BBC’nin yayınladığı bir habere göre Libyalı zenginler, Suriye’deki savaştan kaçan mülteci ailelerin kız çocuklarını satın alıyor. Kız çocuklarının fiyatı birkaç yüz dolarla 19 bin dolar arasında değişiyor.
Yüzlerce Suriyeli aile, ülkelerindeki savaş dolayısıyla Libya’nın Bingazi şehrine sığınmak zorunda kaldı. Sahip oldukları her şeyi ülkelerinde bırakmak zorunda kalan aileler, hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları parayı kız çocuklarını evlilik için talip olan Libyalı zenginlere satmaya başladı.
Şu anda Libya’da marangozluk yaparak geçinmeye çalışan Suriyeli mülteci Ahmet Atrash, “İki ay önce Bingazi’ye geldik, geçen hafta Libyalı bir adam kapımı çalıp kız çocuğum olup olmadığını, varsa gereken parayı ödeyip onunla evleneceğini söyledi. Güldüm ve ona iki yaşında bir kızım var dedim” diye anlatıyor teklifin kendilerine nasıl ulaştığını. Verdiği cevap karşısında Libyalı adamın sinirlendiğini kendisinin ise ona “Allah’tan kork. Buraya yaşamak için geldik, hakaret görmeye değil” diye çıkıştım” diye cevap verdiğini anlatıyor. Öte yandan Atrash, pek çok Suriyeli ailenin kız çocuklarını Libyalı zenginlere teslim ettiğini de belirtiyor.
Libya’daki Garyunus Camii imamı Şeyh Ashraf Al-Aqrabi ise evli olsun olmasın, maddi gücü olan erişkin bir adamın ikinci kez evlenmesinde bir mahzur olmadığını ifade ederek, “Eğer iki tarafın da rızası varsa elbette olur. Libyalılar bu sayede Suriyeli aileleri koruma altına alıyorlar. Bu sayede fuhuş da önlenmiş oluyor” diyerek “çocuk ticareti”ni onaylıyor.
Atrash ise bu evlilik türünü “modern kölelik” olarak nitelendiriyor ve ekliyor: “Eğer gerçekten dürüstlerse, kızları istemeye anneleri ve babalarıyla gelirler, kendi başlarına değil. Peşinde oldukları şey hakiki evlilik değil. Beşar Esad’ın zulmünden kaçan Suriyeli kadınlar burada da tecavüz ya da din adına köleleştirilme tehlikesiyle karşı karşıya.”
BBC’nin yaptığı habere göre Suriyeli kızlar birkaç yüz dolarla 19 bin dolar arasında değişen paralar karşılığında Libyalı zenginlere satılıyor. Radio Netherlands Worldwide (RNW) de Libya da bu ticareti organize etmek üzere bazı kurumların ortaya çıktığına dikkat çekiyor. Söz konusu kurumlara başvuranlar önce 390 dolarlık kayıt ücretini ödüyor sonra da kurumun “portföy”ündeki fotoğraflara bakarak seçimlerini yapıyorlar. Bu ticaret için sosyal medya da sıklıkla kullanılıyor.