Doğumsal kalp anomalileri, bebeklerde değişik belirtilere yol açar. Bunların en dikkat çekenleri arasında, bebeklerde hızlı nefes alma, emerken fazla terleme, gelişme geriliği, dudaklarda ve el-ayak parmak uçlarında morarma, daha büyük çocuklarda ise çabuk yorulma, morarma, göğüs ağrısı ve çarpıntı gibi belirtilerdir.
Doğumsal kalp hastalıklarından bazılarında sadece temiz kan kirli kana karıştığından morarma yakınması olmaz en önemli bulgular hızlı nefes alma, gelişme geriliği, üfürüm duyulmasıdır. Ancak kirli kanın temiz kana karışmasına neden olan diğer grup hastalıklarda ise morarma, bayılma en önemli bulgulardandır.
Bu hastalıklara zamanında hatta anne karnında iken tanı konulması çok önemli ve bazılarında hayat kurtarıcıdır.
Türkiye’de çocuk kardiyolojisi ve çocuk kalp cerrahisi uygulamaları gerçekten de batı ülkeleri standartındadır ve bu konuda çok başarılı sonuçlar alınmaktadır. Gerekiyorsa, bir günlük bir bebekte bile başarılı kalp operasyonları yapılarak bebeğin hayatı kurtarılabilmektedir. Operasyona kadar geçen süre içinde ilaçla tedavi uygulanabilmekte ve bebeğin rahatlaması sağlanmaktadır.
Bazı doğumsal kalp hastalıkları ise sadece izlenmekte ve bunların bir bölümü kendiliğinden -bebek büyüdükçe- düzelebilmektedir. Çocuk kardiyoloğu bu hastalıklardan hangilerinin kendiliğinden düzelebileceği, hangilerinin ilaç tedavisi ile bir süre izlenmesi gerektiği, hangilerinin ise zaman kaybetmeden kalp operasyonu yapılarak düzeltilmesi gerektiği konusunda bilgi verecektir.