İstanbul Modern, Komşular sergisine paralel olarak çocuklar, gençler ve aileler için özel eğitim programları tasarladı.

“Görsel Hikayeler” adlı bu program; çocukları bir sanat çalışmasını yeniden yorumlamaya, rengarenk motiflerle kent manzaraları boyamaya, Abdülcanbaz’ın kuklalarını üretmeye, atasözlerini canlandırmaya davet ediyor.

Görsel Hikayeler eğitim programı pazartesi hariç hafta içi her gün okul grupları, hafta sonları ise çocuklar, gençler ve aileler için gerçekleştiriliyor. Programlar 8 mayıs tarihine kadar sürecek.

Resim İçinde Resim (4-5 Yaş Grubu)

Eğitim programı çocuklara bir sanat yapıtı ile birebir çalışma ve yorumlama olanağı sunuyor. Program çağdaş sanatçı Pavlos Nikolakopoulos’un çocuklara özel tasarladığı otuz yap-boz parçasından oluşan bir sanat çalışmasını temel alıyor. Çocuklar bu parçalardan her birine desenler yaparak, her bir parçayı yeniden yorumluyor. Etkinliğin sonunda, çocuklar bu parçaları birleştirerek resmi tamamlıyor.

Etkinlik Tarihleri:

30 Mart, 19, 20 Nisan tarihlerinde saat 10.00; 29 Mart, 6,12 Nisan tarihlerinde saat 13.00;  23 Mart, 5, 13, 19 Nisan, 3, 4 Mayıs tarihlerinde saat 15.00.

Renklerin Şenliği (6-7 Yaş Grubu)

Masalsı sanat çalışmaları gerçekleştiren Adib Fattal’ın eserlerinden yola çıkılarak tasarlanan programda çocuklar, onlar için özel olarak hazırlanmış görseller üzerine çalışıyor. Sanatçının izinden giderek şekiller, motifler ve minyatür sanatından öğelerle kompozisyonlar tasarlıyor.

Etkinlik Tarihleri:

22 Mart, 3, 4 Mayıs tarihlerinde saat 10.00; 23 Mart, 6, 13, 19 Nisan, 3 Mayıs tarihlerinde saat 13.00; 29, 30 Mart, 5, 12, 19, 20 Nisan tarihlerinde saat 15.00.

Abdülcanbaz’ın Kuklaları (8-10 Yaş Grubu)

Turhan Selçuk’un 1950’li yılların sonlarında tasarladığı çizgiroman Abdülcanbaz’ın kahramanları bu etkinlik programında kuklalara dönüşüyor. Çizgi romanın tanıtılması ile başlayan etkinlikte çocuklar İstanbul beyefendisi Abdülcanbaz’ın, Fettah’ın ve Evliya Çelebi’nin çizimlerini içeren kartonları boyayarak ve kartonları hareket özelliği kazandıracak biçimde birleştirerek kuklalarını tamamlıyor.

Etkinlik Tarihleri:

22, 23 Mart, 5, 13 Nisan tarihlerinde saat 10.00; 22, 29, 30 Mart 12, 19, 20 Nisan, 3, 4 Mayıs tarihlerinde saat 13.00; 6, 12 Nisan, 3 Mayıs tarihlerinde saat 15.00.

Karalamaca (11-13 Yaş Grubu)

Program, çağdaş sanatçı Mounira Al Solh’un sergide yer alan The Mute Tongue (Dilsiz Dil) adlı video çalışmasına odaklanıyor. On dokuz atasözünün canlandırıldığı video çalışmasından yola çıkan çocuklar bu etkinlikte iki farklı oyun oynuyor. İlki, kelimelerin bedensel ifadelerle canlandırılmasına dayanan “sessiz film” olarak bilinen oyun.

İkincisi ise anlatılmak istenenin bu defa çizimlerle somutlaştırılması yöntemiyle oynanan “çiziktir” ya da “karalamaca” olarak bilinen oyun.

Her iki oyunda da çocuklar atasözlerini canlandırmaya ve çizimlerle anlatmaya çalışıyor. Program, ikinci oyun “karalamaca”da oluşturulan imgelerin bir araya getirilerek bir kompozisyon oluşturulması ile tamamlanıyor.

Etkinlik Tarihleri: 29 Mart, 6, 12 Nisan, 3 Mayıs tarihlerinde 10.00; 23, 30 Mart, 5, 20 Nisan tarihlerinde 13.00; 22 Mart tarihlerinde saat 15.00.

AİLE PROGRAMLARI

Masal Apartmanı (3-5 Yaş Grubu Çocuklar ve Aileleri)

Program, hayali bir yer olan “Masal Apartmanı”nda gerçekleşiyor. Çocuklar ve aileleri bu apartmanda oturan insanları, onların birbirleriyle olan ilişkilerini ve başlarından geçen bazı olayları konu alıyor. Çocuklar belirli noktalardan yola çıkarak bir masal tasarlar ve tasarladıkları masalın mekanı olan Masal Apartmanı’na etiketler yapıştırarak, boyamalar yaparak hazırladıkları her bir mekanı bir araya gelip tamamlıyor.

Etkinlik Tarihleri:

23 Mart, 13 Nisan, 4 Mayıs tarihlerinde saat 10.00; 30 Mart, 6, 20 Nisan tarihlerinde saat 15.00.

Mendil Kapmaca (6-10 Yaş Grubu Çocuklar ve Aileleri)

Eğitim programı, geleneksel basmacılık sanatının son temsilcilerinden Nasra Şimmes’inyapıtlarından esinlenerek hazırlandı. Programda anne ve babaların çocukluk yıllarından kalan, bugünün hızlı tüketim nesneleri yüzünden artık kullanılmayan mendiller esas alınıyor. Bayramlarda, doğum günlerinde hediye edilen ve çocukların önlük ve ceket ceplerine iliştirilen, baskılı, işlemeli rengarenk mendiller, bu programda bugünün çocukları için ailelerinin geçmişini öğrenmek ve yetişkinler için anıları tazelemek adına yeniden üretiliyor.

Ailelerin çocuklarıyla geleneksel kumaş boyama ve baskı tekniklerini uygulayarak mendiller ürettikleri program, bir sokak oyunu olan mendil kapmaca oyununun oynanması ile tamamlanıyor. Böylece çocuklar, anne ve babalarının çocukluk anılarını öğrenir, çocukluklarında kullandıkları nesneleri, söyledikleri tekerlemeleri ve oynadıkları sokak oyunlarından birini keşfediyor.

Etkinlik Tarihleri:

30 Mart, 6, 20 Nisan tarihlerinde saat 10.00; 23 Mart, 13 Nisan, 4 Mayıs tarihlerinde saat 15.00.

Bilgi ve rezervasyon için egitim@istanbulmodern.org