Dünya Sağlık Örgütü Suriye’de patlak veren çocuk felci salgınının Ortadoğu’nun geneline yayılmasını önlemek için geniş kapsamlı bir aşı programı başlattı.

Uzmanlar salgının ilk kez Avrupa’ya da yayılabileceği uyarısında bulundu.

DSÖ, Avrupa ülkelerinin hastalıkla ilgili izleme faaliyetlerini artırması ve hassas durumdaki grupların aşılanması gerektiğini bildirdi.

DSÖ’nün açıklamasında acilen aşılanması gereken çocukların sayısı 20 milyon olarak açıklandı.

Örgütün sekiz aylık kampanyası kapsamında Suriye’deki çocukların yanı sıra Türkiye, Lübnan, Irak, Ürdün, İsrail ve Filistin’deki çocuklar da aşılanacak.

Tubingen Üniversitesi’nden Profesör Martin Eichner ve Reutlingen Bölgesel Halk Sağlığı Dairesi’nden Stefan Brockman ise saygın tıp dergisi The Lancet’ta yayınlanan makalelerinde hastalığı taşıyan her 200 kişiden sadece birinin belirtileri çok ağır biçimde gösterdiğini ifade ederek, Suriye’den gelen aşılanmamış mültecilerin ya da komşu ülkelerden gelen turistlerin virüsü “fark edilmeden” taşıyabileceğini ifade etti.

Uzmanlar özellikle Avusturya, Ukrayna ve Bosna Hersek gibi aşı uygulamasının zayıf olduğu ülkelerin risk altında olduğunu da belirtti.

Son gelişmelerin ardından Türkiye’de de Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Mülteci kampları ve Suriye ile sınır olan illerde 5 yaş altı çocuklarda ek doz aşısı yapılacağı bölgeye giriş-çıkış yapanların da aşılanacağı açıklandı.

***

Poliomyelit (çocuk felci) hastalığı, bazı çocuklarda kalıcı felce yol açabiliyor. Hastalık etkeni virüs, su ve besinlerle ağız yoluyla alınıyor.

Hastalıktan korunmada en etkili yöntem aşılanmak. Türkiye’de 1963 yılından bu yana çocuk felci aşısı uygulanıyor.

Son çocuk felci vakası 1998 yılında görüldüğü Türkiye, 2002 yılında Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi ile birlikte çocuk felcinden arındırılmış ülke sertifikası aldı.

hürriyet