Streptokok, diğer adıyla beta bakterisinin neden olduğu enfeksiyonlar tüm mevsimlerde görülebilmekle birlikte soğuk kış aylarında kapalı alanlarda daha çok zaman geçiirilmesi ve açık olan okullar nedeniye daha sık görülür. Bakterinin doğal kaynağı insandır; yakın temasla bulaşır. Daha çok üst solunum yollerında yerleşerek hastalık nedeni olan bakterinin otuzdan fazla alt tipi vardır; bu nedenle çok kez hastalık nedeni olabilir. Streptokok enfeksiyonuna bağlı boğaz enfeksiyonu üç yaşından sonra sık görülür.
Bakteri daha az sıklıkla deride enfeksiyon, kızıl ve erizipel nedenide olabilir. Etkenle karşılaşıldıktan sonra kuluçka dönemi 2-5 gündür. Yüksek ateş ve boğaz ağrısı en sık karşılaşılan semptomlardır; karın ağrısı, aşırı halsizlik, yutkunmada güçlük eşlik eden bulgular olabilir. Burun akıntısı çoğunlukla görülmez; sadece ilk 6 aydaki çocuklarda burun akıntısı c-ve ateş şeklinde bulgu verebilir.
Doktor muayenesi ile boğazda streptokok varlığı çoğunlukla anlaşılır. Şüphelenilen olgularda boğaz kültürü ile tanı kesinleştirilebilir. Boğaz kültüründe bakterinin saptanması her zaman hastalık anlamına gelmeyebilir. Özellikle kış aylarında okul çocuklarıında hasta olmasada etken boğaz kültüründe üreyebilir; taşıyıcılık sıklığı %20’lere kadar çıkabilir. Hastalık yakınmaları yoksa ve boğaz muayenesi normalse bu durum taşıyıcılık oalrak tanımlanır; tedavi edilmemelidir. Taşıyıcı çocuk tanısı doktor muayenesi ile ve gerekiyorsa laboratuar tetkikleriyle saptanabilir.
Enfeksiyon nedeni bir bakteri olduğu için antibiyotik tedavisi gerekir. Tedavinin başlangıcından 24 saat sonra bulaşıcılık kaybolur; ikinci günde genel durum hızla düzelir. Ancak tam iyileşme için on gün süreyle ağızdan penisilin( penisilin V) tedavisi şarttır.. Tedavi edilmeyen veya yetersiz tedavi uygulanan hastalar kendiliğinden iyileşebilir; ancak bu hastaların %10’unda komplikasyonlar gelişebilir.
Tedavi başlanmayan olgularda erken dönemde ortakulak enfeksiyonu, boğaz arkasında abse,sinüzit, boyunda lenf bezi iltihabı ve absesi. komplikasyon olarak gelişebilir. Bir gurup hastada ise hastalık iyileştikten 2-4 hafta sonra akut glomerulonefrit( nefrit, böbrek iltihabı ) ve eklem romatizması gibi hastane tedavisi ve uzun süre izlem gerektiren ve seklllere neden olan geç dönem komplikasyonlar gelişebilir.