Üst hava yollarında ödem (şişme) sonucu gelişen ve akciğere ana hava girişini engelleyen ve üç yaş altında oldukça tehlikeli olabilen bir hastalıktır. Çoğunlukla viral enfeksiyonlar nedeniyle soluk borusu iç duvarında gelişen ödem havanın içeriye girişini engeller; bu nedenle tipik olarak nefes alırken zorlanma olur. Başlangıçta bölgedeki ses telleride etkilendiğinden boğuk durdurulamayan öksürük nöbetleri (köpek havlar gibi) olur. Ödem nedeniyle solunum yolu daraldıkça akciğerlere hava girişi daha da azalır ve nefes almakta zorluğa eşlik eden hava açlığı, huzursuzluk ve ardından morarma gelişebilir.
Krup’un nedeni solunum yollarını etkileyen herhangi bir virüs olabilir. Krup bireysel eğilimi olan çocuklarda hemen her enfeksiyonda tekrarlayabilir. Başka bir çocukta burun akıntısı ve ateşle seyreden infeksiyon bu grupta kolaylıkla krup nedeni olabilir. Hasta ne kadar küçükse üst solunum yolları daha dar olduğu için; kolaylıkla tıkanabilir ve tablo daha ağır seyreder. Bu nedenle yaş büyüdükçe tehlike azalır.
Krup olası viral etkene bağlı diğer belirtilere eşlik eder. Çoğunlukla ilk 2 gün daha belirgindir; daha sonra azalarak geçer. Başlangıç döneminde görülen nefes almada zorluk; aşırı efor, ağlama ve yüksek ateş olduğunda daha da kötüleşebilir. Bu nedenle sakin bir ortamda huzurlu olmalarının sağlanması ve mümkünse istirahat ve ateşin düşürülmesi oksijen gereksinimini azaltır. Bebeğin bulunduğu ortamın nemi ve ısısı çok önemlidir. Yirmi derecenin üstünde oda ısısı ve yüzde 50 altındaki nem solunum yollarındaki ödemi arttırır ve kuruluk nedeniyle solunum sıkıntısı daha da artmasına neden olur.
Krup tedavisinde ilk adım solunum yollarına soğuk buhar uygulamasıdır. Hava açlığı ve huzursuzluk belirginse soğuk buhar ile beraber ödemi azaltıcı ilaç verilebilir. Ancak doğru olan yakınmalar beliginleşmeden bebeğin bulunduğu ortamda rahat solumasını sağlayacak koşulların oluşturulmasıdır. Krup öksürüğü başladığında evde iseniz ilk yapılması gereken çocuğunuzu üşümeyecek kadar giydirerek açık havaya çıkarmaktır; açık alanda 5-10 dakika içerisinde rahatlamazsa ilaç uygulaması için hastaneye gidilmelidir. Hastalık süresince 16-18 derece oda ısısı ve yüzde 50-60 nem onu rahatlatır ver iyileşme sürecini hızlandırır.