Shaman Dans Tiyatrosu, Türkiye Engelliler Vakfı’nın, İstanbul Pendik’te hayata geçirdiği Eğitim-Üretim Merkezi’ne destek olmak için Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda Buluşma adlı bir gösteri düzenleyecek.
Buluşma
Shaman Dans Tiyatrosu, farklı sanat dallarını sahne üzerinde buluşturup, disiplinlerarası bir köprü kurmayı amaçlıyor. Yönetmenliğini Murat Uygun’un yaptığı topluluk, sanatsal üretimlerinde, doğu ile batıyı, geleneksel ile moderni, evrensel ile yereli buluşturmayı hedefliyor.
Günümüz bakışıyla döneminin üretken sanatçısı olarak tanımlanan, dans, müzik ve tiyatroyu iletişim ve şifa aracı olarak kullanan şaman, dini inanışlardan bağımsız, evrensel ve sanatsal bir simge haline geldi. Bu sebeple, yaptığı yenilikçi üretimlerle özgün sahneleme biçimleri oluşturmayı amaçlamayan Shaman Dans Tiyatrosu, adını, aynı zamanda tarihteki ilk oyuncu ve dansçı olduğu düşünülen şamandan aldı. Shaman Dans Tiyatrosu, farklı dans disiplinlerinde üretimler yapan, dünyanın önemli koreograflarının, topluluk bünyesinde yetişen sanatçılarla beraber oluşturdukları, Türkiye’nin kültürel zenginliklerini evrensel bir dille ifade edecek eserleri seyirciyle buluşturuyor.
Sahne sanatlarının bir bütün olduğu düşüncesinden yola çıkan Shaman Dans Tiyatrosu, dans, müzik, ritim ve tiyatro disiplinlerinde eğitim almış 50 sanatçının yer aldığı bağımsız bir topluluk.
“Buluşma” gösterisi uygarlıkların, kültürlerin, dillerin ve dinlerin buluştuğu Anadolu’nun hikayesini anlatmaktadır. Shaman Dans Tiyatrosu Anadolu’yu; kökleri, Asya, Kafkasya ve Mezopotamya’da, dalları Akdeniz’e uzanan bir ‘Çınar’ olarak betimliyor ve Balkanlar’dan Kafkasya’ya, Karadeniz’den Akdeniz’e kadar tüm Avrasya kültürel coğrafyasının farklı dans dillerini sahneye taşıyor.
Yüzlerce yıldır anlatılagelen masal, hikaye ve efsanelerden faydalanarak hazırlanan senaryo, farklı zamanları aynı sahnede buluşturmayı hedefliyor. Bu amaçla sahne hem farklı renklerin ve kültürlerin, hem de hikayesi anlatılan aşıkların buluşma yeri olarak tanımlanıyor. Anadolu’nun her bölgesinden dansların çağdaş dans ile harmanlanarak sergilendiği gösteride, Türkiye’nin kültürel bileşenlerinin ve kültürel değerlerinin altı çiziliyor.
“Buluşma”, resital, dans gösterisi, tiyatro ve müzikal gibi formatlar harmanlanarak oluşturuldu. Eserin adına paralel olarak, Anadolu’nun her köşesinden dansların ve türkülerin yanında, modern dans ve bale gibi disiplinlerin, Sema ve Semah gibi ritüellerin, Gölge Tiyatrosu ve akrobasi gibi tekniklerin kullanıldığı repertuar, Macar, Kafkas ve Balkan dansları ile desteklendi.