Boston Çocuk Hastanesi’nde yapılan bir araştırma, EEG testinde ortaya çıkan 33 verinin otistik çocuklarda ortaklık gösterdiğini, dolayısıyla EEG testinin otizm teşhisinde kullanılabileceğini ortaya koydu.
Yaklaşık 1000 çocukla yapılan araştırmanın sonuçları, EEG testinin otistik çocuklarla otistik olmayanların beyinlerinde ortaya çıkan 33 verinin ayrıştırılmasına imkan tanıdığını gösteriyor.
Otizm, farklı bireyler üzerinde farklı şekillerde ortaya çıkabildiğinden zor teşhis edilen bir durum olarak biliniyor. Otistik bireyler toplumsal etkileşime girmekte zorluk çekiyor ve genellikle kendilerine ait bir dünyada yaşıyorlar. Boston Çocuk Hastanesi’nde yürütülen araştırmaya liderlik eden Dr. Frank Duffy, elde ettikleri bulgularla otizm teşhisinin kolaylaşabileceğini söylüyor. Yaşları 2 ile 12 arasında değişen çocuklarla yaptıkları çalışmanın otistik çocuklarla sağlıklı olanlar arasında 33 farklı değişken olduğu yolunda veriler elde etmelerini sağladığını söyleyen Duffy, bu verilerin özellikle otizmin bir türü olan Asperger sendromunun teşhisinde de işe yarayabileceğini ifade ediyor. Bu sayede otizmin erken yaşlarda teşhisinin kolaylaşmasını umduklarını kaydeden Duffy, bu durumun özellikle ailelerin işlerini çok kolaylaştıracağını söylüyor.
İngiltere’deki The National Autistic Society’den Caroline Hattersley ise kendi yaptıkları bir başka araştırmada ailelerin en çok şikâyet ettikleri konunun otizmin geç teşhis edilmesi olduğunu belirtiyor. Teşhis sürecinin çok uzun sürdüğünü belirten Hattersley, “EEG testleri tek başına elbette yeterli olmayacaktır, ancak elde edilen bu verilerle teşhis sürecinin kısalması bile büyük bir gelişme olarak kabul edilebilir. Böylece otistik bireyler daha erken dönemde gereken desteği almaya başlayacaklardır” diyor.