Britanya’da Londra Bilim Müzesi, Türkiye’de de Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlanan Dünyayı Değiştiren Şaşırtıcı Olaylar ilgi çekici derlemesi ve üslubuyla, çocukların tarih algısını geliştirmeyi vadediyor.
Ateş keşfedilmese ya da yazı icat edilmese, acaba dünyamız nasıl bir yer olurdu?
İnsanlık tarihi yazının icadından Sanayi Devrimi’ne, Dünya Savaşları’ndan insanın Ay’a ayak basışına kadar birçok şaşırtıcı olayla dolu. Günümüzün dünya düzenini ve yaşam biçimlerini de bu olaylar belirledi. Amerikan Bağımsızlık Savaşı’nın yaşanmadığı, bugün ABD olarak bildiğimiz yerin sadece Britanya İmparatorluğu’nun bir parçası olduğu bir dünya düşünün. Yazar Philip Ardagh, Sanayi Devrimi’nin gerçekleşmediği, çoğumuzun hayatta kalabilmek için hâlâ tarlalarda uğraştığı, köleliliğin normal olduğu bir dünya hayal etmemizi istiyor. Tarihteki olayların olmadığını düşünmenin kolay olmadığını, çünkü bu olayların dünyamızı bugün bildiğimiz hale getiren olaylar olduğunu belirten Ardagh, bu kitapta tarih öncesi ve tarihi olayların en önemlilerinden bazılarına göz atacağımızı belirtiyor.
Kitaptan
İlk dinozorlar aşağı yukarı 230 milyon yıl önce ortaya çıktılar ve 65 milyon yıl önce yok oldular. En yaygın kuram, bu canlıların büyük ihtimalle Dünya’ya çarpan bir kuyruklu yıldızın çarpmasıyla atmosferin değişim geçirerek Güneş ışınlarının yüzeye ulaşmasını engellemesi gibi ciddi bir felâket sonucunda gezegenimizden silindiği doğrultusunda. Dünya, 165 milyon yıl gibi inanılmaz bir süre boyunca onlarındı. Homo Erectus denilen, dik olarak iki ayak üzerinde yürüyen ilk insansı canlının yalnızca 1,8 milyon yıl önce ortaya çıktığını ve ilk gerçek insanların –Homo Sapiens Sapiens- Dünya üzerinde yalnızca 100 bin yıl kadar önce evrildiğini düşünürseniz, bu gezegende ne kadar yeni olduğumuzu anlayabilirsiniz.