başrol oynar. Yurdumuzda pek çok kolay ulaşılır çeşit vardır. Kolay hazırlanır, bebek tarafından kolay kabul edilir ve genellikle kolay tolere edilip, sindirilirler. Katı gıdaya geçişte her türlü diğer gıda da olduğu gibi, meyvelerle de az miktarda başlamak, sorun olmadığı gözlendikçe önce miktarı sonra da çeşitleri artırmak önemlidir. Meyve öğününe başlarken seçimleri mevsimin bol ve uygun seçenekleri arasından yapmak gerekir. Ayrıca meyve filesi içinde sunulan dondurulmuş meyve parçaları diş kaşıma sürecinde bebeğinize yardımcı olurken, 1 yaşından büyük bebeğin eline tek seferde yutamayacağı büyüklükte verilen meyveler kendi başına yeme sürecini geliştirir. Uygun seçimin ne olacağı, ne zaman başlanacağı, ne şekilde başlanacağı kararları çocuk doktoru ile alınmalıdır.

Elma
İçerdiği çözünebilir ve çözünmez lifler sayesinde barsak düzeninin gelişmesine yardımcı olur. A, C, E vitamini ve folik asit içerir. Demirden zengin değildir ancak kalsiyum vardır.

Kolay ulaşılır, kolay hazırlanır, sindirim sıkıntılarına yaygın olarak yol açmayan iyi bir besin olan elma, bebek beslenmesinde başlanacak ilk katı gıdalardan biridir. Bazı bebeklerde dışkı kıvamını katılaştırabilir. Pek çok başka yiyeceğe de karıştırılarak hem lezzetini artırıp yenebilirliği kolaylaştırır, hem de besin değerini zenginleştirir. Diğer meyvelere, yoğurda, muhallebiye, tahıllı öğünlere, keklere katılabilir.

Gözünüze en güzel, en büyük, en parlak görünenleri değil, daha şekilsiz olanları seçin. Tarımsal böcek ilacı kirliliğine sık rastlandığı için yıkadıktan sonra kabuğunu kalınca soymak gerekir. Serin bir yerde veya buzdolabında saklanmalı, yedirileceği zaman soyulmalı, kesilmelidir.Pişirildiğinde daha lezzetli olmasına rağmen ısı ile muamele ile oluşan vitamin kayıpları göz önüne alınmalıdır. Ancak bebek çiğ olarak tüketemiyorsa pişirme yöntemi kullanılmalıdır.

Ne zaman ve ne şekilde başlanacağına bebeğinizin doktoru ile karar vermelisiniz.

Kayısı
Kayısı  A, C vitamini ve Likopen’den oldukça zengindir. Üç adet kayısı günlük A vitamini ihtiyacının yaklaşık %30’unu karşılar. Genellikle iyi tolere edilen bir meyve olarak mevsiminde ise, başlangıç gıdalar arasında yer alır, 6 aylıktan itibaren denenebilir. Kuru kayısı kullanılacaksa sülfür içermeyen, doğal kurutulmuş olanlar tercih edilmelidir. Dışkı kıvamını yumuşatarak kabızlık ile mücadeleye yardımcı olur.

Diğer gıdaların lezzetini artırır, yenilmesini kolaylaştırır. Yoğurda, muhallebiye, kahvaltıya katılabilir.

Tarımsal böcek ilacı kirliliği yoğun bildirilmemekle beraber bebeğe iyice yıkandıktan sonra hazırlanmalı veya sunulmalıdır.

Başlamadan önce doktorunuzun tavsiyesini alın.

Muz
Besin değeri yüksek, potasyum, B2, B6 ve C vitamini, folik asit içeriği yoğun bir gıda olmasına rağmen muz, alerji yaratabilme ve kabızlığa neden olma ihtimali fazla bir gıda olarak bir yaşında önce bebek beslenmesinde öncelikle önerilmez. Bir yaşından sonra genellikle iyi tolere edilir, gene de az miktarla başlamak doğru olur.Tarımsal böcek ilacı kirliliği yoğun bir meyve değildir muz. Yine de kabuğu soyulmadan, bebeğin ağzına sokup yemeğe çalışması doğru değildir.

