Gebelik haftasının hesaplanması “Son Adet Tarihi (SAT)”i başlangıç günü alınarak yapılır. Son Adet Tarihi, Son adetin ilk gününü ifade etmektedir.
Üreme çağında adet gecikmesinin en sık nedeni gebeliktir ya da bir başka deyişle, gebeliğin en önemli bulgusu adet gecikmesidir. Ancak, her adet gecikmesi gebelik anlamına gelmez.Yaşam tarzında değişiklikler, çeşitli sistemik hastalıklar, diyet,stres ve kullanılan bazı ilaçlar gibi pek çok etmen adet gecikmesine yol açabilir.
Anne olmak için en uygun yaş dilimi yirmili yaşlardır. Gebelik en sağlıklı dönemde yerine getirilmesi gerekli çok olağanüstü bir süreç ve görevdir.
Yaşınız ya da statünüz ne olursa olsun, gebe kalmak istediğinizde ve gebelik esnasında mutlaka ilgili hekime başvurmalısınız. En az üç ay genel sağlık kontrolü yapılmalı kansızlık var ise gerekli ilaç takviyesi uygulanmalıdır. Sigara bırakılmalı, kızamıkçık bağışıklığı yok ise aşılanmalı ve en az üç ay gebe kalınmamalıdır. Sarılık( hepatit b ) aşısı ve tetanoz beş yıldan eski yapılmış ise yapılmalıdır.
Gebeliğin başlangıcı: Gebelik erkek tohum hücresinin kadının yumurtalıklarından atılan yumurtayı döllediğinde başlar. Bu andan itibaren sekizinci hafta sonuna kadar bebeğin organları oluşur ve embriyonik dönem olarak adlandırılır. Sekizinci haftadan sonra organların geliştiği doğuma kadar olan süreye ise fetal dönem denilir.
Gebelik yaşının hesaplanması:Bütün dünyada son adet tarihinin ilk günü (SAT:son adet tarihi) gebeliğin başlangıcı kabul edilir. İnsanlarda gebelik 280 gün sürer ki bu kırk haftaya denk gelmektedir
Gebeliğin oluşumu: Gebelik yumurta ile erkek üreme hücresinin kadın üreme organlarının bir parçası olan rahimin yumurtalıklara uzanan kanallarından birinde karşılaşarak döllenme işlevi sonunda bir canlının yani bebeğin oluşmasıdır. Daha sonra gün geçtikçe, haftalarla birlikte bebeğin oluşum ve gelişimi gerçekleşir.
1. ve 2. gebelik haftası
Gebelik öncesi danışmanlık ve gerekli test ve tetkikleri yaptırmak için gebelik öncesinde hekime başvurmak sağlıklı bir gebeliğin en önemli adımıdır. Öncelikle gebelik olmuyor diye endişelenmenizin bir anlamı yok.
Gebeliğin oluşumu pek çok faktörün bir araya gelmesi ile ilgili bir olasılıktır. 35 yaştan önce genç olduğunuz için bir yıla kadar beklemenizde bir sakınca yok. Bir yıl boyunca haftada 2-4 ilişkiye rağmen gebeliğin gerçekleşmez ise kısırlık tetkiki için araştırmaya başlanabilir. Yumurtalama günü yaklaşık olarak, kaç günde bir adet görüyorsanız bu gün sayısından 14 çıkararak hesaplanabilir. Örneğin, 28 gün aralıkla adet gören bir kadın için yumurtlama günü 28 – 14 = 14 (adetinin 14. günüdür). Hamilelik ihtimalinin en yüksek olduğu zamanlar yumurtlama tarihinden 2 gün önceden 2 gün sonraya kadar olan zaman aralığıdır. Yani 28 günde bir adet gören bir kadın için 12.- 16. günler arası hamilelik ihtimalinin en yüksek olduğu dönemdir. Ancak tamamen sağlıklı olan çiftlerin bile bir ay içerinde, uygun dönemde cinsel ilişkiye rağmen gebe kalma ihtimallerinin % 20’leri geçmediği unutulmamalı, ilk denemeler sonunda hamilelik oluşmaz ise hemen endişe edilmemelidir.
Gebelik oluşumu sürecinde karın boşluğuna atıldıktan sonra tüpler tarafından yakalanan yumurta yaklaşık 12-24 saat süreyle döllenmeyi bekler. Döllenme olunca, iki hücrenin birleşmesi ile tek bir hücre oluşup bu hücre çoğalmaya başlar ve böylelikle gebeliğin ilk aşamasına geçilmiş olur.
Döllenmiş yumurtanın yani “embriyo”nun, tüp içinden rahim içine yolculuğu ise yaklaşık bir hafta sürer. Bu sırada döllenen yumurta hızla çoğalır, şekil ve içerik değiştirir. Çiftin her ikisinden de gelen genetik yapı (kromozomlar) kadın yumurta hücresi içinde birleşip hızla bölünüp çoğalarak adeta bir hücre kümesi oluşturur.
Gebelik belirlendiğinde başlangıç için bazı tetkikler yapılmalıdır: kangrubu, tam kan sayımı, tam idrar tetkiki, sarılık testleri , troit testleri, toksoplazma denilen ve hayvan dışkısından bulaşan hastalık, kızamıkçık gibi hastalıkların testleri , kilo tartılması, tansiyon ölçülmesi ve sistemik muayene gibi… Gebelik tuba(tüpte) başladığı için dış gebelik riskini erkenden tanımak amacı ile ultrason yapılması gerekli ama gebelik hormonu ( b-hcg) yaklaşık 1500 ıu aşmadıkça gebelik kesesinin görülemeyeceği de unutulmamalıdır. Yani 1500 den küçük değerlerde gebeliğin nerede olduğu görülemez.
Bebeğin nöral tüp defektinden korunması için folik asit almaya devam edilmeli aslında her zaman olması gerektiği gibi yeterli ve dengeli beslenilmelidir.Hijyene dikkat edilerek meyve ve sebzeler bol su ile yıkanmalı, çiğ veya iyi pişmemiş etten kaçınılmalıdır.
Bu dönemde bilinmesi gereken bir bilgi de cinsiyetin döllenme sırasında, erkekten gelen kromozom ile belirlendiğidir. Eğer X kromozomu taşıyan sperm yumurta hücrenizi döllemişse bebeğin cinsiyeti kız, Y kromozomlu sperm döllemiş ise bebeğin cinsiyeti erkek oluyor.