Naturalpapa, çevre duyarlılığının sokaktan ya da politikadan değil, evden başladığını göz önünde bulundurarak bir dizi öneride bulunuyor. Bu defaki önerisi daha iyi bir gıda sistemi için evde ne yapılabileceği…

Her sene olduğu gibi bu sene de sağlığımız ve ne yiyip içtiğimiz konusunda kafa yoracak pek çoklarımız. Özellikle gıda meselesinin çitfçiler, piyasa aktörleri ve politikacıların sorunu olduğunu düşünürüz. Oysa uzun vadeli çözümler için asıl gereken, bizlerin, yani tüketicilerin kendi yeme alışkanlıklarını gözden geçirmesi…

Aşağıda saydıklarım bu gözden geçirmede ilk akla gelen bir kaç öneri…

Şehirde büyümek

Gıda üretimi yalnızca tarlalarda ve fabrikalarda gerçekleşmiyor. Yaklaşık 1 milyar insan, dünyanın çeşitli şehirlerinde gıda üretiyorlar. Arfika’nın en büyük baraka şehri Kibera’da çiftçiler yerel gıdalar üretim gene başka çiftçilere satıyorlar. New York’taki Bell Book & Candle adlı lokantada ise müşterilere sunulan biberiye, domates vb. ürünler çatıdaki küçük serada üretiliyor.

Daha iyi bir erişim

Oakland’daki People Grocery ve Chicago’daki Fresh Moves, mobil yiyecek servisi yapıyorlar. Düşük gelirli mahallelere gezici dükkanlarla hizmet eden bu zincirlerde kola ve cips yerine erişilebilir organik gıdalar bulunuyor.

Sağlıklı gıda talep edin

Yemek yazarı Michael Pollan, büyükannenizin yemeyeceği hiçbir şey yemeyin diyor. Daha çok meyve, sebze, daha çok sağlıklı gıda talep edin ki, gıda şirketleri de hayatta kalmak için daha sağlıklı gıdalar üretmek zorunda kalsın.

Yemek yapın

Hem bütçenize hem de sağlığınıza iyi gelir.

Birlikte yiyin

Bir araştırmaya göre ABD’li erişkinlerin yaklaşık yarısı akşam yemeklerini yalnız yiyor. Oysa komşularla, aileyle yenilen yemek sizi evinizde hissettirir. Mümkünse ev ziyaretlerine gidin, evinize misafir kabul edin ve yemeklerinizi birlikte yiyin.

Sebzeye odaklanın

Dünyada 2 milyarı aşkın insan beslenme bozukluklarından muzdarip. Dünya Sebze Merkezi (World Vegetable Center) ise çiftçilere, besin değeri yüksek bitkilerin nasıl yetiştirileceğini öğretmeye çalışıyor. İnceleyip siz de öğrenin. Sebze üretimini destekleyin.

Israftan kaçının

Dünyada üretilen gıdanın üçte biri nakliyat esnasında, depolarda ve evlerde çöpe gidiyor. Aslında gıdayı çöpe atmamak hem bütçenizi hem de dünyayı korur. Love Food, Hate Waste (Gıdayı Sev, Israftan Nefret Et) adlı organizasyon gıda ısrafından nasıl kaçınacağınıza dair öneriler sunuyor. Bolivyalı çiftçiler ise güneş enerjisinden yararlandıkları kurutulmuş sebze üretim yöntemiyle gıdayı koruyorlar.

Gençlere açılım

Çiftçiliği hem entelektüel hem de ekonomik olarak gençler için cazip hale getirmenin yollarını bulmamız gerekiyor.

İşçileri korumak

Tarım işçiliği hiç de kolay değil ve bu yüzden insanlar tarımdan uzaklaşıyorlar. Ücretler ve özlük hakları düzeltilerek onları tarlada çalışmaya ikna etmemiz gerekiyor.

Çiftçiliğin önemini kavramak

Çiftçiler yalnızca çiftçi değiller, aynı zaanda iş adamları ve kadınları, mülk sahipleri, eğitimci ve politikacılar. Slow Food çiftçilerin dünyada daha çok söz sahibi olabilecekleri ve bu sayede doğayı ve biyolojik çeşitliliği korumak için inisiyatif alabilecekleri bir örgütlenme yürütüyor. Destek olun.

Hükümetlerin rolleri

Gana ve Brezilya’da kamu okullarında gıda eğitimiyle başlayıp çiftçilere ulaşan bir bütüncül anlayışla çiftçilerle halk arasında tarımsal üretimi destekleyen bir zincir oluşturulmaya çalışılıyor. Her yerde benzer arayışların sürdürülmesi gerekiyor.

Metrik sistemi değiştirmek

Hükümetler, sivil toplum kuruluşları ısrafı azaltmak ve çevre sağlığını korumak için ısrafa neden olan metrik sistemleri yeniden düşünmek zorundalar.

Bozulmuş gıda sistemini düzeltmek

Dünyadaki pek çok yoksul ülke tarım aracılığıyla da kalkındırılabilir. Tarımda gelişkinlik işsizliği de çözer pek çok çevre sorununu da. Bu konulara duyarlı siyasi ve sivil oluşumlara destek vermemiz gerekiyor.