31. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı kapsamında ON8 Kitap’ın düzenlediği #budevirdeedebiyatın @gençlerlearasınasıl başlıklı söyleşiye katılan pazarlama iletişimi uzmanı, Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Levent Erden, değişen okuma alışkanlıklarından, yayınevlerinin sosyal medya üzerindeki pazarlama stratejilerine ve gençliğin günümüzdeki eğilimlerine kadar geniş bir yelpazede konuştu.
Erden, ON8 Kitap’ın Yayın Koordinatörü, yazar Aslı Tohumcu’nun sorularıyla yönlenen söyleşide, günümüzde farklı olmanın zorunluluğunu anlatırken, farklı olma yollarına da değindi: “Merak etmeyip, verileni olduğu gibi aldığınız taktirde herkes aynı olacaktır. Çünkü size verilen her şey, herkese veriliyordur. Sizi diğerlerinden farklı kılacak ve tatmin edecek farkı nereden yaratacaksınız; bunu düşünün. Okumak bunun en iyi yoludur. Çünkü okumak, hayatınıza bir referans noktası kazandırır.”
Gençlerin, her şeyin hızla değiştiği ve dönüştüğü bu dijital çağı yakalamanın ötesinde, yapmak istedikleri ve yapmaya zorunlu oldukları çok fazla iş bulunduğunu vurgulayan Erden, edebiyat yayıncılarına seslendi: “Bu zamansızlık içinde gençler kendilerine en uygun kitabı bulabilmek zorundalar. Bu iyi çıkmadı diyerek, diğerine geçmeye zamanları yok. Onlara bir kitabı teklif ettiğinizde, iki kere sinemaya gitmemeyi öneriyorsunuz. O zaman, vazgeçmelerine değecek bir şey sunmanız lazım.”
Gençlerin var olmaya, kendilerini ifade etmeye ve bulmaya ihtiyaçları olduğunu belirten Erden, çoğu şeyin çok çabuk tüketildiğine ve sadece o anlık olduğuna, ancak okumanın geleceğe dönük bir donanım sunabildiğine işaret etti: “Doğru kitapla keyifli zaman geçirip, ondan hayat boyu alıntılar yapabilirim; onun üstüne başka tuğlalar koyarak, üstüne tırmanacağım duvarı yükseltebilirim. Okumaya zaman ayırmak lazım ki, hayatımız boyunca işimize yarasın ve zırhımızı güçlendirelim. Bu anlamda yaptığınız şey aslında kitap almak değil, kendinize kıyak yapmaktır.” Aslı Tohumcu’nun renkli yönetimiyle boyutlanan söyleşinin son bölümünde Erden, gençlerin sorularını da cevaplandırdı.