31. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı 17 Kasım’da başlıyor.
600 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katıldığı fuar 25 Kasım’da sona erecek.
Bu sene fuarın ana teması “Çocukluğum Yurdumdur-Çocuk ve Gençlik Edebiyatı” olarak belirlendi. Onur yazarı olarak da çocuk kitaplarıyla tanınan Gülten Dayıoğlu seçildi.
Çocuk ve gençlik edebiyatında “üç kuşağın yazarı” diye anılan Dayıoğlu’nun “Bahçıvanın Oğlu” adını taşıyan ilk kitabı 1963’te yayımlandı, eserleri birçok dile çevrildi.
Fuarda yazarın yaşamından kesitlere yer veren “Bir Yaşamış, Bir Yazmış Gülten Dayıoğlu” sergisi de düzenlenecek.
Gülten Dayıoğlu’nun katılımıyla çocuk edebiyatı üzerine panel ve söyleşilerin de düzenleneceği fuarda çocuklarla ilgili çeşitli etkinlikler de gerçekleştirilecek.
Çocuk edebiyatı
Fuarın konukları arasında Erika Bartos, Korky Paul, Jasper Kent, Joke Van Leewuen ve Red Kit sergisinin küratörü Didier Pasomonik gibi çocuk ve gençlik edebiyatının tanınmış simaları yer alacak.
Fuarın diğer konukları ise modern İspanyolca edebiyatın önemli isimlerinden Javier Sierra ve Macaristan’ın önemli yazarlarından Tibor F. Toht.
Ayrıca Uluslararası PEN Başkanı John Ralston Saul ve Hapisteki Yazarlar Komitesi Direktörü Sara Whyatt ifade özgürlüğüyle ilgili bir panel çerçevesinde fuarda olacak.
Hollanda edebiyatı onur konuğu
Bu seneki fuarda Hollanda onur konuğu olarak yer alacak.
Kitapseverler Hollanda edebiyatının önemli isimlerinin katılacağı etkinliklerde Hollanda edebiyatını daha yakından tanıma fırsatı bulacak.
Bu etkinliklerde Kader Abdollah, Muhsin Kızılkaya ile birlikte 17 Kasım Cumartesi, Henk Boom 18 Kasım Pazar günü Ahmet Ümit ile birlikte bir söyleşiye katılacak.
Modern Türkiye’nin kuruluşu üzerinde yaptığı araştırmalarıyla tanınan akademisyen-tarihçi Erik Jan Zürcher 18 Kasım Pazar günü Mete Tunçay, Mehmet Ö. Alkan ve Ahmet Demirel’in katılacakları panelde konuşmacı olarak yer alacak.
Uluslararası katkı
Fuara yurtdışından katılacak yayınevleri fuarın ilk dört günü, 17-20 Kasım arasında 10 numaralı salonda yer alacak.
40 ülkeden yayıncıların katılacağı uluslararası salonda Almanya, Azerbaycan, Hollanda, Hindistan, İngiltere, İran, İtalya, İspanya, Romanya, Rusya, Suudi Arabistan ve Macaristan’dan yayınevleri bulunacak.
Ayrıca salonda bağımsız edebiyat topluluğu LAF (Literature Across Frontiers) bünyesinde ise 24 ülkeden bağımsız yayıncı, edebiyat topluluğu ve kültür merkezi de yer alacak.
Telif Ajansları bölümünde ise ABD, Hollanda, İngiltere, İran, İrlanda, İspanya, İtalya, Yunanistan, İsrail ve Lübnan’ndan telif ajansları fuarda boy gösterecek.
Kitap kapakları
Bu yılki kitap fuarında Türkiye’den illüstratörlerin resimlediği “Kitap Resimleri” illüstrasyon sergisi ve çocuk ve gençlik kitapları kapaklarından oluşan “Kapaklar Ormanı” sergisi de izlenebilecek.
Ayrıca daha önce İstanbul’da meraklısıyla buluşan Red Kit sergisi de kitap fuarında bir kez daha izlenebilecek.
Kaynak: Bianet.org