İş cinayetlerinde yaşamını kaybeden 13 yaşındaki Ahmet Yıldız’ın bedeli 30.040 TL!
Üstelik 24 ay taksitle!
14 Mart 2013 tarihinde Adana’da pres makinasına sıkışarak hayatını kaybeden 13 yaşındaki Ahmet Yıldız’ın davası karara bağlandı: İşveren Ali Koç, taksirle öldürme suçundan 5 yıllık hapis cezasına çarptırıldı. Bu ceza çeşitli gerekçelerle 4 yıl 2 aylık hapis cezasına indirildi.
Ardından yine çeşitli gerekçelerle günlük 20 TL üzerinden 30 bin 040 TL adli para cezasına çevrildi. İşveren Ali Koç bu cezayı 24 aylık taksitler halinde ödeyecek.
Adana’da gerçekleşen olayda Ahmet 13 yaşında kaçak işyerinde kaçak bir şekilde çalıştığı sırada pres makinesine sıkışarak yaşamanı kaybetmiş, işyeri sahibi olayı gizlemeye çalışmış, hastanede Ahmet’in trafik kazası geçirdiğini belirtmiştir. Daha sonra da işyerine geri dönerek Ahmet’in yaşamını kaybettiği yerdeki kan izlerini silmişti. Yargıya taşınan olayın ikinci duruşmasında Ahmet Yıldız’ın babası işyeri sahibi ile pazarlığa oturmuş, pazarlık sonucunda şikayetinden vazgeçmişti.
Mahkeme Başkanı Gündem Çocuk Derneğinin yaşamanı kaybeden tüm çocuklar adına davaya müdahillik talebini de kabul etmemişti.
Söz konusu olan bir kaza değildir, taksir değildir; başka bir deyişle bir kusur ya da tedbirsizlik değildir. Meslekte acemilik ya da dikkatsizlik de değildir. Söz konusu olan bir yaşamdır ve bu yaşama daha fazla kar elde etmek amacıyla kastedilmesidir. Bu bir iş cinayetidir.
Gündem Çocuk Derneği’nin 2012 yılı Yaşam Hakkı Raporu’na göre sadece 2012 yılında en az 38 çocuk çocuk iş cinayetlerinde yaşamını kaybetmiştir. Bu kadar ağır tablonun bir nedeni de bu tür cinayetlerin cezasız kalıyor ya da caydırıcı olmayan cezalarla kapatılıyor oluşudur.
Tıpkı 13 yaşındaki Ahmet’in canına biçilen 30.040 TL’lik bedel gibi…
Çocuk işçiliğinin önlenmesi başta bu tür iş cinayetlerinin cezasız kalmamasıyla mümkündür. Bu konuda göz boyayan, sorunun temeline inmeyen yüzeysel politikalar yerine her türlü çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması için çok boyutlu bir çocuk politikaları derhal hayata geçmelidir.
Ancak 4+4+4 eğitim sistemiyle artık çocukların yasal olarak ortaokuldan sonra çalışabilir hale gelmesi, meslek liseleriyle birlikte çocuğun çıraklık yaşının indirilmiş olması ve gençlerin çalışmasına ilişkin yönetmeliğin de değiştirilerek “18 yaşına kadar olan çocuklar ağır işlerde çalışamaz” ifadesi kaldırılması, bize Devletin çocuk işçiliğini önlemeyi amaçladığını değil aksine önünü açtığını gösteriyor.
Gündem Çocuk Derneği, en baştan beri takipçisi olduğu bu davada, dosyanın temyizi için başvuruda bulunmuştur. Herkesi davayı izlemeye, iş cinayetlerinde hiçbir kimsenin ölmemesi için sesini yükseltmeye davet ediyoruz…
Basın açıklamasının tamamı için tıklayınız…