Tek başına yedirilebileceği gibi pek çok yiyeceğe katılarak da verilebilir. Çocuğunuzun zorlanarak yediği öğünleri yemesini kolaylaştırır.Başlama kararını doktorunuzla almalısınız.

Şeftali
C ve A vitamininden zengin olup lif içeriği yüksektir. Kalsiyum, demir içeriği yüksek değildir. Kabızlığa karşı etkin bilinmekle beraber bazı bebeklerde dışkı kıvamını sertleştirir. Tatlı lezzeti, sulu, yumuşak kıvamı ile bebek beslenmesinde yeri önceliklidir. Tüm meyvelerde olduğu gibi pişirerek hazırlamak besin değeri içeriklerini azaltacaktır. Çiğ olarak tolere edemeyen bebeklerde pişmiş halde kullanılabilir.

Altıncı aydan itibaren doktorunuza danışarak başlayabilirsiniz. Tek başına veya diğer meyvelere,  yoğurda, muhallebiye katarak verilebilir. Sulu, olgun şeftali parçaları pütürlü gıdalara geçiş sürecinde ve ardından bebeğin elleri ile tutup kendini beslemeyi denediği parmak gıda sürecine yardımcı olur.

Böcek ilacı artıkları yoğun bulunabilen bir meyvedir. İlaçlanmadığını bildiğiniz meyveleri kullanın. Şehir hayatında böyle bir imkânınız olmadığında organik ürünleri tercih etmeye çalışın. Bu imkân da olmadığında şeftaliyi iyice yıkayıp, kabuklarını soyup kullanın.

Çilek
C vitamini içeriği yüksek, anti-oksidanlardan zengin olmasına rağmen yüksek alerji riski nedeniyle 1 yaşından önce başlamaktan kaçınmalıdır. Ailede çilek alerjisi öyküsü varsa daha uzun süre uzak kalmak gerekir. Pişirilerek kullanıldığında alerji etkilerinin daha az olduğu bildirilse de pişmiş halini de 1 yaşından önce başlamak doğru değildir.

Böcek ilacı artıkları varlığı açısından riski bir meyvedir. İlaçlanmadığı bilinenler veya organik olanlar tercih edilmeli, bu imkan yoksa zedelenmemiş çilekler suda bekletilip, yıkanıp, sap bölgeleri genişçe kesilip tüketilmelidir.

Üzüm
Koyu renkli olanlar başta olmak üzere üzüm antioksidanlardan zengindir.  Vitamin-mineral içerikleri çok yüksek olmamakla beraber dengelidir. Karbonhidrat oranı yüksektir.

Böcek ilacı kirliliği açısından riskli bir meyve olup, ilaçlanmadığı bilinen veya organik olanlar bulunamadığında sağlam derili olanlar seçilmeli, iyice yıkanarak tüketilmelidir.

Çekirdeksiz olanlarının tercih edilmesi boğulma riski açısından önemlidir. Ancak üzümün sadece çekirdeği değil kendisi de boğulma riski taşır. Bebeğe ezilmemiş halde verilecekse meyve filesi içinde verilmesi güvenli olur. Bu şekilde antioksidanlardan zengin kabuğunu da bebek bir miktar yemiş olur.

Ek gıdalara ilk başlandığı 6 aylıktan itibaren beslenmede kullanılabilir. Bir yaş altı çocuklarda üzüm suyu olarak diğer yiyecekleri tatlandırmak için çocuğunuzun beslenmesinde yer alabilir. Şekerden zengin olduğu için tüm gıdalara tatlandırmak için koymak veya büyük miktardaki üzüm suyunu düzenli olarak içirmek doğru değildir.

Kivi
Kivi ülkemiz için göreceli yeni bir meyvedir. A ve C vitamini içeriği, antioksidan varlığı yüksek olup asidik bir meyvedir. Allerji etkisi çocuk ve erişkin yaşında sıkça görülür. Bir yaş altında başlamak doğru değildir. Ailede alerji bildirilenlerde dikkatli olunmalıdır. Asidik etkisi nedeniyle bez bölgesinde pişik, ağız çevresinde kızarıklık yapabilir.

Böcek ilacı artıkları açısından riski bir meyve değildir. Satın alırken ezilmemiş, bütünlüğü bozulmamış olanlar tercih edilmelidir.

