Sizin için Mayıs ayındaki çocuk aktivitelerinden bir seçki hazırladık.

Tiyatro


 

 

 

 

 

 

Benim Güzel Pabuçlarım (BBT Müşfik Kenter Sahnesi- Bakırköy/İstanbul)
Günün birinde sirke bir robot palyaço gelir ve yaşlı palyaço sirkten kovulur. Bu kadarıyla da kalmaz çok sevdiği pabuçları elinden alınır. Palyaço, pabuçlarını almak için iş aramaya başlar. Girdiği işlerden çocuksu duyarlılığı nedeniyle bir bir kovulur. Pabuçlarına asla kavuşamayacağını düşünüp umutsuzluğa kapıldığında, onu hiç yalnız bırakmayan çocukların desteğiyle pabuçlarına ulaşır ve yeniden çocuklarla birlikte kahkaha dolu gösterisini gerçekleştirir.
Etkinlik tarihleri: 12 Mayıs 2012

Küçük Prens ve Çiçek (GÖZTEPE AFL-İstanbul)
Küçük Prens gezegeninde tek başına yaşamaktadır. Biri sönmüş ikisi hâlâ lavlar püskürten üç tane yanardağı, ayrıca hiçbir gezegende bulunmayan eşsiz güzellikte bir tek çiçeği vardır. Çiçeğine küsen Küçük Prens gezegeninden ayrılıp farklı gezegenlere yolculuk yapar. Bu gezegenlerde birbirinden ilginç eğlenceli kahramanlarla karşılaşır. Ama aklı hep gezegeninde ve çok sevdiği çiçeğindedir. Dünyada karşılaştığı Tilki ona, çiçeğinin biricik olduğunu, sevgiyi değerli kılan şeyin emek vermek olduğunu öğretir.
Etkinlik tarihleri: 13-20 Mayıs 2012

 

 

 

 

 

Ah İbiş Aman İbiş (Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi – Bahçelievler/İstanbul)
Yazan: Onur Alagöz, Yöneten: Kerem Yılmaz
İbiş mahallenin güzel kızı Nalan’a abayı yakmıştır. Ama ne okuma yazması vardır, ne de yol yordam bilir. Önce mektup yazmak için efendisinden okuma yazmayı öğrenmeye çalışır, sonra Laz Dursun’dan mektubu yazma konusunda yardım ister. Rüstem Usta’dan yemek yeme adabı öğrenir. Çingene Şazimen’e fal baktırır. Falda çıkan Kamile bir süre sonra İbiş’in karşısına gerçekte de çıkacaktır.
Kamile İbiş’in peşinden koşan bir çirkinlik abidesidir. Ama sonradan öğrenilecektir aslında Kamile diye birisinin olmadığı ve Nalan’ın kılık değiştirererk İbiş’in karşısına çıktığı. Dış görünüşünden dolayı nefret ettiği Kamile İbiş’e çok iyi bir ders verecektir.
Etkinlik tarihleri: 12-18-20 mayıs 2012

Büyülü Ağaçlar (Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi ve Yeni Bosna Kültür Merkezi/İstanbul)
Pelin, Özge ve Emrecan çok iyi arkadaşlardır ve sürekli evlerinin yakınındaki ormanda oyun oynamaktadırlar. Hayatları gayet güzel giderken, bir gün 2 kötü adamın ormandaki ağaçları kestiklerini görünce, onlara bir oyun oynarlar. Ağaçların kesilmesini önlemekle birlikte bu adamların ormanın hayatımızdaki önemini anlamalarını sağlarlar.
Etkinlik tarihleri: 12 (FAEK), 18, 20 Mayıs (YBKM) 2012


Atölye Çalışmaları

İstanbul Modern’de eğlenceli kimya deneyleri (Tophane/İstanbul)

