Çocuğunuz sinirlendiği zaman yumruk atmaya ya da ısırmaya mı başlıyor?

Meraklanmayın, ilk yıllarda  ısırma ve vurma gibi agresif hareketler normaldir. Asıl önemli olan sizin bu durumla nasıl başa çıkabileceğinizdir.

İşte çocuğunuzdaki agresif davranışları durdurmanın 15 yolu:

– Çocuğunuza vücut dilini kullanmayı öğretin

Eğer çocuğunuz daha konuşmaya başlamadıysa, anlaşılmak için agresif tavırlar sergiliyor olabilir. Ona birkaç temel işaret öğreterek kendini ifade etmesini sağlayabilirsiniz.

Yardım: Sağ elinizle yumruk yapın ve nazikçe yukarıya doğru bakan sol avucunuza vurun.

Daha fazlası: Parmak uçlarınızı birbirine değdirin.

Süt: Tek elinizle inek sağma hareketini yapın.

– Duygularını doğrulayın (Hareketlerle değil)

Çocuğunuz size vuruyorsa, elini tutun ve “Biliyorum hayal kırıklığına uğradın ve sinirli olman çok normal ama bu hareketin doğru değil.” deyin.

– Neden aramaya çalışmayın

“Çocuğunuza birisi seni ısırsa ne hissedersin?” gibi sorular sormaktan kaçının. Çocuklar empati yapabilecek zihinsel ve duygusal olgunluk düzeyine ulaşmamışlardır. Problemi netleştirmek için mantıksal sonuçlara bağlı kalın.

– İlgili kitaplar okuyun

Saldırganlığı konu eden çocuk kitapları okuyun. Vurmak, ısırmak gibi saldırgan davranışların iyi olmadığı yönündeki mesajlar her zaman sizden gelmesin.

– Çocuğunuzu tetikleyen şeyleri öğrenin

Çocuğunuz sürekli şiddete başvuruyorsa kendinizi bu durumlara hazırlayın.

– Isırma tüplerini deneyin

Bu esnek plastik küçük araçlar ısırma refleksi olan çocuklar için çok uygundur. Çocuğunuz cebinde çiğneme tüpünü taşıyabilir ve ısırma dürtüsü hissettiği anda bu dürtüyü çevresine zarar vermeden bastırabilir.

– Herkesi güvende tutun

Eğer çocuğunuz gerçekten kendini veya diğer çocukları incitiyorsa ve sürekli problem yaşıyorsa, bacaklarınız çapraz olacak bir şekilde oturun ve çocuğunuzu bacaklarınızın arasına alın. Sakin olun. Çocuğunuza sakin olduğu takdirde onu bırakacağınızı söyleyin. Vücudu rahatladığı anda gitmesine izin verin, ona kendi kendine sakinleşmeyi başarabildiğini söyleyin.

– “Yapma” yerine “Yap” deyin

Çocuklar için içerisinde olumsuzluk belirten talimatları dinlemek her zaman çok zordur diyor psikolog ve yazar Eileen Kennedy-Moore. Üç ve üç yaşın altındaki çocuklarınıza “vurma” demek yerine ona agresifleştiği an neler yapabileceğini söyleyin.

“Birine vurmak istediğin zaman kollarını çapraz yaparak, kendini sık, böylece kimse incinmeyecektir.” Bu yöntemi çocuğunuz sakin olduğu zamanlar da deneyin, böylece çocuğunuz zor bir durumla karşılaştığında ne yapacağını öğrenmiş olur.

– Huzur için şükredin, çocuğunuza teşekkür edin

Çocuğunuzu agresif tutumlar sergilemediği zamanlar kutlamayı unutmayın.

– Çocuğunuza derin derin nefes almayı öğretin

Çocuğunuza sakinleşme teknikleri öğreterek destek olun. “Ben de sinirleniyorum, ama sinirlendiğim zaman oturuyorum ve beş defa derin derin nefes alıyorum.” deyin. Yoga ve esneme hareketleri sinirlendiği anda çocuğunuzu hem yatıştıracak hem de vücudunun rahatlamasını sağlayacaktır. Zemin üzerinde dizlerinizi karnınıza doğru çekin ve alnınızı zemine dayayın, kollarınızı iki yanınızın arkasına gelecek şekilde tutun ve esneme hareketleri yapın.

– Çocuğunuzun öfkesinin ardında ne olduğunu bulmaya çalışın

“Çocuğunuz dört yaşından küçükse onu bir terapiste götürebilirsiniz, böylece öfkesinin kaynağını bulabilirsiniz.” diyor psikoterapist Fran Walfish. Öfkenin kaynağı, aileye yeni katılan bir bebek, boşanma, aile içindeki çatışma, okulda maruz kalınan zorbalık olayları, çok sevilen bir bakıcının ani ayrılışı ve birçok neden olabilir.

– İyi bir rol modeli olun

Çocuğunuz sinirlendiğinde sakin olmak zordur. Fakat, öfkenizi kontrol etmek çocuğunuza bu durumlarla karşılaştığında nasıl tepki vereceğini öğretme konusunda bir anahtar görevi görür. Eğer çocuğunuz sizin bağırdığınızı, çığlık attığınızı görürse, o da sinirlendiğinde aynı hareketleri yapacaktır.

– Çocuğunuzu özür dilemeye zorlamayın

“Çocuğunuzu özür dilemeye zorlamak durumu daha da kötüleştirir.” diyor Tovah Klein. Çocuklar özür dilemesi gereken durumları ve zamanları zorlamayla değil; kendiliğinden öğrenir. Eğer ebeveyn olarak bir hata yapmışsanız veya kötü bir davranışta bulunmuşsanız, çocuğunuzdan özür dileyin, böylece o da özür dilemeyi öğrenecektir.

– Uzun süreli düşünün

Değişmek zaman alacaktır. Hemen sonuç almayı beklemeyin. Çocuğunuza verdiğiniz tavsiyeyi uygulayın: Derin derin nefes alın, pes etmeyin ve bu konuda çabalamaya devam edin.

ivillage.com