Edirne Genç İşadamları Derneği’nin destek verdiği ve Dünyam Zihinsel Engellileri Koruma ve Yetiştirme Derneği tarafından yürütülecek proje hayata geçiriliyor.

Edirne Genç İşadamları Derneği ve Dünyam Zihinsel Engellileri Koruma ve Yetiştirme Derneği ortak çalışması sonucu hayata geçirilen “Karanlıktan Aydınlığa” projesi Lalezar Restaurant’ta basına ve kamuoyuna tanıtıldı.

Toplantıya Edirne Genç İşadamları Derneği Başkanı Hakan İnci, Dünyam Zihinsel Engellileri Koruma ve Yetiştirme Derneği Başkanı Sedef Durna, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, Dernek üyeleri ve Zihinsel Engelli çocuklarla aileleri katıldı.

Edirne Genç İşadamları Derneği’nin destek verdiği ve Dünyam Zihinsel Engellileri Koruma ve Yetiştirme Derneği tarafından yürütülecek “Karanlıktan Aydınlığa” isimli bir proje hayata geçiriliyor. Projenin amacı zihinsel engelli çocukların ailelerine ve öğretmenlerine, insan olarak sahip olduğumuz haklar ve bunların engelliler içinde geçerliliği konusunda eğitim vermek olduğu ve “Bu eğitim kapsamında cinsiyetin tanımı ve cinselliği yaşama hak mıdır?”, “Engellilerde cinsel gelişim ve eğitimlerde farklılıklar var mıdır?”, “Ebeveynler çocuklarını cinsel tacizden korumak için ne yapmalıdır?” sorularını cevaplayıp, hem engelli velilerini hem de öğretmenlerini bilgilendirmek olarak belirtiliyor.

Proje kapsamında Edirneli zihinsel engelli çocukların ailelerine ve bu alanda çalışan öğretmenlere engelli hakları kapsamında insan olarak sahip olduğumuz haklar ve bunların engelliler için geçerliliği konusunda Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayten Düzkantar tarafından eğitim verilecek ve 2,5 ay sürecek olan proje boyunca projeyi tanıtan bir kitapçık basılacak. Aktivist Çiğdem Dönertaş tarafından gönüllü olarak hazırlanan ve Sivil Düşün AB Programı tarafından finanse edilen ve toplam bütçesi 5 bin 190 TL olan ve bu rakamın 2 bin TL’sinin Genç İş adamları Derneğinin eş finansmanı olarak sağlandığı proje 1 Eylül 2013 – 15 Kasım 2013 tarihleri arasında uygulanacak.

Genç İşadamları Derneği Başkanı Hakan İnci proje ile ilgili derneklerinin toplum içerisinde sorumluluk sahibi olduğunu herkese bir kere daha deklare ettiklerini ve sosyal yönden üzerilerine düşen görevi bu tür projelere destek vererek yaptıklarını düşündüklerini belirtti ve diğer sivil toplum örgütlerinin de bu tür sosyal aktiviteler yapması gerektiğinin altını çizdi.

Projeyi açıklamak ve tanıtmak adına sözü alan Dünyam Zihinsel Engellileri Koruma ve Yetiştirme Derneği Başkanı Sedef Durna şu açıklamalarda bulundu:

“17 aralık 2012 yılında derneğimizi kurduk, derneğimiz daha çok genç . Amacımız zihinsel engellilerin yetiştirilmesi ve korumasına yönelik toplumda var olan dinamiklere devreye sokmak için insanları bu konuda bilinçlendirmek ve sesimizi duyurmak. Öncelikle bizim ele aldığımız konu, zihinsel engellilerde cinsel eğitim. Çünkü biliyorsunuz ki yurdumuzda bu konu halâ tabu olarak görülmekte ve velilerimizi bu konu ile ilgili ciddi kaygılar yaşamaktalar. Beden gelişimine ve ruhsal girişimine bağlı olarak bu konu ile ilgili değişiklikler ortaya çıktığı zaman, zaten engelli bireyler toplum tarafından çok kabul görmeyen bireyler, bir de bu özellikler ortaya çıktığında veli çok daha sıkıntılı bir duruma geliyor. Bunu gizlemeye çalışıyor veya uzman kişilerden bu konu ile ilgili bilgi almak yerine daha az bilgi sahibi olan kişiler tarafından yönlendiriliyorlar. Bu da çocukların gelişimlerini olumsuz yönde etkiliyor, psikolojik olarak birtakım rahatsızlıklar ortaya çıkıyor veya istismara çok açık olduğu için bizim çocuklarımız bu tür istismarlar ile karşı karşıya kalıyorlar. Bu nedenden dolayı biz projemizin konusu olarak bunu seçtik. Projemiz kısacası bu şekilde, bir de şöyle bir şey var bizim okulumuza devam eden 90 civarında öğrencimiz var. Ama genele baktığınızda Edirne’de bine yakın engelli öğrenci öğrenim görüyor. Baktığınız zaman bu proje hem velilere hem de öğretmenlere yönelik olacağı için en azından bin kişinin bu alanda bilgilenmesi sebep olacaktır.”

SİVİL DÜŞÜN AB PROGRAMI NEDİR?

Sivil Düşün AB Programı, aktivistlerin, sivil toplum örgütleri, ağlar ve platformlarının ihtiyaçlarına cevap vermek üzere tasarlanan ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından yürütülen yenilikçi, esnek ve katılımcı bir Avrupa Birliği Programıdır. Katılımcı, çoğulcu, insan haklarına duyarlı, kar amacı gütmeyen, ortak bir amaç için harekete geçen, örgütlenen ve örgütlenmeyi destekleyen tüm bireyler ve sivil toplum örgütleri, Sivil Düşün Programından faydalanabilir.

Hudut Gazetesi