Uyku, çocuğunuzun gelişiminde önemli bir yere sahiptir. Fakat, işler her zaman istenildiği gibi gitmeyebilir.

Çocuğunuzun neden uyku sorunu yaşadığını bilmeyebilirsiniz. Nedenleri bilmek ve buna yönelik çözüm üretmek her zaman ebeveynlerin işini kolaylaştıracaktır.

İşte uyku problemlerinin belli başlı nedenleri:

Uykuya müdahale etmek!

Her gece bebeğinizi uyuması için salladığınızda onun kendi başına uyuyabilmeyi öğrenmesine engel olursunuz. Bunun yerine uykulu olduğu zaman onu yatağına götürün, ama uykulu değilse zorlamayın.

Yorgunluk

Yeni yürümeye başlayan ve okul öncesi çocuklar gece uykusu ve şekerlemeler dahil olmak üzere günde 11 ila 14 saat uyur. Rutin önemlidir, bu yüzden, yemek ve uyku saatlerini bir düzene sokmak gerekir.

Ebeveynden ayrılma kaygısı

Çocuğunuzun bu aşamadan geçmesi normaldir. Yaklaşık 6 ayda, bebeğinizin kendi başına uyuması için yardımcı olabilirsiniz. Sakince konuşup sırtını ovun. Onu rahatlatın. Bir gece lambası karanlıktan korkan bebekler için iyi bir çözümdür.

Uyku rutini yoksa…

Yatmadan önce aynı şeyleri yapmak çocuğunuzun uyku vaktinin geldiğini bilmesine yardımcı olur. Rahatlatıcı bir uyku vakti rutini oluşturun. Örneğin, her gece çocuğunuz banyo yaptıktan sonra ona okuduğuz hikayeyi dinlesin ve ışıklar sönsün. Her gece aynı şeyi yapın ve bu rutin her zaman çocuğunuzun odasında bitsin. Dört aylık olana kadar bir rutine başlayabilirsiniz.

Uyku saatinden kaçınma

Bazı çocuklar uyku saatini geciktirebilir. Uyumamak için sizden hikayeler anlatmanızı isteyebilir. Rutine sadık kalın. Çocuğunuzun odasına gidin. Ziyaretleriniz her gittiğinizde daha da kısalsın. Çocuğunuz gerçek uyku saatini bilsin.

Yeterli olmayan uyku ve şekerlemeler

Gün boyunca yeterli uyku alınmadıysa, çocuklar geceleri uykuya dalmakta zorlanabilir. Bebeklerin çoğu günde iki ya da üç kez kısa uykuya/ şekerlemeye ihtiyaç duyar. Yeni yürümeye başlayan çocuklar için günde en az bir şekerleme gerekir. Çocuklar 5 yaşa kadar öğle yemeği sonrasında uyumalıdırlar. Çocuğunuz huysuz ve uykulu ise, uyku vaktine çok yakın olmadığı sürece kestirmesine müsaade edin.

Obstrüktif Uyku Apnesi

Nadir görülür, ancak bazı çocuklar obstrüktif uyku apnesi nedeniyle -solunum yolları genellikle lenf bezleri denilen genişlemiş bademcikler ve burun dokuları tarafından bloke edildiğinde- uyuyamazlar. Uyku apnesi olan çocuklar genellikle nefes alma güçlüğü yaşar ve horlarlar. 3 ve 7 yaş arası en yaygın olduğu zamanlardır.

Horlama

Yaklaşık 10 çocuktan biri horlar. Uyku apnesi, mevsimsel alerji, burun tıkanıklığı gibi birçok nedenden dolayı horlama görülür.

Kabuslar

Çocuklar zaman zaman kabus görebilir. Normaldir, böyle bir durumda çocuğunuzu rahatlatın. Kabuslar bitmezse, çocuk doktoruna danışın.

Uyurgezerlik

Bazen çocuklar tamamen uyanık değilken yürüyebilir, konuşabilir, yatakta oturup başka şeyler yapabilirler. Gözleri açık olabilir, ama farkında değillerdir. Uyurgezer çocuğunuzu bu eylemi yaparken uyandırmayın. Bu, onu korkutabilir. Yavaşça yatağa geri götürün. Kapıyı kilitleyin ve odada dolaşması ihtimaline karşılık bulunduğu alanı güvenli bir hale getirin.

Alerji, astım ve daha fazlası

Bazı sağlık sorunları çocuğunuzun uyumasına engel olabilir. Alerji, soğuk algınlığı, astım ve tıkalı burun nefes almayı zorlaştırabilir. Bebeklerde, kolik, reflü ya da diş çıkarma ağrıları da uykuyu engelleyebilir.

İlaçlar

Bazı soğuk algınlığı ve alerji ilaçları ya da DEHB ilaçları çocuğun uykusunu etkileyebilir. İlaçların çocuğunuzu uyandırdığını düşünüyorsanız çocuk doktoruyla konuşun.

Ergenlikte yaşanan değişimler

Bir çocuk ergenlik dönemi boyunca, uyku döngüsünde değişimler yaşayabilir. Akşam daha zinde, sabah daha uykulu olabilir. Gençlerin en az 8.5 saat uyuması gerekir.

Yatak odasındaki teknolojik aletler

Telefonlar, bilgisayarlar, video oyunları ve TV uykuyu etkiler. Bu gibi aletleri çocuğunuzun yatak odasından uzak tutun.

Stres

Stres çocuğun uykusunu etkileyebilir. Derin nefes almasına, ılık bir banyo yapmasına ve sakince uyku rutinini gerçekleştirmesine yardımcı olun.