Diğer meyvelere karıştırarak, tek başına veya yoğurt eşliğinde tüketilebilir. Çocuğunuza yedirirken çekirdeklerini çıkartmaya gerek yoktur. Sorun olmayan çocuklarda yemesi kolay bir meyvedir.

Turunçgiller
Portakal, mandalina, limon gibi turunçgiller grubundan olan meyveler,  yoğun asidik yapıları ile genital bölgede pişik ve ağız çevresinde kızarıklık yapabilir. Bir yaşından önce yoğun olarak kullanımı önerilmez. Olası sorunlar gözlendiğinde meyvede ısrarcı olmamak, ara vermek, tekrar denenecekse daha az bir miktarla dikkatle yedirmek gerekir.

C, A vitamini ve liflerden oldukça zengindirler. Bebek beslenmesinde öncelikli değildir. Meyve ve diğer yiyecekleri tatlandırmak için az miktarda suyu kullanılabilir. Liflerden zengindir. Çocuk beslenmesinde suyu olarak değil, kendisinin yenmesi teşvik edilmelidir. Suyu verilecekse sadece bir adet mandalina veya portakaldan çıkan miktarla yetinilmelidir.

Armut
Potasyum ve C vitamininden zengindir. Bol lif içeriği ile bebek ve çocuklardaki kabızlık sorunu mücadelesinde yardımcıdır. Kolesterol, yağ içermez, sodyum yoktur. Şeker miktarı çok yüksek değildir. Birim başına içerdiği faydalı besin öğeleri açısından öncellikli bir meyvedir.

Bebek beslenmesinde ek gıdalara başlarken ilk tercihlerdendir. Allerji riski yüksek değildir. Genellikle kabuğu da kolaylıkla sindirilebildiğinden soymaya gerek yoktur. Sadece kimyasal artık varlığı düşünüldüğünde soyulması uygundur. Böcek ilacı varlığı açısından riskli bir meyve kabul edilmez.

Tek başına, diğer meyvelerle karıştırarak veya yoğurtla yedirilebilir. Genellikle iyi tolere edilir. Pişirmeye gerek çoğu zaman olmaz.

Erik
Erikler de dengeli besin öğesi içerikleri, zengin lif yapıları ile bebek beslenmesinde ek gıdalara başlanırken ilk tercihler arasında yer alır. Şeker, yağdan zengin değildir, sodyum bulunmaz. Kabızlık sorununun çözümüne yardımcıdır. Alerjik reaksiyonlara yol açma olasılığı yüksek değildir.

Böcek ilacı artığı varlığı açısından riskli meyveler değildir. Bu da bebeğiniz için tercih yaparken önemli bir noktadır.

Kavun
Kavun A ve C vitamininden zengin olup, potasyum, bir miktar da kalsiyum içerir. Sulu olması, kolay ezilmesi kullanım ve yeme kolaylığı sağlar. Tüm yiyeceklerde olduğu gibi ilk kez denerken az bir miktarla başlamak, sorun gözlemedikçe miktarı artırmak uygundur. Ailede kavuna karşı bir sorun bildirilmiyorsa 6-8 aylıkta bebek tanıştırılabilir.

Pestisid kirliliği açısından kavunlar genellikle güvenli sayılmakla beraber, yaralanmamış, bütünlüğü bozulmamış olanları almak uygundur.

Trabzon Hurması
Yurdumuzda pek çok yöresinde doğal olarak yetişmekte olup bahçeciliği de yaygın olarak yapılmaktadır. Ancak tüketimi yaygın değildir. C vitamini içeriği yüksek olup bebeğinizin yediklerinden demir emilimi gerçekleşmesine yardımcı olacaktır. Potasyum, bir miktar da kalsiyum içerir.

Trabzon hurmasına karşı alerji yaygın olmamakla beraber başlarken az miktarda başlamak, olası sorunları gözleyip, sorun yoksa devam etmek doğru olur. Tatlı, sulu oluşu ile hazırlaması ve bebek tarafından kabuklu kolaydır. Altı-sekiz aylıkta beslenmeye eklenebilir.

Böcek ilacı artığı riski yüksek değildir. Bildiğiniz bahçelerde yetişen, kimsenin özel bakım göstermediklerini bulursanız daha da güvenilirdir.