2009 yılında birkaç arkadaş yola çıktığımızda en büyük amacımız engelli bireylerin ülkemizde yaşadığı sorunları ile ilgili farkındalık yaratmak ve yaşadığımız şehirden başlayarak bu sorunların çözümüne katkı sağlamaktı.

Aslında gönüllü olarak çalışmalar yapma isteği ile yola çıkmıştık. Grubumuz farklı gelişen çocuklara sahip aileler ve onlara destek olan gönüllü 7 kişiden oluşuyordu. Sonrasında hızla bize destek vermek isteyen dostlarımızla büyüdük ve kısa zamanda Alanya’da PATİKA Engelsiz Yaşam Gönüllüleri Derneği’ni kurduk.

İşe koyulduktan sonra hiçbir şeyin kolay olmayacağı gerçeği ile hemen yüzleştik. Eğitim, çevre düzenlemeleri bunların hepsi aslında kendi içinde çok büyük başlıklar taşıyordu ve uzun dönemli hedeflerimiz içinde çok kapsamlı çalışmalar gerektiriyordu. Şanslıydık, bize inanan ve her türlü yardıma hazır 150’den fazla gönüllü dostumuz vardı arkamızda…

Projelerimiz arasında bedensel engelli bireylerin rehabilitasyonları için 2005 yılından bu yana kullanılan, ancak ülkemizde yetişkinler için bir tane olup pediatrik olanı hiç olmayan “robotik yürüme cihazı”nın alımı da vardı.

Projede birçok zorluk bizi bekliyordu. Cihaz uzun arge çalışmaları sonrasında son hali verilen İsviçre orijinli bir tıbbi cihazdı ve fiyatı oldukça yüksekti. Kamu sektöründe, alımı için kapısını çaldığımız tüm yetkililer “bakarız” , “yaparız” gibi tanıdık cevaplarla bizi karşılıyor ve konu ile ilgili hazırladığımız dosyayı alıp kendilerinden haber beklememiz gerektiğini ifade ediyordu. Ekibin içinde özellikle yürüme ile ilgili problem yaşayan çocuklara sahip aileler olarak bizler ise rehabilitasyonumuza katkı sağlayacak bu cihazın ülkemize bir an önce alınması için sabırsızlanıyorduk. Yaptığımız toplantılarda çabamızı iki taraflı sürdürme kararı belirmişti. Hem kamu sektörüne bu cihazdan kazandırılması için uğraşacak hem de PATİKA Derneği olarak bu cihazın alımın gerçekleştirip ilçemizdeki devlet hastanesine bağışlayacaktık.

Her iki yol da çok zorlu idi. Cihazla ilgili birçok hekim bilgi sahibi değildi. Bundan dolayı özellikle kamu için yaptığımız çalışmalarda yol alamıyorduk, gerekli olup olmadığına karar verilemiyordu. 2011 yılı ekim ayında Sağlık Bakanlığı tarafından derneğimize gönderilen, cihazın bedensel engellilerde yürümeyi kolaylaştırabileceğine kanaat getirildiği ve bakanlık tarafından alınması için inceleneceği şeklinde bize ulaşan yazı umut verici bir gelişmeydi.

Diğer yandan cihazın rakamı bir kaç yüz bin avrolarla ifade ediliyordu. Bizim gibi yeni kurulmuş ve sadece Alanya’ da duyulmuş bir dernek için rakam inanılmazdı.

Olsun, içimizde çok büyük bir coşku vardı. Günlerce bu cihaz Türkiye’ye gelince özellikle maddi imkansızlıklar içinde olan bir çok çocuğun bu cihazdan ücretsiz faydalanabileceğini konuşuyor ve bu motivasyonla çalışmalara devam ediyorduk. Neler yapmadık ki; balo, kermes, PTT ile bağış kampanyaları, gönüllü öğrencilerin okullarında bize destek için kendi el emekleri ile hazırladığı ve gelirini bize bağışladığı okul kermesleri ve burada hatırlayamadığım birçok etkinlik…

Böyle geçen 3 yıldan fazla bir sürede topladığımız rakam ile cihazın ancak yarı fiyatını karşılayabiliyorduk ve artık süre de uzadığı için dernek olarak alabileceğimize olan inancımız gitgide yok oluyordu. Ancak bu arada ilçemizde engellilerin yaşam kalitelerini ileriye taşımak adına çok önemli projelere imza atılıyordu, burada derneğimiz PATİKA’nın katkıları çok fazla oldu. Özellikle sorunlar ve haklar konusunda farkındalıklar yarattık, çözümlere katkı sağladık.

Tüm bunlardan sonra yerel yönetimle işbirliği içinde çalışmalara başladık. Bu işbirliği çalışmaları sırasında Alanya Belediyesi cihazın parasının yarısını ödemeye karar verdi. Bu, bizim için inanılmaz bir haberdi. Rakamı toplayamadıkça umutsuzluğa düşmeye başlamıştık bu haber bizi tekrar heyecanlandırdı. Hemen protokoller hazırlandı( bu arada ODTÜ teknokent’de benzeri bir cihazın üretimi yapılmıştı, hem de daha uygun bir fiata alınabilecekti) ve üretici firma ile haberleşip cihazın üretimine geçildi. Devlet Hastanesi ile imzalanan protokolle de cihazın Fizik Tedavi Rehabilitasyon birimine kurulmasına karar verildi. Bir anda her şey yolunda gitmeye başlamıştı. Çok büyük bir hayalimiz gerçekleşmek üzereydi.

Bekleyişimiz nisan ayında sona erdi. Cihazın kurulumu ile ilgili ilk resimler elime geçtiğinde sevinçten ağladım.Yaz başında Alanya’ ya gelince hemen hastanenin yolunu tuttum. Cihazın başında deneyimli bir fizyoterapi ekibi ile çalışan engelli çocuklarımızı görünce yaşadığım duygu yoğunluğunu tarif etmem mümkün değil.

PATİKA ve Alanya Belediyesi bu ülkede çok önemli bir iş başardı. Cihaz şu anda Türkiye’ de ilçe düzeyinde devlet hastanesine alınan ilk robotik yürüme cihazı. Dileğim, bedensel engelli çocuklarımızın rehabilitasyonun da önemli bu cihazın özellikle kamu sektöründe çoğalması.

Bir adımla başlar her şey dedik ve engelleri kaldıracak o ilk adımı birlikte attık gönüllü olan ve destek veren tüm insanlara minnettarız…