Böcek sokmaları her mevsimde görülebilmekle beraber canlıların kolay çoğaldıkları yaz döneminde daha sık görülür. Her yaş gurubunda görülebilir ancak ince ciltleri ve bağışıklık sistemlerinin henüz tanımaması nedeniyle çocuklarda daha çok görülür. Sinek, sivrisinek, arı, pire, karınca vb. böcek neden olabilir. Böcekler doğrudan etkileri veya taşıdıkları hastalıklar nedeniylede zarar verebilirler.
Böcek sokması sonucu ciltte görülen döküntüler çoğunlukla vücudumuzun giysilerle örtülmemiş bölgelerinde görülür. Bu özellik vücudumuzdaki diğer nedenlere bağlı deri döküntülerden ayrılmasında önemli bir ayrıntıdır. Çoğunlukla ilk böcek sokmasında ciltte ciddi bir reaksiyon görülmeyebilir ancak tekrarlayan sokmalarda cilt bulguları gittikçe belirginleşir. Çoğunlukla böcek sokmasından sonra 24 saat içinde o bölgede kaşıntılı bir kabarıklık görülür ve bu, en sık görülen durumdur. Kısa bir zaman aralığı içerisinde tekrarlayan uzun süreli sokmalarda geniş bir alanda ürtiker plaklar oluşabilir. Yaş ilerledikçe ise böcek sokmalarına karşı cilt reaksiyonu çoğunlukla azalır, hatta tamamen ortadan kalkabilir.
Böceğin soktuğu bölgede özellikle çocuklarda antibiyotik tedavisi gerektirecek lokal bakteriyel enfeksiyon gelişebilir. Sık olmayarak ise ciltte yaygın alerjik reaksiyonlar gelişebilir; tüm vücutta şişme, tansiyon düşüklüğü ile beraber ortaya çıkan ve hastanede tedavi gerektiren ağır bir tablo ortaya çıkabilir.
Deri bulguları ortaya çıktığında soğuk kompres ve kaşıntıyı önleyici kremler kullanılabilir. Cilt reaksiyonu yaygınsa ve kaşıntı çoksa ağızdan kaşıntı önleyici ilaçlar alınabilir. Doğal olarak doğru olan koruyucu önlemlerdir. Yaygın önlemler toplu yaşam ve yaşama yakın alanlarda böceklerin üreyebilecekleri ortamların ortadan kaldırılması olmalıdır. Evde ise doğru çözüm böceğin içeri girmesini engelleyecek önlemler alınmasıdır. Böcek sokmasına karşı cilde sürülen ilaçlar 3 yaşın altında kullanılmamalı ve çocuklarda diğer yaş guruplarında mümkün olduğunca az kullanılmalıdır. Küçük bebekler için cibinlik kullanımı iyi bir yöntem olabilir.
Merhaba,dün akşam teyzesi ile kısa bir süre bahçede dolaşmak için dışarı çıktığında çocuğu(18 aylık) sinek ısırmış. Bir kaç yerinde nokta şeklinde fakat eliyle bileğinin kesiştiği yerde biraz daha büyük ve şişkinlik gibi bir şey vardı.Okaliptus yağı sürdüm oralara pamuğun üzerine döküp. fakat sabah annem geçmediğini söyledi. ASM’ye götür bakalım dedim. Oradaki dr. sinek ısırmış demiş, fenistil jel yazmış. Annem söyleyince kendi dr’unu arayıp sordum o da kullanabilir demiş yardımcısına.Ben de aldırdım kremi anneme . Ama kullanıp kullanmamakta kararsızım hala. Ne tavsiye edersiniz acaba?.Bu arada normalde evde lavanta yağı damlatılmış pamuk koyuyorum odalara o yüzden evde pek sinek olmuyor ama parka çıkınca ısırmış işte.