D vitamini vücudumuz kemik yapısı için vazgeçilmezdir. Eksikliğinde kemik yumuşak dokusu yapılamaz; kalsiyum ve fosfor bu yapıya düzgün bir şekilde yerleştirilemez. Bunun sonucunda uzun kemiklerde, kafatasında ve göğüs kafesinde sekil ve yapı bozuklukları gelişir; ağır eksikliklerde vücut aktivitesiini etkileyen şekil bozuklukları nedeniyle sorunlar olabilir.
D vitamini eksikliği vücudumuzun çok hızlı büyüdüğü dönemlerde doğal olarak daha sık görülür. Bu nedenle yaşamın ilk yılında D vitamini desteğinin mutlaka sağlanması gereklidir. D vitaminin en önemli kaynağı gün ışığıdır. Bu dönemle tüm çocukların, özellikle ilk yaş çocuklarının açık havaya çıkarılması şarttır. D vitamini sağlanmasını için güneşin görünür olması gerekmez. Bulutların arkasında bile olsa gün ışığı sayesinde D vitamini depolanması sağlanabilir. Evde camların arkasında gün ışığıyla D vitamini depolanmaz.
D vitamini vücutta birikici etkisi nedeniyle toksik düzeylere ulaşabilir; vücutta kalsiyum düzeyini arttırarak tehlikeli düzeylere yükselmesine neden olabilir. Bu tip zehirlenme sadece ilaç olarak alınan D vitamini ile olabilir. Bu nedenle doktor önerileri dışında, yaralı olacağı düşüncesiyle D vitamini almak sakıncalı sonuçlara neden olabilir. Gün ışığıyla sağlanan D vitamini hiçbir zaman toksik düzeylere ulaşmaz.
D vitaminin kemik yapısı gelişimindeki vazgeçilemez yararları dışında vücudumuzun enfeksiyonlara karşı mücadelesinde yararlı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle her yaş gurubunda mümkünse hergün gün ışığından faydalanılması gerekir. Bildiğiniz gibi atasözleri yüzyılların tecrübesiyle ve yanlış olduğu kanıtlamadığı için günümüze kadar gelmiş cümlelerdir. ‘Güneş girmeye eve doktor girer‘ atasözü günümüzde bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Bu nedenle yaklaşmakta olan sonbahar ve kış aylarında ailece ev dışında gün ışığından faydalanmaya özen gösterelim