Dünyanın pek çok ülkesinde ilgi gören BASF Kids’ Lab projesi, İstanbul Modern’de çocuklarla buluşuyor. 6-12 yaş grubuna hayatın içinden deneylerle kimyayı sevdirmeyi amaçlayan bu eğlenceli projede, çocuklar özel eğitmenlerin gözetiminde suyla interaktif deneyler yapıyor.
Su kaynaklarının korunması temasına odaklanan BASF Kids’ Lab, çocukların okulda öğrendikleri bilgileri eğlenceli deneylerle pekiştirebilecekleri bir oyun ortamı sağlıyor ve çocukların etkileşimli olarak kimyayı öğrenmelerine aracı oluyor.
Gerçekleştirdikleri deneylerle, yaşam kaynağımız olan suyun kullanımı ve korunması konusunda farkındalıklarını geliştiren Kids’ Lab katılımcıları ayrıca kimyanın hayatımızdaki yerini, hayatımıza kazandırdıklarını hem eğlenceli hem de bilgilendirici bir şekilde öğreniyorlar.
BASF Kids’ Lab, her ayın iki haftası İstanbul Modern’de düzenleniyor. Programa Pazartesi hariç hafta içi her gün okul grupları, hafta sonu ise çocuklar katılabiliyor. Deneyler 10.00, 11.00, 13.00, 14.00 ve 15.00 saatlerinde düzenleniyor. Deney süresi ise 45 dakikadır. BASF Kids’ Lab atölyelerine katılım ücretsizdir.
Etkinlik Tarihleri: 15, 16, 17, 18, 19, 20 Mayıs ve 22, 23, 24, 25, 26, 27 Mayıs 2012


Borusan Contemporary (Perili Köşk – Sarıyer/İstanbul)

Evayla Asamblaj (yaş aralığı 5-10)
30 dakika müze turu ile başlayan atölye etkinliğinde David Ryan’ın çalışmalarına odaklanılır. Yapıtlarının felsefesi, malzemesi ve içeriğinden bahsedilir. Kullandığı renkler ve oluşturduğu şekiller incelenir. A4 boyutundaki renkli evalar çocuklara dağıtılır. İlk eva zemin olarak kullanılır. İkinci eva ile belirlenen konu üzerinden seçtikleri nesneyi, canlıyı ya da şekli kurşun kalemle çizerler. Çizilen yerlerden şekil kesilerek çıkarılır ve zemin olarak seçilen evanın üzerine yapıştırılır. Üst kısımdaki ve zemindeki eva üzerine bitmiş tükenmez kalem yada farklı çizicilerle dokular oluşturulur. En son pastel boya ile renklendirilerek çalışma tamamlanır.
Etkinlik tarihi: 13 Mayıs 2012


Kutupta Tek Başına (yaş aralığı 5-10)
30 dakika süren rehberli müze gezisinden sonra, Olaf Otto Becker’in kuzey kutbu fotoğrafları ve Marina Zurkow’un videosundan yola çıkılarak yapılacak üç boyutlu çalışmaya geçilir. Uygulama öncesinde çocuklara küresel ısınma, insan ve teknolojinin doğayı nasıl etkilediği hakkında kısa bilgi verilir. Çocuklardan bunun nedenleri üstüne düşünmeleri, yapacakları 3 boyutlu buz dağlarına ekleyecekleri veya üzerine boyayacakları imgelerle düşüncelerini sembolik olarak ifade etmeleri istenir. Bu çalışmanın amacı ise sanatın sadece güzeli ve ideali temsil etmediğini aynı zamanda insanlığın ve üzerinde yaşadığımız gezegenimizin sorunlarını iletmekte ve ifade etmekte bir iletişim aracı olabileceğini çocuklarla paylaşmak olacaktır. Ayrıca çocuklar bu uygulamada sembol kavramını ve kendi fikirlerini sembolize etmeyi, imge ve fikir arasında ilişki kurmayı ve bir imgeyi nasıl okuyabileceklerini deneyimleyecekler.
Etkinlik tarihi: 26 Mayıs 2012

Grup Dinamiği (yaş aralığı 6-12)
30 dk. süren müze turu ile başlayan çalışmada, koleksiyonda yer alan Türk sanatçılar Devrim Erbil ve Bedri Baykam’ın eserleri incelenir. Daha sonra başlayan atölye çalışmasında çocuklar büyük bir kağıda müzik eşliğinde ortak bir çalışma üretir. Bu ortak çalışma belirlenen yöntemle kesilerek, her çocuğun kendine ait soyut bir çalışmaya sahip olması sağlanır.
Etkinlik tarihi: 27 Mayıs 2012