Kasık fıtığı nedir? Neden çocuğumda kasık fıtığı oluştu?
Gebeliğin son üç ayı süresinde, böbreklere komşu olan testis, normal yeri olan skrotuma inmek için yolculuğuna başlar. Kasıktan skrotuma inmek için gerekli kılavuzlardan birisi peritondur (karın iç yüzeyini sararak barsakları çevreleyen ince doku zarı). Bu yolculuk esnasında peritonun bir kısmı testise yapışır ve onunla beraber skrotum içerisine girerken, karın içerisi ile ilişkili bir kese, poş oluşturur. Benzer olay kızlarda rahim bağlarından bir tanesinin kasık kanalı içerisinden geçip, labialara ulaşması esnasında olur. Her iki durumda da oluşan, uzantı şeklindeki keseye “Processus Vaginalis” denir. Processus vaginalis normalde doğumla beraber kapanır, böylece karın içerisiyle kasık arasında bağlantı kalmaz. Kapanmanın tam olmadığı durumlarda, barsakların, kız çocuklarında overlerin ya da diğer karın içi organların bu açıklıktan girmesiyle kasık fıtığı oluşur. Erkek çocuklarda yüzde 1-5, kız çocuklarda yüzde 1-10 sıklığında görülebilirken, prematür doğanlarda bu oran yüzde 30’lara kadar çıkabilmektedir. En sık olarak sağ tarafta olmasına rağmen yüzde 30 gibi sol, yüzde 10 gibi de çift taraflı olabilmektedir. Kesenin açıklığının karın içi organlarının geçişine izin vermeyecek kadar dar olması, sadece sıvının geçmesi haline hidrosel, halk arasında su fıtığı denilmektedir. Processus vaginalisin karına yakın olan açıklığının kapanması, ancak testis çevresinde kese içerisinde sıvı kalması durumuna ise fizyolojik-basit hidrosel denir.

Kasık fıtığının tanısı nasıl konulur?
Tanı anne-babanın vereceği anamnez ve doktorun fizik muayenesi ile konur. Ebeveynler ya da pediatrist sıklıkla kasıkta tekrarlayan şişkinliği fark ederler. Bu şişkinlik bazı aktiviteler esnasında (ağlamak, ıkınmak vb.) daha iyi görünür ve aktivitenin sonlanmasıyla kendiliğinden kaybolur.

Boğulmuş fıtık nedir, böyle bir durumda ne yapılmalıdır?
Barsakların kese içerisine girip çıkmasıyla fark edilen kasıktaki şişliğin bazen kaybolmadığı, sebat ettiği görülür. Barsakların bu durumda kese içerisinde hapsolmasına “inkarserasyon”, kese içerisinde sıkışma süresinin uzamasıyla kan dolaşımının da bozulmasına ise “strangulasyon” denir. Eğer çocuğunuzun bir görünüp bir kaybolan kasık fıtığı birkaç saattir ağrılı bir biçimde şişkin gözleniyorsa, kusma ve karın şişliği de varsa, günün hangi saati olursa olsun doktorunuzu aramanız gerekmektedir. Boğulmuş fıtıklarda sıkışmış barsaklar erken müdahele ile, acil cerrahiye gerek kalmadan tekrar karın içerisine itilebilirler. İçeri itilememe durumunda ise acil ameliyat kaçınılmazdır.

Ameliyat öncesi hazırlık ve ameliyat nasıl olacak?
Ameliyat tarihiniz belirlendikten sonra, randevu saatinizin en az üç saat öncesinden çocuğunuzun hiçbir şey yememiş ve içmemiş olması gerekmektedir. Operasyondan yarım saat önce hastaneye geldiğinizde, önce anestezistler tarafından kısa bir muayene yapılıp, size anestezi hakkında bilgi verilecektir. Bu arada çocuğunuza uygulanacak bir ilaç yardımıyla, çocuğunuz rahatlayacak ve ameliyat stresinden uzaklaşacaktır. Bu ilacın kısa bir hafıza kaybı özelliği sayesinde, ameliyattan sonra da operasyona girerken hissettiği korkuları hatırlamayacaktır. Kasıkta, tam cildin katlandığı çizgide yapılacak 1.5-2 cm’lik bir kesi ile karın içerisi ve kasık arasındaki açık kese bağlantısına ulaşılır ve bağlantı kesilerek bağlanır. Böylece barsakların bu bağlantı içerisinden geçerek kasıktaki keseye girmeleri, yani fıtık oluşturmaları önlenmiş olur. Erişkin fıtığındaki gibi kaslarda ve zarlarda bir bozukluk olmadığı için, bu dokuları tamir etmeye çalışılmaz, ya da yama maddesi kullanılmaz. Cilt emilebilir dikişlerle içerden kapatılır, daha sonra dikiş alınmasına gerek kalmaz.

Ameliyattan sonra neler olacak, bakımını nasıl yapacağım?
Operasyon sonrası, anesteziyi tam olarak atlatıp, kendine tam gelebilmesi için 1-2 saat derlenme odasında çocuğunuz dinlendirilecektir. Bu sırada siz de çocuğunuza eşlik edebileceksiniz. Çocuğunuz tam olarak kendine geldikten sonra hastanede kalmaya gerek kalmadan, evinize gidebileceksiniz. Ameliyattan bir saat kadar sonra, olası bir anesteziye bağlı mide bulantısını gözlemek için, çocuğunuzu önce sıvı gıdalarla beslemeye başlayabilirsiniz. Daha sonra, çocuğunuz tolere ettiği takdirde hiçbir diyet sınırlamamız yoktur. İlk gün her 4-6 saatte bir vereceğiniz paracetamol ağrı kesicileri çocuğunuzun ağrısını dindirmekte yeterli olacaktır, sıklıkla ikinci günden itibaren ağrı kesiciye gerek kalmaz. Operasyondan 5 gün sonra, pansumanınız görülünceye kadar yapacağınız tek şey, pansumanınızı temiz ve kuru tutmaktan ibarettir. Doktorunuz yaranın durumunu gördükten sonra banyonuzu yapabilirsiniz. Küçük bebeklerde herhangi bir aktivite sınırlaması yoktur ancak, büyük çocukların iki hafta ciddi spor karşılaşmalarından kaçınmaları önerilir.

Ne zaman doktorumu aramalıyım?
Operasyondan sonra hafif ateş olabilir ancak paracetamol’e rağmen düşmeyen yüksek ateş; ameliyat bölgesinde aktif kanama, şişlik, kızarıklık, nefes almada güçlük durumlarında doktorunuzu aramanız gerekmektedir.

Kesinlikle unutmamak gerekir ki, her çocuk kendisine özgüdür ve sizin çocuğunuzun durumu burada yazan genel bilgilerle farklılık gösterebilir. Her zaman çocuğunuzun durumu hakkında doktorunuzdan ayrıntılı bilgi isteyiniz.