Işık kirliliği çok kötü bir şeydir. Çoğu kişinin düşündüğünün aksine ışık kirliliğinin tasarrufla alakası yoktur. Gereğinden fazla ışık, yani enerji tüketmek belki bize ekonomik açıdan zarar verir ama ışık kirliliğinden sadece enerji tasarruf ederek kurtulamayız. Işık kirliliği gereksiz ışık olması demektir. Farklı kaynaklardan açığa çıkabilir. Bazıları şöyledir:
– Yol, cadde ve sokak aydınlatmaları
– Park, bahçe ve spor alanlarının aydınlatmaları
– Turistik tesislerin, binaların dış kısmındaki aydınlatmaları
– Reklam panolarından çıkan ışıklar
– Güvenlik amacıyla aydınlatma
– Evlerden, binalardan fazlaca çıkan ışıklar
Işık kirliliği her çeşit anlamsız aydınlatmayı içine alır. Eğer bir sorunuz varsa, yazabilirsiniz, yorum atabilirsiniz. Ama asıl istediğiniz ışık kirliliği hakkında bilgi almaksa internette yeterli kaynak bulabilirsiniz.
Ben de size birini vereyim: http://www.isikkirliligi.org/ adlı adreste bol miktarda bilgiye ulaşabilirsiniz.
Bir de resimdeki lambalara bakın lütfen. Aşağıyı aydınlatmıyorlar ve boşuna açık duruyorlar. İşte ışık kirliliği!
Bu arada yazımın altına tek soruluk kısa bir anket var. Katılırsanız seviniriz. Çünkü yazımı okuldaki bir proje çerçevesinde yazıyorum bugün. Soruma her şekilde cevap verebilirsiniz. İşte mini anket sorumuz:
Işık kirliliğini nasıl engelleriz?
Bu soruya araştırma yapmadan önce cevap verirseniz seviniriz. Çünkü insanların konu hakkında ne bildikleriini test etmeye çalışıyoruz. Fark ettiyseniz yazımda ışık kirliliğinin nasıl engellendiğinden bahsetmedim. Bunun elbette bir sebebi vardı, öğrendiniz.
Özel olarak seslendiğim kişiler: Melike Çakı (projemizde danışman öğretmen), Lir Fazlıoğulları (ekip arkadaşım), Ece Pamuk (ekip arkadaşım), İnternet (araştırma yapmamı sağlayan ortam)…
Bir sonraki yazımda görüşürüz 😀