Dicle’de, zorla evlendirilmek istenen 12-16 yaşları arasındaki 8 kız çocuğunun aileleri ikna edilerek eğitimlerine devam etmeleri sağlandı.
Dicle Kaymakamı Çağlayan Kaya, düzenlediği basın toplantısında ilçede kız çocuklarının okula kazandırılması için yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirterek şunları söyledi:
“Bazı aileler direnç gösterdi. Bu nedenle ikna edilemeyen bir aileden kız çocuğu alınarak yetiştirme yurduna yerleştirildi. Daha sonra aile ikna olunca kız çocuğu tekrar ailesine verildi. Aile ve kız çocuklarının takibini yapıyoruz. Bir insan deyip geçmemek lazım. Bir kız çocuğu bizim için çok önemli. Kız çocuklarının okula kazandırılmasını çok önemsiyoruz. Telefon numaramı gezdiğimiz bütün köylerde vatandaşlara veriyorum. Bunun için bir telefon numarasını temin ettik. Gelen bütün ihbarlarla tek tek ilgileniyorum. Vatandaşlarımızın yanlış ve karanlık yollara sapmaması, kız çocuklarını eğitime alarak devletine faydalı hale getirmek çok önemli. Diyarbakır ‘ın şartları sıkıntılı. Terör belasının olması ve ekonomik imkansızlıklar içerisinde olan birçok ailemizin olması, buradaki insanlarımızı hayata bakışını biraz daha ümitsiz kılabiliyor. Göreve başladıktan sonra vatandaşlarımızın yüzünde biraz olsun mutluluk vesilesi olabilmek, onları memnun edebilmek adına çeşitli çalışmalar yaptık.”
Kaya, yaptıkları kimi çalışmalarda Dicle Üniversitesi’nden de destek aldıklarını, belirterek, ilçede eğitim kalitesini yükseltmek için çeşitli çalışmalar yaptıklarını, bu kapsamda ikna ekipleri oluşturulduğunu, aile ziyaretleri yapıldığını anlattı.
Kaya, “Bir Fincan Kahve Projesi” ile 2 yılda, bin 731 veli ve 4 bin 402 öğrencinin ziyaret edildiğini, 2 yılda 731 kişiye okuma yazma eğitimi verildiğini ifade ederek, şu bilgileri kaydetti: “Haydi Kızlar Okula Projesi ile de 2 yılda 636 kız ve erkek öğrenci okula kazandırıldı. Hedefimiz bin öğrenciyi okula kazandırmak. Dicle’den dışarı çıkmayan öğrenciler Avrupa’yı görecek. AB tarafından onaylanan bir projemiz sayesinde öğrencilerimiz Türkiye ‘yi görmeden dünyayı görecek. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde eğitim görecek. Eğitim şart. Özellikle çocukların üzerinde baskın olan kadınları bilinçlendirmek lazım. Sadece kız çocukları değil, erkek çocuklarının da okula kazandırılması için çalışıyoruz. Erkek çocuklarının da evlilik durumu olursa kız çocukları gibi onlara da eğiliyoruz. Vatandaş olarak bu konuda duyarlı olalım. Telefon numaramı herkese verdim. En küçük bir ihbarı bile değerlendiriyoruz. Bu telefon numarasını köylere, mezralara dağıtıyoruz. İkna ekibi, öğretmen, rehber öğretmen ve müdürden oluşuyor.”
“Kız çocuklarının okula kazandırılması konusunda zorluk yaşandı mı?” sorusu üzerine Kaya, “İsterse zorluk çıkarsın. Devlet olarak ben otorite isem yasaların bana vermiş olduğu bir yetki varsa, ben bunu sonuna kadar kullanmak zorundayım. Hele de bir kız veya erkek çocuğunun hayatı burada önemliyse benim için gerisi teferruattır. Konuştuk ikna olmuyorsa, yasaların bize verdiği yetkiler vardır. Bu yetkileri kullandık. Hatta biraz ileriye götürdük. Bununla ilgili vatandaşımızın yüzde 80-90 devletimizle bir işleri oluyor. Bizde bu konuda gerekli tavrımızı gösterdik. Bu da caydırıcı oldu” dedi.